9. Türk Ticaret ve İhracat Finansmanı Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

9. Türk Ticaret ve İhracat Finansmanı Konferansı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Yeni başarı hikayelerine ihtiyacımız var. Her yıl 700-750 bin genç üniversiteden mezun oluyor, bunlar için istihdam oluşturulması gerek" dedi.

25.03.2015 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Yeni başarı hikayelerine ihtiyacımız var. Her yıl 700-750 bin genç üniversiteden mezun oluyor, bunlar için istihdam oluşturulması gerek" dedi.

Vardan, Global Trade Review tarafından düzenlenen "9. Türk Ticaret ve İhracat Finansmanı Konferansı"nda yaptığı konuşmada, 1959'dan 2002 yılına kadar Türkiye'de 16 ekonomik krizin yaşandığını, 2002 yılından sonra gerçekleştirilen reformlarla Türkiye'nin dünyanın en büyük 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi haline geldiğini söyledi.

Osmanlı'dan bu yana Türkiye'nin tüccar bir devlet olduğuna işaret eden Vardan, son 10 yolda ihracatçılara bakış açısında ciddi anlamda değişiklikler olduğunu kaydetti.

Vardan, iç makroekonomik şartların iyileştirilmesi ve küresel talebin de güçlü seyretmesi ile ihracat alanında faaliyet gösterenlerin olumlu şekilde etkilendiğini dile getirdi.

Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da ve Libya'da yaşananların Türkiye ekonomisini etkilediğini anlatan Vardan, pek çok projenin sekteye uğradığını ifade etti.

"Yeni başarı hikayelerine ihtiyacımız var" diyen Vardan, her yıl 700-750 bin gencin üniversiteden mezun olduğunu, bunlar için istihdam oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

450 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabilmesi için 120 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Vardan, "Bütün bunları dikkate aldığımızda dahi Türk ekonomisinin iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün. Orta gelir tuzağına düşmemek ve bu seviyede kalmamak için bir şeyler yapmak durumundayız" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin 2023 yılında dünya pazarındaki payını yüzde 1,5'a yükseltmeyi hedefliyoruz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise sadece 2014 +yılında düzenledikleri heyetlerle dünyanın etrafında 3 tur attıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılında dünya pazarındaki payını yüzde 1,5'a yükseltmeyi hedeflediklerini bildiren Çıkrıkçıoğlu, "1,1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak ve daha fazla dışa açılmak istiyoruz. Bu, mevcut iş hacmini neredeyse 2 katına çıkarmak demek" dedi.

HSBC Türkiye Başekonomisti Melis Metiner de 2002 ile 2007 arasında Türkiye'deki verimlilik artışının ortalama yüzde 7 civarında gerçekleştiğini, bunun çok iyi bir performans olduğunu kaydetti.

Metiner, 2007 sonrasında küresel finans krizi ile Türkiye'nin reformlarla ilgili ivme kaybetmesinden ötürü verimlilik artışının çok durağan kaldığını aktardı.

Türkiye'nin verimlilik artışını sağlayabilmesi için 2 yapısal reforma bakılması gerektiğini bildiren Metiner, bunlardan birinin eğitim olduğunu, yüksek eğitim seviyesinin artırılması ile iş piyasası açısından Türkiye'nin daha esnek hale gelmesi gerçekleştirilebilirse, hem imalat sektörünün hem de hizmet sektörünün daha esnek hale geleceğini dile getirdi.

10 yıl önce Türkiye'den üç şehirden oluşan ülke olarak bahsedildiğini anımsatan Metiner, "Ankara, İstanbul ve İzmir'de finans ve imalat merkezleri vardı. Özellikle imalat üretimi açısından ve ihracat noktasında Türkiye'nin batısından doğusuna ve güneydoğusuna doğru bir kayma söz konusu olduğunu görüyoruz. Mesela Gaziantep büyük bir imalat ve ihracat merkezi olmuş durumda, özellikle Orta Doğu yönlü ihracatta" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 9. Türk Ticaret ve İhracat Finansmanı Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement