8 Bin Nüfuslu Beldede Termik İsyanı - Son Dakika
Güncel

8 Bin Nüfuslu Beldede Termik İsyanı

8 Bin Nüfuslu Beldede Termik İsyanı

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde 4'üncü termik santralin faaliyete geçmesi ve 3 yeni santralin daha kurulmasının planlanması tepki çekti.

30.09.2016 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde 4'üncü termik santralin faaliyete geçmesi ve 3 yeni santralin daha kurulmasının planlanması tepki çekti. Mevcut santrallerin bulunduğu bölgede toplanan bir grup vatandaş, dövizlerle tepkilerini dile getirdi.

Çatalağzı'nda 1946 yılında kurulan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES) yanına, 2010 yılında Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 160 ve bin 300 megavatlık 2 termik santral daha kuruldu. Aynı şirket, inşaatı tamamlanan bin 300 megavatlık 3'üncü termik santrali 1 ay önce üretime alırken, 700 megavatlık 4'üncü santralle ilgili süreci de hızlandırdı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlanan yeni santralin önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı yapıldı. ÇATES'in sahibi Elsan Elektrik Üretim A.Ş. ile Demir Madencilik A.Ş. firmalarının aynı bölgede kurmayı planladığı 2 termik santralin ÇED süreçleri ise devam ediyor. Faaliyette olan 4 termik santrale ilave olarak yeni 3 santralin de yapılmasıyla 8 bin nüfuslu beldede toplam 4 bin 580 megavat enerji üretilecek.

BELDE HALKI TEPKİLİ

Mevcut santrallerin bulunduğu bölgede toplanan halk duruma tepki gösterdi. Vatandaşlar, 3 termik santralin de devreye girmesiyle beldenin yaşanmaz olacağını söyledi. Vatandaşlar, 'Artık yeter', 'Benim havam senin çöpün değil', 'Termik santral istemiyoruz', 'Diren Zonguldak' yazılı dövizlerle tepkilerini gösterdi. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sebahattin Adıyaman, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, muhtarlar da halka destek verdi.

'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK'

CHP Milletvekili Şerafettin Turpçu, 4'üncü termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte

beldede 3 bin 60 megavat gücünde elektrik üretileceğini söyledi. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar dar alanda bu kadar yüksek kurulumlu termik santraller zincirini görmediklerini ifade eden Turpçu, şöyle konuştu: "Burası şu anda ithal kömürün yakıldığı bir cehennem halini aldı. Tüm doğamız, suyumuz mahvolmuş durumda. 10 milyon ton kömür yakan termik santraller buraya yapıldı ve halen yapılmak isteniyor. 3 adet termik santrali olan firma şu an 4'üncü termik santralini kurmak istiyor. Doktorların ve çevre mühendislerinin anlattıklarını dinleyemez hale geldik. Bölgede belde ve ilçe belediye başkanları ve halk topladıkları imzalarla yeni bir santral istemediklerini açıkça gösterdiler. Ayrıca yapılmış olanların da Çin teknolojisiyle yapıldığını ve kalitesiz olduğunu biliyoruz. Bunlarında revize edilmesini istiyoruz. İnsanlar ya burada kalacaklar ölümü seçecekler ya da bu doğdukları, yaşadıkları toprakları terk edecekler. 3'üncü bir şık kalmadı artık. Burayı hiç görmeden, santrallerin insan sağlığına etkisini görmeden Ankara'da karar alıyorlar. Termik santrallerden, hava kirliliğinden yılda 29 bin insanımız ölmekte. Bu trafik kazalarından yüksek. Bunu artık görmek lazım."

'BİZ NEREDE YAŞAYACAĞIZ?'

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün de mevcut termik santrallerle ilgili birçok sorunlar olduğunu ve bunları bitirmeden yeni santrallerin kurulduğunu söyledi. Başkan Akgün, "Böyle bir demokrasi ve insanlık dışı uygulama olmaz. Biz yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. 8 bin nüfuslu beldeye 2 bin kamyon giriyor. Yeni bir santralle artık buraya 5 bin kamyon giriş çıkış yapacak. Biz nerede yaşacağız? Bizim yaşam hakkımız yok mu? Biz halk olarak bu işe 'dur' demeliyiz. Biz 'dur' dersek bu iş durur" dedi. TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan da yıllardır termik santrallerle ilgili mücadele ettiklerini artık yöre halkının sesine kulak verilmesini istediklerini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 8 Bin Nüfuslu Beldede Termik İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparak güzel havanın tadını çıkardı. Geminin akşam saatlerinde ise Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin beklentiler de açıklandı.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı
    11:36 Ücretli Çalışan Sayısı Şubat Ayında Arttı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat döneminde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,1 artış gösterdi. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ise aylık olarak yüzde 0,6 arttı.


Advertisement