733. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri - Son Dakika
Politika

733. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri

Başbakan Davutoğlu: "Dursun Fakih, Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali arasındaki bölgenin tümünü bir tarih havzası haline dönüştürmek ve ayrıca buradan, Yenişehir’den Bursa’ya, İznik’e olan havzayı da bir Osmanlı tarih havzası ve birlikte entegre proje halinde hem iç turizme hem dış turizme açacak adımları.

14.09.2014 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dursun Fakih, Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali arasındaki bölgenin tümünü bir tarih havzası haline dönüştürmek ve ayrıca buradan Yenişehir'den Bursa'ya, İznik'e olan havzayı da bir Osmanlı tarih havzası ve birlikte entegre proje halinde hem iç turizme hem dış turizme açacak adımları atma kararındayız" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Bilecik'te Şeyh Edebali'nin türbesini ziyaret etti. Davutoğlu, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün bir kez daha tarihi bir gün yaşadıklarını, milletin tarihinde çok özel siyasi ve manevi önem taşıyan Bilecik'te, Ertuğrul Gazi'yi anma ve yörük şenliklerinin 733'üncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu şenliklerin dünyada en uzun süreyle devam eden etkinlik olduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu aynı zamanda bu topraklarda, devletimizin tohumlarının atıldığı bir dönemdir. Biz, bir kez daha bunu yad ederken, hatırlarken, Ertuğrul Gazi'yi, bütün bu diyarı, bize vatan kılmış olan büyüklerimizi, ecdadımızı hatırladık. Bu çerçevede sadece Söğütlüler ile değil yurdumuzun her bir köşesinden gelen kardeşlerimizle kucaklaştık. Bir kez daha Ertuğrul Gazi'nin huzurunda, bu toprakların ebediyen yurdumuz olacağına dair ahdimizi, sözümü tekrarladık."

Osmanlı tarih havzası ve birlikte entegre proje

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın valimizle, belediye başkanımızla, milletvekilimizle, ilgili arkadaşlarımızla konuştuk. Dursun fakih, Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali arasındaki bölgenin tümünü bir tarih havzası haline dönüştürmek ve ayrıca buradan Yenişehir'den Bursa'ya, İznik'e olan havzayı da bir Osmanlı tarih havzası ve birlikte entegre proje halinde hem iç turizme hem dış turizme açacak adımları atma kararındayız. Çünkü bu dağlar, bu tepeler 600 yıl süren bir imparatorluğun, devletin tohumunun atıldığı tepeler. Her bir vatandaşımızın, genç neslin buralara gelerek bu hatıraları yaşaması, biçim için önem taşır. Dolayısıyla hem Söğüt'te Ertuğrul Gazi'nin huzurunda ve şimdi Şeyh Edebali'nin huzurunda bunu yad ederken bu havzanın, bütün dünyanın ilgisini çekecek bir nitelikte bir kültür havzası haline dönüşmesi için gerekli olan ne varsa yapılacak."

Davutoğlu, ayrıca il müftüsü ile konuştuğunu, gerek Ertuğrul Gazi gerekse Şeyh Edebali'nin huzurunda her cuma, sabah namazından cuma namazına kadar sürede, aralıksız Kur'an-ı Kerim okunması kararı aldıklarını bildirdi.

Söğüt Şenlikleri döneminde de bir hafta boyunca aralıksız hatimler indirilmesi ve bu konuda hafızların görevlendirilmesiyle ilgili karar verdiklerini anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Yine Bilecik'in çok yakından takip ettiği iki önemli projeyle ilgili bilgi aldım. Bu konuda da Ulaştırma Bakanımızı talimatlandırdık. Birisi, Bilecik'te hızlı tren istasyonunun bulunduğu hattın çevre yoluyla irtibatının sağlanması. En kısa zamanda bu programa, projeye alınacak. İnşallah gelecek sene Söğüt şenliğine geldiğimizde bu tamamlanmış olacak. Yine uzun zamandır Bileciklilerin takip ettiğini bildiğim, Bilecik-Yenişehir yolunda bazı yasal sorunlar çıkmıştı. Onun da bir an önce tamamlanması için gerekli talimatları verdik. Tekrar ihaleye çıkılacak, en kısa zamanda. Bilecik-Yenişehir hattı da tamamlanmış olacak."

Buraya gelerek sadece tarihi yad etmekle, Ertuğrul Gazi ve Şeyh Edebali'ne manevi borcu ödemekle kalmadıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Bilecikimizle ilgili sorunları da dinleyip bu sorunlarla ilgili adımların, süratle talimatlarını verdim. Allah, bu topraklarda her zaman ebediyen, bu değerlerin yaşamasını nasip eylesin. İstiklal Harbi'nin hemen öncesinde burada yaşanan işgal gibi işgali bir daha göstermesin. Kuruluşun ve kurtuluşun beşiği olan Bilecik'in taşıdığı değerleri korumayı da nasip etsin istiyorum" görüşünü paylaştı.

Başbakan Davutoğlu, daha sonra türbe önünde toplanan vatandaşlarla tek tek tokalaştı ve hatıra fotoğrafı çekindi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 733. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement