8. Halil İbrahim Buluşmaları, Göçün Gölgesinde Başlıyor - Son Dakika
Güncel

8. Halil İbrahim Buluşmaları, Göçün Gölgesinde Başlıyor

8. Halil İbrahim Buluşmaları, Göçün Gölgesinde Başlıyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç "Üç gündür Suruç'ta yaşananlar, 21. yüzyılın dramı ve ayıbıdır." dedi.

26.09.2014 12:10  Güncelleme: 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, 8. Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları'nın, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramının gölgesinde başladığını belirterek, kent olarak bu insanlara kucak açtıklarını söyledi.

8. Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen basın mensupları, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Müzesi olarak restore edilen yaklaşık bin yıllık tarihi geçmişe sahip Mahmutoğlu Kulesi'nde, başkan Güvenç ile bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Güvenç, üç semavi dinin ve peygamberlerin atası olarak bilinen Hazreti İbrahim'in cömertliğini devam ettirmek ve insanlar arasında iyilik köprüleri kurmak amacıyla düzenledikleri etkinliğin bu yıl Suruç'ta yaşanan dramın gölgesinde başladığını belirtti.

Güvenç, kentteki 4 kampta 75 bin Suriyelinin bulunduğunu, 100 bin kişinin evlerde kaldığını, son olarak Kobani'den gelen 150 bin insan da eklendiğinde 350 bin Suriyelinin kentte ağırlandığını anlattı.

Türk milletinin, tarihin en cömert milleti olduğunu, Suruç'ta üç dört gündür yaşananların bunu gösterdiğini, bunu yok saymaya, üstünü örtemeye çalışanlar olsa da milletin tarihte eşi görülmedik bir cömertliği 3,5 yıldır sergilediğini anlatan Güvenç, kişi başına düşen geliri batı ülkelerinin çok gerisindeki ülke halkının, ülkesine sığınan 1,5 milyonun üzerindeki Suriyeli ile yarım ekmeğini paylaştığını ifade etti.

"Doktora tezi olsun"

Burada yaşananların doktora tezi olması gerektiğini vurgulayan Güvenç, "Böyle bir atmosferde Halil İbrahim Buluşmaları etkinlikleri kapsamında iyilik hareketlerini ödüllendirmemiz çok anlamlı oldu. Üç gündür Suruç'ta yaşananlar, 21. yüzyılın dramı ve ayıbıdır. Halkımızın olağanüstü hoşgörüsü, yardımseverliği açısından bu olay tarihe not düşülecek bir olaydır" dedi.

Bu ortamda dahi bazı ülkelerin Türkiye'ye öğütlerde bulunduğunu, eleştiri yönelttiğini anlatan Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada fedakarlık yapan biziz, yaptıklarımız ortada, bizi sorgulayamazsınız. Biz burada batı medeniyetinin, insanlık aleminin, 21. asrın onurunu kurtarmaya çalışıyoruz. Oluşturulmak istenen algının aksine bu mesele Türkiye'nin çıkarttığı, Türkiye'nin meselesi değil, insanlık meselesidir, 21. asrın meselesidir. Mütevazı yaptığımız açıklamalar Reis-i Cumhurumuz tarafından BM Genel Kurulu'nda tüm devlet başkanlarına ifade edildi. Mızrak çuvala sığmaz, yardım eden, sahiplenen, fedakarlık yapan biziz, dışarıdan gazel okuyan, akıl veren, eleştiren bunlar. Ne yapmışlar, ne yapıyorlar, gelip ortaya koysunlar. Biz alandayız."

"İlk giden biz olduk"

Güvenç, Kobani'den kaçan Suriyeliler sınıra gelmeden Büyükşehir Belediyesi olarak tel örgülerde yerlerini aldıklarını, ilk giren grubu karşıladıklarını, her gün 5 bin kişiye yemek çıkardıklarını, belediyeye ait çok sayıda iş makinesi ve otobüsün alanda olduğunu, ilçe belediyelerinin de ellerinden geleni yaptığını anlattı.

Kentte 61 sivil toplum örgütünün ideolojisine, görüşüne bakmadan İnsani Yardım Platformunu oluşturduğunu belirten Güvenç, Şanlıurfa'dan birçok insanın sınıra akrabalarını karşılamak üzere gittiğini, belediye olarak mültecileri akraba olarak görerek karşıladıklarını ifade etti.

"Burada gerçekten müthiş bir samimi yaklaşım var"

Hiçbir provokasyon ve iftiranın Şanlıurfa halkının gösterdiği refleksi reddedemeyeceğini, gölgede bırakamayacağını, inkar edemeyeceğini belirten Güvenç, bir gazetecinin, "BDP'nin Suruç'ta yaşananlar karşısında aldığı tavrı nasıl buluyorsunuz " sorusuna şu yanıtı verdi:

"Şaşırıyor, anlamaya çalışıyorlar. Geleneksel anlayışlarıyla inkar ve iftira hareketlerine devam ediyorlar. Kendileri orada yokken biz oradaydık, bu bizim insani, İslami görevimiz. Hayat felsefemiz gereği, hiçbir siyasi kaygı taşımadan sadece bu insanların ihtiyacı olduğu için oradayız. BDP'nin eski, ilk günkü travmatik hareketlerinin aksine son bir iki gündür buradaki iyi niyeti anlamaya, görmeye çalıştığını zannediyorum. Umuyorum bu olay hayra dönüşür. Burada gerçekten müthiş bir samimi yaklaşım var. Hangi siyasi cephede olursa olsun insanlar yaraları sarmaya çalışıyor. BDP bunu görecek, anlayacak, anlamak zorunda diye düşünüyorum. Kendisini yenilemek zorundadır diye düşünüyorum."

Celalettin Güvenç, Halil İbrahim Buluşmaları'nın tüm dünyadaki iyilik hareketlerini ön plana çıkarmaya çalıştığını, kentte gelecekte bir Dünya İyilik Hareketleri Konfederasyonu kurulması yönünde hedeflerinin bulunduğunu sözlerine ekledi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 8. Halil İbrahim Buluşmaları, Göçün Gölgesinde Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement