700 Yıllık Kümbet Eski Silüetine Kavuşacak - Son Dakika
Yerel

700 Yıllık Kümbet Eski Silüetine Kavuşacak

Gevaş Kaymakamlığı, ilçenin en önemli tarihi değerlerinden Halime Hatun Kümbeti'nin silüetini bozan kız yurdunun yıkılmasını talep etti.

14.04.2015 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEMAL AŞAN - Gevaş Kaymakamlığı, ilçenin en önemli tarihi değerlerinden Halime Hatun Kümbeti'nin silüetini bozan kız yurdunun yıkılmasını talep etti.

Melik İzzeddin Şir tarafından 1300'lü yıllarda kızı Halime Hatun adına Gevaş ilçesinde yaptırılan kümbetin arka tarafına 2007 yılında kız yurdu inşa edildi. Bir tarafında Artos Dağı diğer tarafında Van Gölü bulunan ve her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen tarihi yapının silüetini bozduğu gerekçesiyle kamuoyunun tepkisine neden olan yurt binasının yıkılması için Gevaş Kaymakamlığı harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulunan kaymakamlık, yurt binasının farklı bir yerde inşa edilmesini, mevcut yapının ise yıkılmasını istedi.

Yurt binasının yıkılmasıyla Artos Dağı manzarası ile bütünleşecek kümbetin eski silüetine kavuşması, uygulanacak projeyle de ilçenin cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

Van Valiliği, Gevaş Kaymakamlığı, Gevaş Belediye Başkanlığı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Vakfı Bölge Koordinatörlüğü işbirliğiyle yürütülecek proje kapsamında, kümbet ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığı'nda ziyaretçilerin rahat gezebilmesi için yeni yollar yapılacak.

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada Halime Hatun Kümbeti'nin eski görüntüsüne kavuşmasını sağlamak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İlçenin tarihi ve turistik değerleriyle bölgenin incisi olduğunu ve bunu ön plana çıkarmak amacıyla projeler ürettiklerini vurgulayan Hakan, şöyle konuştu:

"Halime Hatun Kümbeti, Türk-İslam tarihinin en önemli eserlerinin yer aldığı Selçuklu Mezarlığının içinde yer alıyor. Bu kümbet Anadolu'da eşine az rastlanan bir mekan. En önemlisi kadına ait kümbet ve estetik açıdan eşsiz bir görünüme sahip. 2007 yılında yanlış uygulamayla kümbetin hemen arkasına yurt binası inşa edilmiş. Göreve başladığım günden bu yana mücadele ediyoruz. Kamuoyundan da büyük destek aldık. Bizim de desteğimizle Gevaş Kaymakamlığı adına, yurt binasının yıkılarak başka bir yere taşınması konusunda bakanlığa resmi talepte bulunuldu. Bakanlıkta bunun takibini yapıyoruz. Arzumuz talebin bu yıl programa alınması. Bina ruhsatsız ve 2011 depreminde hasar görmüş, bu nedenle kullanılması sıkıntılı."

Kümbet ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığıyla ilgili hazırlanan projenin bazı eksiklikler nedeniyle kurul tarafından kabul edilmediğini ve şu anda bu eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını anlatan Hakan, "Halime Hatun Kümbeti ve çevresindeki Selçuklu Mezarlığının mutlak surette turizme kazandırılması adına elimizden geleni yapacağız. Bu ecdadımıza, tarihimize, kültürümüze ve çevremize karşı sorumluluğumuzdur" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 700 Yıllık Kümbet Eski Silüetine Kavuşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement