8. İstanbul Edebiyat Festivali" - Son Dakika
Kültür Sanat

8. İstanbul Edebiyat Festivali"

8. İstanbul Edebiyat Festivali"

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 8. İstanbul Edebiyat Festivali'nde, "Darbeler ve Edebiyat" paneli düzenlendi.

22.11.2016 22:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 8. İstanbul Edebiyat Festivali'nde, "Darbeler ve Edebiyat" paneli düzenlendi.

Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen panelde "Darbe Gören Kavramlar ve Darbecilerin Dili" konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. Hayati Develi, "Toplumların bir dili vardır ve eylemler de bir dil, bir söylem oluşturur. Bu söylemler üzerinden, kavramları, nesneleri, olanı, biteni anlamaya çalışırız." dedi.

Develi, darbelerin de bir dil oluşturduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"O dil ile topluma, muhataplarına bazı mesajları aktarıyorlar veya bazı kazanımlar elde edebiliyorlar. Bazı söylemler değişkendir. Zaman değiştikçe darbelerin de söylemi değişmiştir. Osmanlı döneminde, birçok darbe oldu. Biz kültür olarak darbeye uzak değiliz. O zamanki darbeler 'şeriat isteriz' diye yapılırdı. Bu, 'şeriat isteriz'in anlamı aslında 'mahkeme isteriz, yöneticilerimiz bizi kötü yönetiyor, ekonomi bozuldu, yahut filanca yerde küffara yenik düştük' diye yani 'şeriat isteriz' derken, 'bunların yargılanmasını istiyoruz' derler."

Zaman değiştikçe ihtilallerin içeriği ile söylemlerinin değiştiğini kaydeden Develi, "Darbeler kanun dışıdır ama onu legalleştirecek, meşrulaştıracak birtakım kavramlar ve söylemler gereklidir. Bizim cumhuriyet tarihimize bakarsanız, hepsinde en az üç safha görürsünüz. Birincisi, darbeye hazırlık safhasıdır, ikincisi, darbenin yapılması, ertesi gün halka duyurulması ve yerleştirilmesi, üçüncüsü ise sürdürülebilmesi safhasıdır." diye konuştu.

"Büyük dalgaların çağıltısının gaflettekileri uyandırma işlevi de vardır"

Prof. Dr. Fatih Andı da "Edebiyat ve Sosyal Meseleler" konulu konuşmasında, büyük olayların toplumları olgunlaştırıp, tecrübe sahibi yaptığına işaret ederek, "Büyük dalgaların çağıltısının gaflettekileri uyandırma gibi bir işlevi de vardır. 15 Temmuz gecesi yaşananlar da bize böyle bir çağıltının, milleti yakaza halinde tutma rahmeti gibi geldi." ifadelerini kullandı.

Türk edebiyatı ve sanatın kollarının, darbeleri anlatmaya çalıştığını dile getiren Andı, "Bugün geriye dönüp baktığımızda, yazılıp çizilenlerin hiç de yeterli olmadığını, ortadaki yekunun en azından bir kısmının ideolojik kamplaşma ve militan tarafgirlik söylemleri içinde seslerinin kısıldığını söylemek mümkündür. Türk edebiyatı ve sanatı, darbe karşısındaki imtihanında parlak notlar alan bir kimlik oluşturamamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Darbeler Üzerine Yazılan Edebi Eserler" başlıklı bir konuşma yapan Yunus Emre Altuntaş ise darbe gibi önemli bir olay üzerine yazılan eserlerin yeterli olmadığını söyleyerek, Türk edebiyatının bu konuya gereken duyarlılığı göstermediğini ifade etti.

Altuntaş, 1960'tan bu yana darbe üzerine yazılan eserlerin yazarlarının da darbeye şahit olmuş mağdurlardan olduğunun altını çizerek, "Her darbenin ardından aynı oranda, aynı yoğunlukta yazınsal üretim gerçekleşmiyor. Örneğin 27 Mayıs romanları, genelde 1970'ten sonra yazılmış. 1960-70 arası mağduriyete dair romanlar, neredeyse hiç yok. Neden, çünkü o baskı ortamı, yıldırma ortamı bir nevi yazdırmaya engel olmuş. 1970'ten sonra da edebi manada en güçlü fakat belli bir oranda tarafgir olan Vedat Türkali'nin 'Bir Gün Tek Başına' adlı eseri yayımlanıyor." dedi.

Türkiye'de yaşanan 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerinin ardından yazılan eserlere dikkati çeken Altuntaş, şunları kaydetti:

" 28 Şubat, 12 Mart ve 12 Eylül'e göre daha az ürün verilen bir darbe. 12 Mart romanları darbenin insan ilişkilerindeki etkisine odaklanmıştır daha çok. Devrimci ve muhalif bir tavır vardır. Öz eleştiri boyutu daha çok 12 Eylül romanlarında görülür. Tanıklık ve yas tutma pratiği öne çıkar. 12 Eylül edebiyatı insanı hakikaten ajite eder. 15 Temmuz'un farkı ise şiirlerle, adım adım, ilmek ilmek kurulan bir direniştir. 15 Temmuz'da ilk kez edebiyat ve şiirin harmanlandığı halk, darbeyi engellemiştir. Bu süreç 2002'de Cumhurbaşkanımızın bilerek ve isteyerek, insanların zihnine ve bilinç altına okuduğu, dört şair, özellikle Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç ve Arif Nihat Asya'nın milli bilince ve duyarlılığa hitap eden şiirleriyle ilmek ilmek ördüğü bir zihniyetin ürünüdür."

Moderatörlüğünü Hüseyin Yahya Şekerci'nin üstlendiği etkinlik, yaklaşık iki saat sürdü.

Edebiyat Mevsimi Festivali kapsamında yarın, "Darbeler ve Edebiyatçılar", "Darbeye Direnen Kalemler", "Darbeler ve Edebiyatçılar", "Darbeler ve Sanat" ve "Genç Edebiyatçıların Gözüyle Darbeler" konulu paneller gerçekleşecek.

Festival, 26 Kasım'da yapılacak törenin ardından sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 8. İstanbul Edebiyat Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.

  • Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı
    17:12 Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Umay Kadın Sesleri Korosu ve ZibziArt orkestrasıyla birlikte sahne alan Gülcan Köseoğlu, unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konser, zengin repertuarı ve renkli sahne performansıyla izleyicileri büyüledi. İş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından birçok seçkin ismin katıldığı etkinlik, işitme engelli çocuklara destek olma adına önemli bir adım olarak kaydedildi.

  • Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi
    16:49 Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi

    Samsun'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Atatürk Resimleri Sergisi'nde, Atatürk'ün hayatına dair 68 fotoğraf yer alıyor. Sergi, Atatürk Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi'nde 23 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi
    16:39 Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Antep İşi Nakışı'nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalar yapılıyor.

  • Filografi Sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve Öğrencilerinin Eserlerinden Oluşan 'Mühür' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    16:34 Filografi Sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve Öğrencilerinin Eserlerinden Oluşan 'Mühür' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Filografi sanatçısı Ümmühan Gürbüz ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan 'Mühür' sergisi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yeni Camii Hünkar Kasrı'nda sanatseverlerle buluştu. Sergide, geleneksel ve modern eserlerin yer aldığı belirtilirken, serginin 30 Nisan'a kadar açık olacağı ifade edildi.

  • Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı
    16:14 Erzurum'da Turizm Haftası kapsamında yöresel lezzetler tanıtıldı

    Erzurum'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Yakutiye Medresesi önünde asırlık yöresel lezzetler tanıtıldı. Vatandaşlara demir tatlısı, kadayıf dolması ve ayran aşı ikram edildi. Turizm Haftası'nın önemine değinen TÜRSAB Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nuh Şenol, turizmin bacasız fabrika olduğunu vurguladı. Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımıyla turizm potansiyelinin arttığı belirtildi.


Advertisement