83 Yıllık Fuar Küreselleşmeye Direniyor - Son Dakika
Yerel

83 Yıllık Fuar Küreselleşmeye Direniyor

83 Yıllık Fuar Küreselleşmeye Direniyor

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye sanayi ve ticaret hayatının uluslararası plaftormda tanıtılması amacıyla düzenlenmeye başlayan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl 83. kez kapılarını açacak Son yıllarda küreselleşmenin etkisiyle ihtisas fuarlarının gölgesinde kalmasına rağmen özellikle iç tüketime dayalı sektörlerin gözdesi olmaya devam eden İEF, ticaretin yanında bir kültürel buluşma noktası olma kimliğini de devam ettiriyor Geçen yıl 1 milyon 630 bin ziyaretçiyle rekor kıran İEF, ülkenin en çok ziyaretçi çeken fuarı olmuştu.

28.08.2014 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Türkiye'nin en eski fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı, yarın 83'üncü kez kapılarını açacak.

Kurtuluş Savaşı sonrası genç cumhuriyetin "askeri ve siyasi zaferleri iktisadi başarılarla kalıcı hale getirme" hedefi kapsamında düzenlenmeye başlayan ülkenin en köklü fuarı, dünya ekonomisindeki değişime ayak uydurmaya çalışıyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke ekonomisinin gelişimine önemli katkılarda bulunan, liberalleşme sonrası kültür ve sanat yönüyle ön plana çıkan fuar, eski etkinliğini kaybetse de ortalama 1,5 milyon ziyaretçiyle ülkenin en önemli organizasyonlarından biri olmaya devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde ortaya atılan "yurt içinde üretilen malların sergilenmesi" fikri üzerine temelleri atılan fuar, 1927 yılından bu yana Dünya Ekonomik Buhranı ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki kesintiler dışında her yıl düzenlendi.

1936 yılından bu yana Kültürpark Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen fuar, Türk mallarının tanıtımı, dünyada gelişen teknolojilerin ziyaretçilere tanıtılması anlamında büyük faydalar sağladı. 2. Dünya Savaşı nedeniyle 1942 yılında açılamayan fuar, savaşın bütün hızıyla devam ettiği 1943 yılında ise savaş halinde olan İngiltere, İtalya ve Almanya'nın katılımıyla kapılarını açtı.

ABD-SSCB rekabeti

Fuar, savaş sonrasında uluslararası anlamda önemini giderek artırdı. 1960 ile 1970'li yıllardaki fuarlar Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) rekabetine sahne oluyordu. Bu iki ülkenin uzay teknolojilerini sergilediği fuarda Almanya ve İngiltere de ürettikleri otomobillerle gövde gösterisi yapıyordu.

Türk insanı, Apollo Uzay Aracı, MIR Uzay İstasyonu gibi uzay teknolojisi ürünleri ve yeni otomobil teknolojilerinin yanı sıra çamaşır makinesi, televizyon gibi eşyalarla da İzmir Fuarı'nda tanıştı.

Zamanlama olarak tarım ürünlerinin hasat sonrası dönemine rastlayan fuar, Anadolu insanının buluşma noktası oluyordu. Fuar bu nedenle ticari olmasının yanında kültürel bir nitelik de taşıdı. Özellikle 1960 ve 70'li yıllarda Fuar Gazinoları pek çok sanatçının ün kazandığı ya da şöhretini artırdığı platformlar oldu.

Fuar Göl Gazinosu, Mogambo Gazinosu ve ismini Zeki Müren'in verdiği Manolya Bahçesi başta olmak üzere sayıları 20'ye yaklaşan gazino, sanatçıların performans yarışlarına sahne oluyordu. Fuar gazinoları, Zeki Müren, Safiye Ayla, Bülent Ersoy, Gönül Yazar, Sezen Aksu, Tanju Okan, Ferdi Tayfur ve İbrahim Tatlıses konserleriyle kalabalıkları çekerken diğer yanda İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık ve Öztürk Serengil, Metin Akpınar- Zeki Alasya, Levent Kırca gibi tiyatro ve şov dünyasının duayenleri fuarda vatandaşlarla buluşuyordu.

Fuar gazinolarındaki hareketlilik 1990'lı yılların ortalarına kadar devam edebildi. Bu dönemde özel televizyonların kurulması ve yaygınlaşmasıyla sanatçıların hayranlarına televizyon aracılığıyla ulaşmayı tercih etmesi, gazinolardaki fiyatların artması İzmir Fuarı'ndaki konser hareketliliğini azalttı. Sonraki yıllarda birer birer kapanan gazinolardan ayakta kalabilen üçü halen çay bahçesi ve restoran olarak Kültürpark'ta hizmet veriyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın eğlence boyutu, sponsor desteğiyle düzenlenen halk konserleriyle devam ediyor.

İhtisas fuarları doğurdu

Kapalı ekonomi döneminde ithalat yapmak isteyen firmalara verilen fuar kotalarıyla canlılığını koruyan İEF, 1990'lı yıllarda dünya ekonomilerindeki küreselleşme, ülkeler arası ticarette kotaların kalkmaya başlaması ve ülkelerden çok şirketlerin etkin bir yapıya kavuşur hale gelmesiyle etkinliğini yitirdi.

SSCB'nin dağılmasıyla fuarda ABD ile devam eden rekabet ortamı da sona erdi. Ülke pavyonları yerlerine şirket stantlarına bırakmaya başladı.

İzmir Fuarı, sonraki dönemde gıda, mobilya, otomobil gibi iç tüketime dayalı sektörlerde etkinliğini sürdürmekle birlikte dış ticarette ihtisas fuarlarının gerisinde kaldı. Bir genel ticaret fuarı olan İEF, bünyesinden 10 ihtisas fuarı doğurdu. Bu fuarlardan MARBLE Uluslarası Doğaltaş ve Teknolojileri ve IF Wedding Gelinlik, Damatlık ve Aksesuarları fuarları uluslararası niteliğe kavuştu.

İletişim teknolojisindeki hızlı gelişmelerden de olumsuz etkilenen Fuarı geleceğe taşıyabilmek amacıyla 2000 yılında ana tema, 2005 yılında onur konuğu il ve ülke uygulaması başlatıldı.

Fuarın son 5 yılı

Ticari ve sanatsal açıdan eski günlerinden uzak olmasına ve panayıra dönüştüğü eleştirileri yapılmasına rağmen fuarda ziyaretçi sayısı son 6 yılda 1 milyon 370 binin altına düşmedi.

2007 yılındaki 76. İEF'de 276'sı yabancı bin 91 firma katıldı. İzmir'in EXPO 2015 adaylığı temasına atfen "Herkes İçin Sağlık" temasıyla düzenlenen fuar kapsamında 3. Türkiye Acil Tıp Kongresi de düzenlendi. Çorum ve Ukrayna'nın onur konuğu olduğu fuarı 1 milyon 436 bin kişi ziyaret etti.

2008 yılında Küresel Isınma ve İklim Değişikliği temasıyla açılan 77. İEF'de onur konuğu ülke Küba, il ise Karabük oldu. 58 ülkeden 252'si yabancı bin 43 firmanın katıldığı fuarı 1 milyon 495 bin kişi ziyaret etti.

Etiyopya ve Çanakkale'nin onur konuğu oldukları 78'inci İEF'ye ise 61 ülkeden bin 3 firma katıldı, 1 milyon 498 bin kişi ziyaret etti.

2010 yılındaki 79'uncu fuarda 249'u yabancı bin 52 firma stant açtı. Gaziantep'in onur konuğu kent olduğu  fuarı 1 milyon 410 bin kişi ziyaret etti.

Fuar, 2011 yılındaki 80'inci yılında ise çevre ana temasıyla ve Avusturya'nın partnerliğinde düzenlendi. Denizli'nin onur konuğu olduğu fuarı 1 milyon 511 bin kişi ziyaret etti.

2012'deki 81. İEF'de Latin Amerika ülkelerinden Küba, Meksika, Arjantin, Kolombiya, Ekvador, Peru, Şili ve Venezuela birlikte partner oldu. Hatay'ın onur konuğu il olduğu fuarda ziyaretçi sayısı 1 milyon 500 binin üzerinde gerçekleşti.

Geçen yıl düzenlenen fuarda ise Sri Lanka partner ülke, Sinop onur konuğu il olmuş, fuarı 40'ı bakan düzeyinde 67 ülkeden heyet katılmış ve 1 milyon 635 bin kişi ziyaret etmişti. Bu sayıyla İEF, geçen yıl TOBB'un fuar raporuna göre en fazla ziyaretçi çeken fuar olmuştu.

Bu yıl partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan olarak belirlendiği 83. İEF'de Diyarbakır ve Malatya onur konuğu olacak. Yarın açılacak fuar, 7 Eylül'de kapılarını kapatacak. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 83 Yıllık Fuar Küreselleşmeye Direniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement