8 Yıldır İlik Nakli Bekliyor - Son Dakika
Güncel

8 Yıldır İlik Nakli Bekliyor

8 Yıldır İlik Nakli Bekliyor

Konya'da kemik iliği yetmezliği (Fankoni Aplastik Anemi) hastası 19 yaşındaki Memiş İzmirlioğlu, 8 yıldır uygun ilik bekliyor.

16.04.2014 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da kemik iliği yetmezliği (Fankoni Aplastik Anemi) hastası 19 yaşındaki Memiş İzmirlioğlu, 8 yıldır uygun ilik bekliyor. İlik nakli yapılamadığı için hastalığının gün geçtikçe arttığını ve bu nedenle de nakil olma şansının azaldığını ifade eden Memiş İzmirlioğlu, Hastalığımdan dolayı bağışıklık sisteminin zayıf olduğu için mikrop kapma riskim çok yüksek. Bunun için evden dışarıya çıkamıyorum. Ben de diğer yaşıtlarım gibi rahatça gezmek, eğlenmek ve normal bir hayat sürmek istiyorum dedi. Memiş İzmirlioğlu, 2006 yılında kemik iliği yetmezliği hastalığına yakalandı. Tedavisine başlanan İzmirlioğlu'na ilik nakli yapılmasına karar kılındı. Bunun için ailesi ve yakınlarının doku örnekleri alınıp, incelendi. Sadece annesi Meryem İzmirlioğlu'nun dokusu yüzde 80 oranında uyum sağladı, ancak yetersiz kılındığı için nakil gerçekleşmedi. 8 yıldır ilik nakli olmayı beklediğini ifade eden Memiş İzmirlioğlu, Ancak bugüne kadar bir sonuç çıkmadı. Son 4 aydır da hastalığım ilerlemeye başladı. Sürekli hap kullanıyorum ve haftada 2 kez ayrıştırılan kırmızı kanı serumla vücuduma enjekte ediyorlar. Tabi bu da doktorların söylediğine göre nakil şansımın azalmasına neden oluyormuş. Tek isteğim ilik bağışçılarının artması ve benim gibi sırada bekleyen hastalara umut olmaları. dedi.

EĞİTİMİNİ AÇIK LİSEDEN TAMAMLADI

Hastalığı nedeniyle eğitimini açık lise aracılığıyla tamamladığını ve şu an üniversiteye hazırlandığını belirten İzmirlioğlu, şunları söyledi

Hastalığımdan dolayı bağışıklık sisteminin zayıf olduğu için mikrop kapma riskim çok yüksek. Bunun için normal bir yaşam süremiyorum. Bir taraftan hastalığımla uğraşırken diğer taraftan da üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Tabi hastalığım çalışma sistemini etkiliyor. Evden dışarıya çıkamıyorum. Sadece dershaneye gitmek için dışarıya çıkıyorum. Ben de diğer yaşıtlarım gibi rahatça gezmek, eğlenmek ve normal bir hayat sürmek istiyorum. Tabi bu da yapılacak olan bağışlara bağlı. Bu hastalığı yakın çevresinde yaşamayan bir çok kişi, ilik nakli için bağışta bulunmuyor. Ancak çevresinden birisi hastalandığı zaman bağış aklına geliyor. Ama benim gibi ilik nakli için bekleyen bir çok insan var. Zaten bu tür nakillerde verici olan kişi vücudundan bir şey kaybetmiyor ve risk de yaşamıyor. Buna rağmen bu tür bağışlar yetersiz. Ben 8 yıldır uygun bir ilik bulamadım. Benim bekleyen yüzlerce hatta binlerce kişi var ÜZÜNTÜDEN BABAM BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ Memiş İzmirlioğlu, babası 37 yaşındaki Süleyman İzmirlioğlu'nun da kendisinin hastalığını öğrendikten 1 yıl sonra ilik taraması için İstanbul'a gitmeye hazırlandıkları gün üzüntüden beyin kanaması geçirerek hayatını kaybettiğini anlattı. ANNENİN TEK İSTEĞİ, OĞLU İÇİN UYGUN İLİK BULUNMASI 2 çocuk annesi Meryem İzmirlioğlu ise tek isteğinin oğlu için uygun iliğin bulunması olduğunu söyledi. Nakil gerçekleştiği takdirde oğlunun normal bir yaşam sürebileceğini anlatan Meryem İzmirlioğlu, Halkımız nasıl kan bağışı yapıyorsa, ilik bağışında da bulunabilir. Bir tüp kan vermeleri oğlum gibi nakil bekleyen birçok insanın hayatını kurtarır. Doktorlar da Türkiye'de ilik testi yaptıranların çok az olduğunu söylüyorlar. Sadece hastaların yakınlarının ilik ihtiyacı olduğu zaman test yaptırarak bağışta bulunduğunu belirtiyorlar dedi. Oğlunun hastalığından dolayı ne dışarıya çıkabildiğini ne de arkadaşlarıyla gezebildiğini ifade eden Meryem İzmirlioğlu, Kan değerleri sürekli düşmeye başladı. Hastalığı ileri seviyelere ulaştı. 8 yıldır uygun bir ilik bulunamadı. Morali iyice bozuldu. Eşim de oğlumun rahatsızlığını öğrendikten sonra morali iyice bozulmuştu ve çok üzülüyordu. Bu üzüntüye fazla dayanamadı ve beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Bu aşamadan sonra oğlumun hastalığıyla ben ilgilenmeye başladım. Son aylarda hastalığı da ilerledi. Kan değerleri düşük çıktığı için takviye olarak ayrıştırılmış kırmızı kan veriliyor. Bunun yanında ilaç da kullanıyor. Ama kan aldıkça bağışıklık sistemi çöküyor ve hastalanma riski artıyor. Tek isteğimiz uygun bir iliğin bulunması ve naklin gerçekleştirilmesi. diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 8 Yıldır İlik Nakli Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement