9 Soruda Kobani'nin Önemi - Son Dakika
Güncel

9 Soruda Kobani'nin Önemi

Esad rejiminden kurtulan ilk şehir olan Kobani, Kürtlerin hakimiyet kurduğu Afrin ve Cezire kantonlarının tam ortasında yer alması açısından büyük önem arz ediyor.

08.10.2014 08:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye sınırında tansiyon yüksek. Kobani 23 gündür IŞİD kuşatması altında. Örgüt kentin kenar mahallerine sızdı. Çatışmalar daha da şiddetlendi. Koalisyon güçleri hava saldırılarını artırdı.

TÜRKİYE'Yİ YAKIP YIKTILAR

Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanırken, Türkiye'de de 2 gündür önüne geçilemeyen sokak eylemleri patlak verdi. Birçok ilde IŞİD'in Kobani'ye girmesine Türk hükümetinin tepkisiz kaldığını öne sürerek sokağa çıkan göstericiler polisle çatışıyor.

Peki, IŞİD neden bu kenti istiyor, Kürtler için neden vazgeçilmez? Ne zaman başladı ve nasıl bu noktaya vardı?

1) IŞİD neden Kobani'yi istiyor, niçin saldırıyor?

Burada 3 neden sıralanabilir. Birinci neden; Kobani'nin bulunduğu alan. Kobani tam da IŞİD'in ele geçirdiği toprakların arasında yer alıyor. Eğer burayı ele geçirirse hareket alanı kolaylaşacak ve kontrol altına aldığı topraklarda bütünlük sağlayacak. İkincisi ise sınır kapısı. Kobani düştüğünde Suruç'taki Murşitpınar Sınır Kapısı da örgütün kontrolüne geçecek. Üçüncü neden ise ideolojik. Kobani'yi Kürtler için özellikle de PYD ve PKK için vazgeçilmez kılan nedenler IŞİD'in de ele geçirme gerekçesi.

2) Kobani Kürtler için neden vazgeçilmez?

Kobani Esad rejiminden kurtulan ilk şehir. O tarihten itibaren de Kürtler önemli kazanımlar elde etti. Kobani'nin düşmesi bu kazanımlara büyük darbe olacak. Ve en önemlisi Suriye'de Kürtlerin hakimiyet kurduğu 3 kanton var; Afrin, Kobani ve Cezire. Kobani, diğer iki kantonun ortasında yer alıyor. Kürt bölgesinin kalbi. IŞİD burayı ele geçirdiğinde Kürt kantonları arasında tam bir kopukluk oluşacak. En önemlisi Afrin ve Cezire'den farklı olarak Kobani'de Abdullah Öcalan'ın hem yönetim hem siyasi hem de diğer halklarla birarada yaşamakla ilgili tezleri pratiğe dönüştürüldü. IŞİD'ın bunca kayba rağmen geri çekilmemesinin altında son neden gösteriliyor.

3) Şehir kaç gündür kuşatma altında?

İlk saldırı 2 Temmuz'da yapıldı. IŞİD'in ele geçirdiği köyler daha sonra YPG tarafından geri alındı. Ancak örgüt 16 Eylül günü kenti kuşattı. Güney, batı ve doğu tarafından aynı anda. IŞİD en çok güney ve doğu tarafından saldırdı. Bu nedenle en şiddetli çatışmalar bu noktalarda yaşandı, yaşanıyor. Son iki günde ise Batı tarafındaki saldırıların şiddetini artırdı.

4) PYD, Türkiye'den ne istiyor?

Bayramın ilk günü Türkiye'ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren PYD lideri Salih Müslim hem Dışişleri Bakanlığı hem de MİT yetkililerin oluşan isimlerle görüştü. İki istekte bulundu. Afrin ve Cezire kantonlarındaki YPG'lilerin Kobani'ye geçişine izin verilmesi. Bunun için koridor açılmasını önerdi. İkincisi ise Kuzey Irak'tan gelecek silah yardımına izin verilmesi. Bu şu anlama geliyor; Kuzey Irak'tan gelecek silahlar Habur'dan içeri girecek, ardından Murşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani'ye ulaştırılacak.

5) Peki, Türkiye ne diyor?

Başbakan Ahmet Davutoğlu "Kobani'nin düşmesini istemeyiz" dedi. Ankara insani yardımı sonuna kadar sürdüreceğini söylüyor. PYD lideri Salih Müslim'ün ziyaretinde ise Türk heyetinin gündeminde üç başlık vardı. Kobani'nin yönetim biçimiyle ilgili kararın ilerde tüm Suriyelilerle birlikte alınması, Esad rejimi ile işbirliği içinde olmamak ve güvenli bölgeye hayır denilmemesi.

6) Türkiye silah yardımında bulunur mu?

Bu pek mümkün görünmüyor. Gelişmelere baktığımızda Türkiye'nin PYD'ye doğrudan silah yardımında bulunmasının Salih Müslim ile yapılan görüşmede de gündeme gelmediği anlaşılıyor. Nedeni ise PYD'ye verilecek silahların PKK'nın eline geçmesi endişesi.

7) Tarafların Kobani'de ne kadar gücü var?

Net rakamlar yok ancak IŞID'in Kobani'ye saldıran militan sayısının 2 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Ve zaman zaman takviye de bulunuyor. Kenti savunun YPG'li sayısı ise daha az. Ancak YPG saflarında siviller de yer alıyor. Bu rakamın ise eline silah alan sivil halkla birlikte yine 3 bin civarında olduğu belirtiliyor.

8) Kimin elinde hangi silahlar var?

Burada bariz bir eşitsizlik var. IŞİD'in en büyük avantajı Irak'ta ele geçirdiği gelişmiş ve ağır silahlar. Örgüt günlerdir süren kuşatmada bu özellikle tank ve havan toplarını kullanıyor. YPG'lilerde ise hafif silahlar var.

9) Koalisyon güçlerinin desteği yeterli mi?

Temel beklenti IŞİD, Erbil kapısına dayandığında nasıl Amerika hareke geçtiyse benzer durumun Kobani'de de yaşanacağıydı. Ancak olmadı. Amerika'nın liderliğindeki koalisyon güçleri hemen harekete geçmedi. Sonradan başlayan hava operasyonlarında ise aralıklarla IŞİD mevzileri vuruldu. Ancak buradaki temel eleştiri bu hava operasyonlarının sınırlı olması. Dolayısıyla IŞİD'i durdurmada etkili olamaması. Koalisyon güçleri ilk kez bugün yoğun ve etkili operasyon düzenlendi. Kısa bir süreliğine de olsa IŞİD saldırıları durdu. Suruç'ta yaşayan gazeteci Yekta Kılıç'ın "Halk 'böyle devam edilecekse bıraksınlar bombalamayı, hiç olmazsa boşa ümitlenmeyiz' diyor" sözü aslında durumu özetliyor.

(Kaynak: Habertürk - Ecevit Kılıç)

9 Soruda Kobani\'nin Önemi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 9 Soruda Kobani'nin Önemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • özkan: Düne kadar türkiyeye silah sıkanlar ne yüzle yardım istiyorlar ilahi adalet 82 4 Yanıtla
  • Ebubekir El Bağdadi: işid sunni cihad haraketidir Allah Sunni müslümanların yar ve yardımcısı olsun bizim türkmenlerle ve araplarla derdimiz olmadı. . hayatları boyunca kendilerini köpek gibi kulllandıran maşa zerdüşt kürtlerle meselemiz var bunlar hain bir ırktır bunlara güven olmaz bunlar yahudilerdende beter bir ırktır kürtle komsu olacagına git yahudilerle ol daha iyi hic olmazsa onun ne oldugu belli. . bunlar agzını acar dövlet bize bagmiiiiii baggmi derler dilenirler kömür kaçak elektirik hap esrar karı kız satarlar. . kararını ver türk milleti ya bizden yanasınız yada Zerdüş hain köpek kürtlerden yana 63 19 Yanıtla Serbey: Birinci Dünya Savaşında, İstiklal Savaşında, Balkan Savaşlarında, Trablusgarp da Kastamonu 3172, Gaziantep 1601, ANTALYA 2039, Trabzon 1203, Sinop 2406, Denizli 2015, Bilecik 1508, ŞEHİT verirken, Diyarbakır 483, Tunceli 76, Hakkari 35, Muş 99, Mardin 171, Bitlis 264, Van 334, Şanlıurfa 695, Bingöl 104 ŞEHİT vermiştir. Şimdi cevap ver bakalım kim kimi kurtarmış ingilizden, Fransızdan, italyandan, kısacası kölelikten, köpeklikten. Öyle işkembeden sallamakla, Türkün her uğraşa girişinde çelme takmaya, sırtından bıçaklamaya çalışmakla olmuyor muradoooo. Okuyun, okuyun yediğimiz ekmeğe, içtiğimiz suya, soluduğumuz havaya hangi şartlarda kimlerin kanı canı pahasına kavuşutuğumuzu okuyun öğrenin. 0 0
  • vehap nas: ALLAH KORKUSU OLAN KOBANİ YE YARDIM EDER. ŞU ZALIM İŞİD, ALLAH IN İZNIYLE YOK OLACAK KAHROLSUN İŞİD ONLAR İÇİN YAŞASIN CEHENNEM. 16 51 Yanıtla ender: ALLAH KORKUSU OLAN pkk nin adını ağzıına almaz 0 0
  • M ALİ: PKK NIN SON ÇIRPINIŞI. . . IŞID-BARZANİ-ABD-İSRAİL BİTİRECEK YERİNE IŞID DENEN ZALİM BİR ÖRGÜT KURULDU. . . KOBANİ NEDEN ÖNEMLİ ÇÜNKÜ PKK NIN GEÇİŞ YERİ VE SURİYE DE Kİ PKK-PYD NİN EN GÜVENDİGİ DESTEK ALDİGİ BÖLGE SIRA KAMIŞLI YA GELECEK KOBANİ DEN SONRA. . . NUSAYBİN İN KARŞISINDA 31 9 Yanıtla
  • yakamoz: allah iyi olanı korusun 30 0 Yanıtla
  • dert: Zaten turkıyeyle isbirligi olunmahacgnı pkk bılıyordu erdogan doneklık yapsın baska bı ısı yok zaten idin arkasindaki adam nasıl kurtlere yardım etsın 5 19 Yanıtla fox: bizim sorunumuz değil paşam boşuna nefes tüketme bakın başınızın çaresinedevlet size herşey verdi veriyor hiç boşuna kıvırmayın gittiniz hainlerle iş birliği yaptınız gözümüzde zerre değeriniz yok burdada diğer tarafta da yaptığınız hainliğin hesabını verin bakalım 0 0
  • özer: kobani biran önce düşmeli busorun ortadan kalkmalı türkiyedeki kobanililer işid kontrolünde geri dönmeli türkiyeye bukadar yük yüklenmemeli 19 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement