9. Anadolu Buluşmaları Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

9. Anadolu Buluşmaları Sempozyumu"

9. Anadolu Buluşmaları Sempozyumu"

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk: "(AA'nın 100. Yıl Vizyonu) Türkiye'de ilk defa bir ajans, bir medya kuruluşu, uluslararasılaşma projesi yürütüyor"

16.08.2014 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın 100. Yıl Vizyonu'na ilişkin, " Türkiye'de ilk defa bir ajans, bir medya kuruluşu, uluslararasılaşma projesi yürütüyor" dedi.

Anadolu Platformunca Akyazı ilçesindeki Kuzuluk Termal Tesisleri'nde düzenlenen "9. Anadolu Buluşmaları Sempozyumu"nda "Anadolu Ajansı ve Yeni Medya" konulu sunum yapan Öztürk, Anadolu Platformu'nun üyelerini uzun yıllardır tanıdığını, o yüzden konferansa katılmayı memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.

Öztürk, 1920 yılında İstanbul'dan Ankara'ya giden trende yolculuk yapan Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi'nin, Geyve Tren İstasyonu yakınında  milli mücadelenin dünyaya daha iyi duyurulması için AA'nın kurulması düşüncesini ortaya attığını belirterek, ajansın adının "Anadolu" olması gerektiğinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk'le buluşarak Anadolu Ajansının kurulduğunun duyurulduğunu anımsatan Öztürk, "Tarih, 6 Nisan 1920 yılıydı. Bu kurulduğu tarihlerde İngilizce ve Fransızca bülten çıkaracak kadar entelektüel habercilik yapıyorlardı. Haberler milli mücadele döneminde olduğu için gizli yollardan çeşitli yerlere ulaştırılıyor, cephelere gönderiliyordu. Milli mücadelenin nasıl yapıldığını İngilizce ve Fransızca'ya çevirerek dünyaya servis ediyorlardı" diye konuştu.

Milli mücadele kazanıldıktan yıllar sonra ajansın atıl konuma geldiğini aktaran Öztürk, İngilizce ve Fransızca bültenin kapatıldığını, ajansın içine kapanarak Anadolu'nun sesini Anadolu'ya duyuran konuma geldiğini vurguladı.

100. Yıl Vizyonu

Öztürk, göreve geldiklerinde günlük haber ve fotoğraf üretiminin 600 olduğunu belirterek, ajansa ivme kazandırmak amacıyla 100. Yıl Vizyonu'nu açıkladıklarını, ilk başlarda bunun herkese büyük bir iddia gibi geldiğini kaydetti.

Öztürk, dünyanın en büyük ilk 5 ajansından biri olacaklarını ilan ettiklerini aktararak, şöyle devam etti:

"3 yıl önce hiçbir sıralamaya girmiyorduk. Bilinmiyoruz, tanınmıyoruz. Sıralamada yokuz. 3 yıl önce hedefimizi açıklıyoruz. Eğer siz Suriye sorunuyla ilgileniyorsanız, televizyonunuzun Arapça konuşması gerekiyor. Gazetelerin Arapça konuşması, gazetelerin Arapça basması ve ajansınızın Arapça yayın yapması gerekiyor. Eğer sizin ülkeniz Afrika'yla ilgileniyorsa Fransızca ve İngilizce yayın yapmanız gerekiyor. Kabe, Kırım, Kafkaslarla ilgileniyorsanız Rusça yayın yapmanız gerekiyor. Mesajlarınızı doğrudan o ülkenin diliyle aktarmanız gerekiyor. Öbür türlü sizin mesajlarınızı boğarlar. İşte bunları değiştirecek bir proje hazırladık ve adına da '100. Yıl Projesi' dedik. Dünyanın ilk 5 ajansı olmak istiyorsanız ne yapmanız gerekiyor, bir kere tablonun tamamını değiştirmeniz gerekiyor. AFP, 3 yıl önce 2 bin 500 fotoğraf yayımlıyordu, 2 bin 501 fotoğraf yayımlama hedefi koyduk ama AFP de durmuyor. Biz bunu yakalarken baktık ki 3 bin 500 fotoğraf yayımlamaya başladık. O zaman biz ortaya bisiklet teorisi ortaya attık. İlk 5 ajansı yakalayabilmemiz için onlardan birini yakalayıp önüne geçmemiz gerekiyor.

Türkiye'de ilk defa bir ajans, bir medya kuruluşu, uluslararasılaşma projesi yürütüyor."

Öztürk, 3 yılda 7 dilde yayına başladıklarına dikkati çekerek, bunun hayal edilemeyecek kadar zor ve komplike bir iş olduğunu söyledi.

" Doğu Türkistan'dan fotoğraf sızmıyor, şaşıracaksınız"

14 Ağustos Rabia Günü dolayısıyla Taksim Metrosu'nda fotoğraf sergisi açtıklarını hatırlatan Öztürk, sergide dünyanın her tarafındaki mazlum ve mağdur insanların fotoğraflarının yer aldığını kaydetti.

Şu anda dünyanın en güçlü iletişim çağını yaşadıklarına işaret eden Öztürk, "Doğu Türkistan'dan fotoğraf sızmıyor, şaşıracaksınız. Doğu Türkistan'da internet kapalı, mail sistemleri kontrol altında, haberleşme ağları bloklanmış durumda. Çin, fotoğraf sızdırmıyor, özel siber ordusu var, bütün görevi Çin ve birleşmiş olduğu ülkelerin bilgi sistemlerini kontrol etmek" diye konuştu.

Öztürk, Türkiye ve İslam coğrafyasının medya alanında çok geride olduğunu vurgulayarak, çok sıkıntılı durumda bulunduklarını, Mısır'ın en büyük sorunlarından birinin sesini dünyaya yeterince duyuramaması olduğunu dile getirdi.

Geçen yıl bu zamanlarda Rabia Meydanı'nda yüz binlerce insanın Mursi'ye destek verirken, tek canlı yayın yapan kurumun Anadolu Ajansı olduğunu belirten Öztürk, "Bunun sesini sadece Anadolu Ajansı duyurdu. Daha sonra diğerleri oradan yayın yapmaya başladı. Bu, Gazze için de geçerli. Ramazan boyunca Gazze'de ciğerimizi yakan katliam yaşadık. Yine biz canlı yayın verdik, fotoğraflarını yayımladık ama daha fazla güçlü medyalara ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, konuşmasının ardından Öztürk'e teşekkür plaketi takdim etti. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 9. Anadolu Buluşmaları Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement