7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Başladı - Son Dakika
Güncel

7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Başladı

Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, günümüzde Türkiye'de enerji sektörünün rekabetçi bir ortama kavuştuğunu söyledi.

24.11.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, günümüzde Türkiye'de enerji sektörünün rekabetçi bir ortama kavuştuğunu söyledi.
Dilek, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) açılışında, Türkiye'de son yıllarda enerji sektörüne katılımın arttığını belirtti. Dilek, "Enerji sektöründe artık rekabet söz konusu" dedi.

Devletin enerji politikasının özel sektör üzerine kurulan bir yapıya kavuştuğunu, Türkiye'nin enerjide yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmesi gerektiğini ifade eden Dilek, etkinliğe desteklerinden dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına teşekkür etti.

Dilek, kongre programına ilişkin şunları söyledi:

"EIF artık enerji etkinliklerinin toplandığı bir platform olmuştur. Bugün burada 10 bin metrekarelik fuar alanının açılışını yapacağız, lisanssız elektrik üretimini tartışacak ve oturumlar düzenleyeceğiz. Elektrik mevzuatı kursu yapılacak, enerji yarışması düzenlenecek ve Eti- Maden İşletmelerinin liderliğinde bor oturumları düzenlenecek."

"Yenilenebilir enerji kullanılmasına yönelik işbirliklerine ihtiyacımız var"
Mozambik Enerji Bakan Yardımcısı Jaime Himende, son yıllarda ülkesinin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ilerlediğini belirterek, "Özellikle yenilenebilir enerjinin kullanılmasına yönelik işbirliklerine ihtiyacımız var" dedi.

Ülkede elektrik üretim santralleri inşası ve enerji altyapısına yönelik iyileştirmelerin yapılması gerektiğini ifade eden Himende, Mozambik'te son yıllarda keşfedilen doğalgazı ülkede yaygınlaştırmayı amaçladıklarını, ülkesinin her kesimine elektrik götürmeyi planladıklarını anlattı.

Ülkelerinde, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik işbirliklerine açık olduklarını vurgulayan Himende, şunları kaydetti:

"Özellikle yenilenebilir enerjinin kullanılmasına yönelik işbirliklerine ihtiyacımız var. Su potansiyeli etkin bir şekilde kullanmak için hidroelektrik santrallerine ihtiyaç duyuyoruz. Mevcut durumda su potansiyeli etkin bir şekilde kullanılmıyor. Bu sebeple projelerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi çok önemli."

Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Rahmene
Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Adil Mahdi Al Rahmene, fuarın açılışında, enerji kongresinin ülkeler arasında başka işbirliklerine de vesile olacağını belirtti.
Rahmene, günümüzde insan hayatında enerjinin önemli bir yeri olduğunu ve Irak hükümetinin enerji alanına finansal ve lojistik destek sağlamak amacıyla çalışmalarını devam ettirdiğini söyledi.

Irak'a yatırım yapan Türk firmalarına teşekkür eden ve gelecekte iki ülke arasında işbirliklerinin daha da artacağına işaret eden Rahmene, "Çalık Enerji dahil bölgede etkin bir şekilde çalışma yürüten, iletim ve dağıtım alanında etkin rol üstlenen tüm firmaları takdirle karşılıyorum" diye konuştu.

Rahmene, Irak'ın enerji alanında 2018 ve 2020 strateji hedefleri doğrultusunda çalışmalarına hız verdiğini ve özellikle ülke olarak elektrik üretiminde yenilenebilir enerjiye odaklandıklarını anlattı.

Enerji alanındaki herhangi bir gecikmenin tüm sektörleri etkileyeceğini söyleyen Rahmene, gelecek dönemde Irak'ta mevcut santrallerin rehabilitasyon çalışmalarının devam edeceğini, iletim ve dağıtım sektöründe de iyileştirmeler yapılacağını dile getirdi.

Irak'ın 2012-2018 yılları arasını kapsayan hedeflerini de aktaran Rahmene şunları kaydetti:

"Bu dönemde 24 yeni santral kumayı hedefliyoruz. 12 bin megavatlık gaz santrali ve 2 bin megavatlık da termal santral kurmak istiyoruz. 12 bin megavatın kurulumu devam ediyor ve 2015'de tamamlanacak. Bu kapasiteyi 39 gigavata çıkarmayı hedefliyoruz. Çinli bir firma ile de 6 bin megavatlık anlaşma imzalandı. 3 bin megavatlık anlaşma daha imzalanacak. Bu bizim için büyük başarı olacak."

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) açılışında, klasik cam sanayisinde bor kullanılmadığını, yaptıkları çalışmalarda yüzde 10 tasarruf sağlayan işlemler geliştirdiklerini söyledi.
Yılmaz, borla klasik deterjan ve temizlik malzemeleri üretiminde mevcut yapıyı değiştirecek tamamen bor madeni kullanılarak daha ucuz ve az enerji tüketen temizlik malzemeleri geliştirdiklerini anımsatarak, "Bor madeni ile ilgili yeniliklere açık olmak gerek" diye konuştu.

Çin Devlet Nükleer Enerji Teknolojileri Şirket Başkanı Wang Binghua da yaptığı konuşmada, " İpek Yolu'nun en doğusunda bulunan Çin'den, en batısında bulunan Türkiye'ye gelmekten ve bu bu kongrede yer almaktan çok mutluyum" dedi.

Nükleer enerjinin dünyada giderek daha da önemli bir role sahip olacağını dikkati çeken Wang, Uluslararası Atom Enerji Kurulu raporuna göre, 2030'a geldiğinde nükleer enerjinin diğer kaynaklara oranla yüzde 17 daha fazla artacağını söyledi.

Wang, Türkiye ve Çin arasındaki enerji işbirliğinin önümüzdeki dönemde üçüncü nesil nükleer enerji teknolojileri sayesinde daha da artacağını dikkati çekerek, "İpek Yolu'nun en doğusunda bulunan Çin'den, en batısında bulunan Türkiye'ye gelmekten ve bu bu kongrede yer almaktan çok mutluyum. Bundan sonra inanıyorum ki nükleer enerji alanında karşılıklı kazanımların artacağını ümit ediyoruz "diye konuştu.

Japonya'nın Fukişima felaketinden sonra nükleer enerji güvenliğine daha fazla önem verdiğine dikkati çeken Wang, şu an dünyada üçüncü nesil nükleer enerji santrallerinin diğerlerine göre daha güvenilir, daha ekonomik ve daha çok tercih edilen santraller haline geldiğini dile getirdi.

Wang, dünyada artan enerji talebinin nükleer enerjiyle karşılanabileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Gelişmekte olan ülkeler elektriği karşılamak için genelde nükleer enerjiyi tercih etmeleriyle beraber çevre temizliği ve iklim değişikliğini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çin'de devreye alınmış olan toplam 22 ünite bulunur 20 gigavat kadar elektrik üretir, şu an kurulan 26 ünite kurulum gücü 30 gigavattır. 2020 yılına gelindiğinde Çin'deki toplam nükleer kurulu gücü 58 gigavata ulaşacaktır. Şu an toplam dört tane 3. nesil nükleer enerji devam etmektedir ve Çin ülke politikası olarak da bizi desteklemektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement