8. Uluslararası öğrenci Buluşması - Son Dakika
Güncel

8. Uluslararası öğrenci Buluşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi hakkındaki idam kararını, "Eğer bugün Mursi'ye idam cezası veriliyorsa, bu, sandığa verilmiş bir idam cezasıdır.

16.05.2015 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi hakkındaki idam kararını, "Eğer bugün Mursi'ye idam cezası veriliyorsa, bu, sandığa verilmiş bir idam cezasıdır. Avrupa Birliği, Batı, hani sizde idam yasaktı? Sizde idam yasak olduğuna göre, idamı uygulayanlara karşı bir yaptırımınız var mı? Niye duruyorsunuz? Niye susuyorsunuz? Hadi uygulayın yaptırımlarınızı. İşinize geldiği başka yere uyguluyorsunuz. Buraya niye uygulamıyorsunuz? Ama silah pazarlığına gelince silah pazarlığı yapıyorsunuz. Darbeyle yıkılan sadece Mısır demokrasisi değil, onunla birlikte umutlarını demokrasiye bağlayan tüm dünyadır" şeklinde değerlendirdi.

Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen 8. Uluslararası O¨gˆrenci Bulus¸ması'ndaki konuşmasında, bölgesel ve uluslararası gelişmeler bakımından son derece hassas ve çalkantılı bir dönemden geçildiğine işaret etti.

Artık dünyanın hiçbir ülkesinin kendisini diğer ülkelerdeki gelişmelerden ayrı tutamadığını dile getiren Erdoğan, "Yaşanan olaylara gözünüzü yumsanız, kulaklarınızı kapatsanız dahi sonuçları eninde sonunda geliyor sizi de buluyor. Afrika'daki açlık ve istikrarsızlık, Suriye ve Irak'ta meydana gelen olaylar, komşumuz Ukrayna'da cereyan eden çatışmalar bunun somut örnekleridir. Geçtiğimiz yıllarda Japonya'nın Fukuşima bölgesinde meydana nükleer kaza da Endonezya'da yaşanan tsunami de bu ülkelerle birlikte tüm dünyayı etkiledi. Şunu görmek durumundayız, Orta Afrika bölgesinde yaşanan din temelli çatışmalar, Doğu Afrika'da yaşanan kıtlık, Libya'da süren siyasi kaos, Avrupa sahillerinde mülteci teknelerinden dökülen cansız bedenler olarak vuruyor dünyamızı" diye konuştu.

Erdoğan, programa gelirken Arakan'dan bir grubun denizin ortasında, gemide mahsur kaldığı mesajını aldığını aktararak, "Oradaki o Müslümanlar şu anda mağdur, mahsur. Kimse elini uzatmıyor. Türkiye aranıyor. Bütün bu olaylar karşısında, durmadık, durmayacağız, elimiz nereye kadar uzanıyorsa uzatacağız" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki devlet terörüne "Dur" denilmemesinin bedelini, sadece Suriye ve komşularının değil, binlerce vatandaşını DAEŞ terör örgütüne kaptıran dünyanın 80 ülkesinin ödediğini belirten Erdoğan, Irak'taki mezhepçi ve dışlayıcı geçmiş yönetimin yol açtığı gerilimi tüm bölgenin hissettiğini, Mısır'da Tahrir Meydanı'nda siyasi iradelerinin peşine düşmüş binlerce insana sıkılan her kurşunun, aslında tüm dünyadaki meşru siyasete, demokrasiye, insan hak ve hürriyetlerine yöneldiğini söyledi.

"Dayanışmamızı küreselleştirmezsek, acı bir sonu hep birlikte paylaşırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mursi hakkındaki idam kararına değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer bugün Mursi'ye idam cezası veriliyorsa, bu, sandığa verilmiş bir idam cezasıdır. Avrupa Birliği, dünya ülkelerine sesleniyorum. Az önce Sultangazi'den seslendim, şimdi buradan da sesleniyorum. Nedir o feryat? Diyorum ki Avrupa Birliği, Batı, hani sizde idam yasaktı? Sizde idam yasak olduğuna göre, idamı uygulayanlara karşı bir yaptırımınız var mı? Niye duruyorsunuz? Niye susuyorsunuz? Hadi uygulayın yaptırımlarınızı. İşinize geldiği başka yere uyguluyorsunuz. Buraya niye uygulamıyorsunuz? Uygulayın. Ama silah pazarlığına gelince silah pazarlığı yapıyorsunuz. 'Ürettiğim silahı nereye satacağım?' diye bunun pazarlığını yapıyorsunuz. Darbeyle yıkılan sadece Mısır demokrasisi değil, onunla birlikte umutlarını demokrasiye bağlayan tüm dünyadır. Gazze sahilinde oyun oynayan yavruların üzerilerine düşen her bomba, sadece o çocukların minik bedenlerini değil, buna göz yuman herkesin vicdanlarını da parçalamaktadır. 12 yaşındaki evladını İsrail askerlerinin kurşunlarından korumak için göğsünü ona siper eden baba, aynı zamanda bizi insan yapan tüm değerlere de siper oluyor."

Teknolojinin, ulaşım araçlarının yaygınlaştığı bir dünyada, dertlerin, sorunların da küreselleştiğini belirten Erdoğan, bunlara karşı ortak bir duruş sergilemek, sorunları el birliğiyle çözmek gerektiğini vurguladı.

Erdoğan, "Sorunlara karşı dayanışmamızı küreselleştirmezsek, acı bir sonu hep birlikte paylaşırız. İşte Türkiye, son 12 yıldır bunun mücadelesini veriyor. Hem ülkemiz içinde hem komşularımızda hem de diğer coğrafyalarda işte bunun için çaba harcıyoruz. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ilkesini kendimizle birlikte tüm dünya için rehber edindik" dedi.

"Dik dur eğilme" sloganları üzerine Erdoğan, "Biz sadece Rabbimizin karşısında eğiliriz. Başka hiçbir makamın, mevkinin karşısında eğilmedik, eğilmeyiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mezhebine, meşrebine, rengine, etnik kimliğine bakmadan mazlum ve mağdur olan herkesin yanında olduklarını ifade ederek, "Zalimin de dimdik karşısındayız. Günübirlik çıkarlar için ilkelerimizden asla taviz vermedik çünkü biz sonunda hakkın tecelli edeceğine, duruşunu bozmayanın, rüzgarın yönüne göre eğilip bükülmeyenin kazanacağına inanıyoruz. Kendimiz için ne istiyorsak, komşularımız, Afrika, Türk Dünyası, Balkanlar, Güney Asya ve tüm kardeş coğrafyalar için de aynısını istiyoruz. Biz, binlerce yıllık birikimimizle tarihin bu merkezi coğrafyasında, medeniyetlerin, devletlerin, toplumların barış ve adalet içinde yaşaması için çalışıyoruz" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 8. Uluslararası öğrenci Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement