7. Boğaziçi Zirvesi - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan - Son Dakika
Ekonomi

7. Boğaziçi Zirvesi - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin sahibi olduğu tarihi miras ve sorumluluk çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, "Bu çerçevede, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'nın ortasındaki konumuyla tarihi ve kültürel bağları olan komşularıyla daha sıkı bir iş birliğine açıktır.

29.11.2016 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin sahibi olduğu tarihi miras ve sorumluluk çerçevesinde hareket ettiğini belirterek, "Bu çerçevede, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'nın ortasındaki konumuyla tarihi ve kültürel bağları olan komşularıyla daha sıkı bir iş birliğine açıktır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"ne katılan Elvan, burada bir konuşma yaptı.

Elvan, tarih boyunca savaşlar, coğrafi keşifler, bilimsel gelişmeler gibi yollarla devletleri ve bireyleri daha fazlasını istemeye ve ilerlemeye iten ana etkenin arka plandaki kalkınma amacı olduğunu söyledi.

Kalkınmanın tarihi seyrinin sanayi devrimi ile değiştiğini dile getiren Elvan, bu süreçte sadece iktisadi değil, sosyal refahın da ilerlediğini, bu hızlı refah artışının devletler arasında daha şiddetli bir kalkınma rekabetini beslediğini, gelinen noktada daha fazlasını isterken kalkınma yaklaşımlarının gezegenin kaynaklarını acımasızca erittiğini bildirdi.

Elvan, kalkınmanın tarihsel sürecine ve dünyadaki kalkınma yaklaşımlarına değinerek, geçmişten bugüne farklı kalkınma yaklaşımlarının tarihi-kültürel arka planları ile şekil değiştirerek de olsa varlığını sürdürdüğünü bildirdi.

Kalkınmaya toplumlarının maddi ve mane­vi varlığının bütünü gözüyle baktıklarını dile getiren Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kalkınma, milletimizin hayat tar­zı, bilgi seviyesi, üretme yöntemi, kültür ve sanat gücü ile ilgili vasıflarının bütünüdür. Aynı zamanda kalkınma ile demokratikleşmeyi birbirini besleyen iki süreç olarak görüyoruz. Kalkınma anlayışımızı, insanımızın taleplerine yönelik ve hak ettiği yaşam biçimi doğrultusunda şekillendirmeye gayret ediyoruz. Bu perspektifle, iktisadi ve sosyal kalkınma arasında daha dengeli bir yaklaşım kurma çabalarımız giderek artıyor. Sanayileşmedeki ilerlemenin yanı sıra son 15 yılda kalkınma yaklaşımımızı daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir odağa oturtmuş durumdayız. Merkezine insanımızı aldığımız, katılımcı, bütüncül ve dengeli bir kalkınma anlayışıyla hareket ediyoruz."

"Türkiye, kalkınma hedeflerinde başarılı ilerleme sağladı"

Elvan, yaşam kalitesinin kalkınma konusunda öncelikleri olduğunu kaydederek, son yıllarda artış yaşanan Ar-Ge harcamaları, ulaştırma, enerji ve tarıma yönelik alt yapı yatırımlarına ayrılan kaynaklar gibi konulara değindi.

Türkiye'de mutlak yoksulluğun azaldığını, gelir dağılımının iyileşme eğilimine girdiğini aktaran Elvan, tekstil ve tarıma dayalı sanayiden daha teknoloji yoğun bir sanayiye geçiş yapmakta olduklarını söyledi.

Son yıllarda yaşanan ilerlemeye ve gerçekleştirilen reformlara değinen Elvan, "Türkiye, 2000-2015 arası dönemde küresel gündemi belirleyen "Bin Yıl Kalkınma Hedefleri" alanında önemli ilerleme ve başarılar elde etmiştir. Bu başarıda kapsayıcı ve bütüncül politikalar ile bu politikaları yapanlar ve uygulayanlar arasındaki uyum önemli bir rol oynamıştır." dedi.

"Türkiye, kalkınma iş birliği faaliyetlerini artırarak sürdürecek"

Elvan, Türkiye'nin kalkınma faaliyetleri açısından son dönemde gerçekleştirdiği iş birliklerine değinerek, "Türkiye, kalkınma iş birliği faaliyetlerini küresel ölçekte artırarak devam ettirecektir. İkili ve çok taraflı uluslararası kalkınma ortaklarıyla yeni ve yenilikçi iş birliği modelleri geliştirmeyi sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

Özel sektörün, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin en önemli paydaşlarından olduğunu dile getiren Elvan, kalkınma hedeflerine ulaşmada, dünyanın sürdürülebilir, yenilikçi ve iş birliğine açık özel sektör kuruluşlarına ihtiyacı olduğunu, bunun da ancak daha kapsayıcı, hiç kimseyi ve kesimi dışarıda ve arkada bırakmayan bir iş modeli anlayışıyla mümkün olduğunu bildirdi.

Elvan, kapsayıcı işletme modelleri yaklaşımının bu anlamda özel sektörün ihtiyaç duyduğu yeni bir yaklaşım olduğunu belirterek, kapsayıcı iş modelinin düşük gelir düzeyindeki ülkelerde yatırımların yüzeysellikten ve geçicilikten kurtularak derinleşmesine ve kalıcılaşmasına katkı sağladığını vurguladı.

"UNDP ile bu merkezi kurduğumuz için gururluyuz"

Bakan Elvan, UNDP ile birlikte kurdukları İstanbul Uluslararası Kalkınmada Özel Sektör Merkezine (IICPSD) değinerek, bu merkezin öneminden bahsetti.

Bu küresel merkezin kurulmasıyla birlikte Türkiye ve UNDP'nin özel sektörü 2030 kalkınma gündemine dahil etmek için somut ve net bir adım attığının altını çizen Elvan, merkezin hedeflerinden ve sağlayacağı yararlardan bahsetti.

Elvan, Türkiye olarak bu merkezi UNDP ile birlikte kurmuş olmaktan dolayı gururluyuz. UNDP'nin altı küresel tematik merkezinden biri olan bu merkez, verdiği hizmetler, sağlanacak destekler ve kurulacak ortaklıklar konusunda herkese açıktır. Hükümet olarak hem merkez bünyesinde hem de başka alanlarda, kapsayıcı iş modelleri ve işbirliklerine açık olduğumuzu ifade etmek isterim." dedi.

"Kalkınma yaklaşımımız; birlikte yükselmek"

Elvan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine erişmek için tek başına çaba harcamanın yeterli olmayacağına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Hedeflere ulaşmak, hem birlikte hareket edip çaba harcamak hem de uygun ve işlevsel araçların geliştirilmesi ile mümkündür. İstanbul'daki bu merkez de işte bu araçların en önemlilerinden biridir. Türkiye, kendine özgü kalkınma sorumluluğuyla sadece kendisi için değil, sahibi olduğu tarihi miras ve sorumluluk çerçevesinde hareket etmektedir. Bu çerçevede, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'nın ortasındaki konumuyla tarihi ve kültürel bağları olan komşularıyla daha sıkı bir iş birliğine açıktır.

Bir taraftan kalkınma tecrübemizi paylaşırken diğer taraftan sermaye birlikteliği ve yatırım ortaklıklarına gidilmesi bölgemizde dostlarımızla iş birliği halinde gücümüzü artıracaktır. Kalkınma yaklaşımımız diğer ülke ve milletleri geride bırakmak değil, birlikte yükselmektir. Sürdürülebilir kalkınmada ulusal sınırlarımızı da aşan bir anlayışla, kapsayıcılıktan sadece kendi halkımızı değil, bölgemizdeki dost ve kardeş ülkelerin halklarını da içermeyi anlıyoruz."

Elvan, zirveye katılan hükümetlere, özel sektör kuruluşlarına ve kalkınma camiasının tüm ulusal ve uluslararası paydaşlarına İstanbul Merkezinin ürün ve hizmetlerinden faydalanmaları ve merkezin daha da güçlenmesi için destek sağlamaları çağrısında bulundu.

Bakan Elvan, "Kalkınma hususunda daha sıkı ortaklıklara ve iş birliğine davet ediyorum." dedi.

Konuşması sonrası günün anısına kendisine hediye takdim edilen Elvan, çıkışta bir süre konuklarla sohbet etti.

Elvan, Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Ahmad Al Sa'di ile basına kapalı ikili görüşme gerçekleştirdi.

7. Boğaziçi Zirvesi - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 7. Boğaziçi Zirvesi - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.

  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı
    10:43 Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas'ın yollarına, İstanbul'a seyahat süresi otobüsle yaklaşık on dört saat sürerken 4 Mayıs'ta başlayacak olan aktarmasız Sivas-İstanbul seferi ile bu seyahat süresi yaklaşık yedi saate kadar düşecek.


Advertisement