'7. Uluslararası Uzay Teknolojilerindeki Son Gelişmeler Konferansı" - Son Dakika
Teknoloji

'7. Uluslararası Uzay Teknolojilerindeki Son Gelişmeler Konferansı"

Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Fethi Alpay, Uluslararası Uzay Hukuku'nun, yeniden yorumlanması ve yeni eklentilerin yapılması gerektiğini belirterek, bu kapsamda, Türk Hava Kuvvetleri Akademisi'nin önümüzdeki öğretim yılında, "Hava- Uzay Politikası ve Hukuku" adı altında yeni bir yüksek lisans programı başlatacağını bildirdi.

17.06.2015 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Fethi Alpay, Uluslararası Uzay Hukuku'nun, yeniden yorumlanması ve yeni eklentilerin yapılması gerektiğini belirterek, bu kapsamda, Türk Hava Kuvvetleri Akademisi'nin önümüzdeki öğretim yılında, "Hava- Uzay Politikası ve Hukuku" adı altında yeni bir yüksek lisans programı başlatacağını bildirdi.

Alpay, Hava Harp Okulu Havacılık ve Uzay teknolojileri Enstitüsü (HUTEN) tarafından Harbiye Askeri Müzesi'nde düzenlenen "7. Uluslararası Uzay Teknolojilerindeki Son Gelişmeler Konferansı"nın (RAST-2015) açılışında,  konuyla ilgili tarihsel gelişmeler yaşandığını ve bu bağlamda "Yeni Uzay" kavramının son dönemde önem kazandığını dile getirdi.

Özel sektörün uzay girişimlerinin, "uzay turizmi" ve "asteroit madenciliği" gibi alanlarda yoğunlaştığını anlatan Alpay, bu alanların, uzay haberleşmesi, dünya gözlem ve fırlatma hizmetleri gibi alanlarda uzun yıllardır kullanılan "ticari uzay kavramı"nı anlamanın göstergeleri olduğunu kaydetti.

Alpay, birbirinden farklı uzay girişimlerinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Uzay turizmi, asteroit madenciliği ve insanın merakını tahrik eden belirli hedefler, bu girişimlerin başlıca alanlarıdır. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, bu alanda yasal ve düzenleyici konularla baş etmeye hazır olmalıdır. Ayrıca, insanlar uzayda fizyolojik ve psikolojik sorunlarla da karşılaşmaktadır. Uluslararası Uzay Hukuku'nun, gündemde olan uzay kaynaklarına sınırsız erişim gibi konularda çıkabilecek uyuşmazlıkları kapsayacak şekilde yeniden yorumlanması ve yeni eklentilerin yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, duyulan ihtiyaca paralel olarak, Türk Hava Kuvvetleri Akademisi önümüzdeki öğretim yılında 'Hava- Uzay Politikası ve Hukuku' adı verilen yeni bir yüksek lisans programı başlatacaktır."

Türkiye'nin bu alanda iddialı bir ülke olduğunu ifade eden Alpay, "Bu hedeflerin de yer aldığı 'Vizyon 2023' dokümanında da belirtildiği gibi, Türksat haberleşme uydularının yanı sıra Göktürk Askeri Uyduları' serisinin de planlaması nedeniyle, Türkiye uydu fırlatmak için bir uzay limanı da inşa etmeyi planlamaktadır. 2012'de fırlatılan Göktürk-2, birincil askeri keşif görevine ek olarak, haritalama ve planlama, arazi örtüsü tetkiki, jeoloji, ekosistemin izlenmesi, afet yönetimi, çevre kontrolü, kıyı bölgeleri yönetimi ve su kaynakları gibi çeşitli sivil uygulamaları da yürütecektir" diye konuştu.

Alpay, Türkiye'nin önemli projelerinden olan ve yaklaşık 200 milyon dolara mal olması beklenen Türksat 6A uydusunun yapımının devam ettiğini ve 2017 veya 2018'de fırlatılmasının planlandığını aktardı.

Söz konusu uydunun, 15 yıl yörüngede kalmasının planlandığını dile getiren Alpay, uydunun Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere X-band uydu haberleşme yeteneğine de sahip olacağını vurguladı.

Konferans

19 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek RAST-2015'te, uzay teknolojilerinde yaşanan son gelişmeler ele alınıyor. İki yılda bir düzenlenen konferansa, bu yıl aralarında Türkiye'nin yanı sıra ABD, Almanya, Güney Afrika, Japonya'nın da bulunduğu 30 ülkeden, uzay alanında önde gelen 300 bilim insanı katılıyor.

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, NASA-JPL Direktörü Charles Elachi, Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi'nden Helmut Ciezki, Birleşmiş Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanılması Komitesi'nden Kai-Uwe Schrogl gibi isimlerin konuşmacı olarak katıldığı konferansa, 150'nin üzerinde bildiri sunulması bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji '7. Uluslararası Uzay Teknolojilerindeki Son Gelişmeler Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement