Meksika Devlet Başkanı Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Meksika Devlet Başkanı Türkiye'ye Geliyor

Meksika Devlet Başkanı Türkiye\'ye Geliyor

İki ülke arasındaki 85 yıllık ilişki tarihinde, ilk kez bir Meksika Devlet Başkanı Türkiye'ye geliyor.

18.08.2013 11:24  Güncelleme: 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ve Meksika'nın 85 yıllık ilişki tarihinde, ilk kez bir Meksika Devlet Başkanı Türkiye'ye gelecek. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında 4 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Türkiye-Meksika İş Konseyi Forumu iki ülke ilişkileri açısından devrim niteliği taşıyor.

85 YIL SONRA BİR İLK GERÇEKLEŞECEK

Etkinlik hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan DEİK Türk-Meksika İş Konseyi Başkanı Albert Saydam, iki ülkenin de birbirini "ıskalamış" olduğu için 85 yıllık ilişki tarihinde ilk kez bir Meksika Devlet Başkanı'nın Türkiye'ye geleceğini söyledi. Saydam, İş Konseyi Forumu'nda 10 civarı anlaşma imzalanması ya da müzakerelere başlanmasını beklediklerini belirterek, "Bunların içinde Serbest Ticaret Anlaşması (STA), çifte vergilendirmeyi önleme, yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmaları olacak" dedi.

STRATEJİK İTTİFAK İNŞA EDİLECEK

Meksika ile AB arasında olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türkiye ile olmamasının büyük bir dezavantaj olduğunu vurgulayan Saydam, bu sorunun aşılması yönündeki ilk adımın bu ziyaret ile atılacağını ifade etti. Saydam, iki ülkenin de kendi bölgelerinin merkezi olarak kabul edildiğine işaret ederek, "Türkiye Meksika'yı, gerek Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) gerekse Latin Amerika ülkeleriyle kurduğu serbest ticaret kanallarından dolayı Amerika kıtasına açılan kapı, Meksika da Türkiye'yi Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Kafkaslar ve Balkanlar'a açılan kapı olarak görüyor" değerlendirmesini yaptı. Saydam bu durumun, gerçekleştirilecek olan ziyaret için de anıldığı gibi "21. yüzyılda Stratejik İttifak" inşa edileceği anlamına geldiğini dile getirdi.

MEKSİKA'NIN TÜRKİYE'DE BULUNAN EN BÜYÜK YATIRIMI GIDA SEKTÖRÜNDE

Albert Saydam, Meksika ile Türkiye'nin ürettiği ürünlerin büyük ölçüde benzerlik gösterdiğini kaydederek, otomotiv, ev aletleri, beyaz eşya ve elektronik ürünleri alanının, iki ülke arasında en güçlü sektörler olduğuna dikkati çekti. Bu alanlarda birlikte çalışılarak, bölge ülkelere işbirliği sağlanması noktasında bir avantaj olduğunu anlatan Saydam, Meksika'nın şu anda Türkiye'de bulunan en büyük yatırımının ise gıda sektöründe olduğunu söyledi.

Meksika'nın, Türkiye'deki yatırımlarının az olmasının ana nedenlerinden birinin Meksikalı küresel yatırımların genellikle büyük holdingler tarafından, ABD veya Latin Amerika'da yapılması olduğuna değinen Saydam, "Onlara ülkemizin sunduğu fırsatları anlattıkça bunu aşacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Saydam, Meksika ve Türkiye arasındaki uzaklık, yüksek navlun maliyetleri, ülkelerin benzerlik gösteren üretim ve tüketim sepetine sahip olmaları, mevcut durumda iki ülke arasında STA bulunmaması ve Meksika'ya yapılan ihracatın vergi yükünün nispeten diğer ülkelerden yüksek olması gibi nedenlerden dolayı Türk firmaları için Meksika'da yatırım yapmanın çok cazip bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, Meksika'ya en çok imalat sektöründe yatırım yapıldığını aktardı.

MEKSİKA, İTHALAT VE İHRACATTA DÜNYADA 16. SIRADA

Meksika Birleşik Devletleri, 1 federal bölge ve 31 eyaletten oluşan Federal Cumhuriyet ülkesi. 112 milyon nüfusa sahip ülke, 1994 yılında NAFTA'nın yürürlüğe girmesiyle dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiş oldu. Meksika'da, ekonomik büyüme, rekabet ve teknolojik gelişim gibi yönlerden ülke ekonomisinin lokomotifi olan doğrudan yabancı sermaye girişi, 2009 yılında yaklaşık 11,4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ülke yabancı sermaye girişiyle Latin Amerika'da ikinci sırada yer alıyor.

2011 verilerine göre Meksika, dünyanın en büyük ihracat ve ithalat yapan ülkeler sıralamasında 16. olurken, ülkenin 2009 yılındaki en büyük dış ticaret ortağı, toplam ihracatının yüzde 78,7'si ve toplam ithalatının yüzde 49,8'i ile ABD olmuştur.

Türkiye'nin üretim ve ihracat kapasitesi bulunan ürünlerde Meksika pazarında zayıf ölçüde varlık göstermesinin ana nedeni ise, Meksika pazarının coğrafi ve kültürel olarak uzak olmasından kaynaklanan Türk iş adamlarının yeterince ilgi göstermemesi olarak gösteriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Meksika Devlet Başkanı Türkiye'ye Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement