A Milliler Fatih Terim ile Zoru Seviyor - Son Dakika
Spor

A Milliler Fatih Terim ile Zoru Seviyor

A Milliler Fatih Terim ile Zoru Seviyor

A Milli Takım salı günü Hollanda karşısında, 2014 Dünya Kupası perdesini ya aralayacak ya da Brezilya umudunu tamamen yitirecek.

13.10.2013 19:05  Güncelleme: 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

A Milli Takım salı günü Hollanda karşısında, 2014 Dünya Kupası perdesini ya aralayacak ya da Brezilya umudunu tamamen yitirecek.

Ay-yıldızlılar da 3. kez göreve getirilen teknik direktör Fatih Terim'in milli takımlar karnesinde, kritik maçlarda alınan olumlu sonuçlar göze çarpıyor. Terim'in 1993 yılında başlayan ilk milli takım kariyerinde 1996 yılı hem milli takımlar seviyesinde, hem de Türk futbolunun değişiminin ilk yıllarını oluşturuyor.

1996 YILINDA İLK KEZ AVRUPA ŞAMPİYONASINDAYIZ

Fatih Terim, 1993 yılında Sepp Piontek'in yerine Milli Takım'ın başına geçtiğinde, 1991'de Akdeniz Oyunları'nda finale çıkan genç jenerasyonu bir araya getirmişti.

A Milli Futbol Takımı, 1996 Avrupa Şampiyonası elemelerinde İsviçre, İsveç, Macaristan ve İzlanda ile birlikte 3. grupta yer almıştı. Ay-yıldızlılar, 8 maçı 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgiyle İsviçre'nin ardından ikinci sırada tamamlamış ve İsveç'i ardında bırakıp o günkü statüye göre, 'En iyi ikinciler' arasında yer alarak İngiltere'deki finallerin yolunu tutmuştu.

İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda beklentileri karşılayamayan Fatih Terim'in teknik direktörlüğündeki A Milliler, oynadığı futbolun karşılığını alamaz. Avrupa Şampiyonası'nda Nottingham'daki ilk iki maçta Hırvatistan ve Portekiz'e 1-0 mağlup olarak gruptan çıkma umudunu yitiren ay-yıldızlılar, son maçta da Danimarka'ya 3-0 mağlup olarak Avrupa Şampiyonası'ndan elenirler. İngiltere'deki şampiyonada umduğunu bulamayan Fatih Terim ve öğrencilerini yeni hedefi ise 1998 Dünya Kupası oldu. Ancak teknik direktör Fatih Terim'in milli takımdan ayrılıp Galatasaray'ın başına geçmesinin ardından milli takımın başına getirilen Mustafa Denizli, 1998 Dünya Kupası'na gitme hakkını grup elemelerinde 3. olarak şampiyonaya katılma şansını kaybeder.

HAYAL KIRIKLIĞININ ADI İSVİÇRE

1996-2000 yıllarında Galatasaray'da teknik direktörlük yapan ve 4 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası ve 1 UEFA Kupası kazanan Fatih Terim'in milli takımlardaki 2. döneminde hedef, '2006 Dünya Kupası'idi. Ülke futboluna adını artık altın harflerle yazdıran Terim, 2005 yılında tekrar Türkiye Milli Futbol Takımı'nın başına geçti. 2006 Dünya Kupası elemelerinde Türkiye'yi Play-off'lara yükselten Fatih Terim ve öğrencilerinin buradaki tek engeli İsviçre'ydi. Bu turda İsviçre'yle eşleşen Türkiye, deplasmanda oynadığı ilk maçı 2-0 kaybetti. 16 Kasım 2005'te oldukça çekişmeli geçen maçı 4-2 kazanana A Milliler, kendi sahasında yediği goller nedeniyle evde kalan taraf oldu.

2008 AVRUPA ŞAMPİYONASI

Başarılarıyla Türk futbol tarihinin birçok rekorunu elinde bulunduran, 'İmparator' lakaplı teknik direktör Fatih Terim'in yeni hedefi, '2008 Avupa Şampiyonası' idi. Terim, 2008 Avrupa Şampiyonası Elemeleri C Grubu'nda Yunanistan, Norveç, Bosna Hersek, Macaristan, Malta ve Moldova ile eşleşti. A Milli Futbol Takımı, aldığı başarılı sonuçlarla grubu Yunanistan'ın arkasından ikinci sırada tamamladı. Avusturya ve İsviçre'de ortak düzenlenen EURO 2008 finallerine katılmaya hak kazandı.

2008 AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA TARİH YAZILDI

EURO 2008'e katılma hakkı kazanan Fatih Terim ve öğrencileri, şampiyonada A Grubu'nda yer aldı. Portekiz, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti ile grup mücadelesi verecek olan A Milliler, ilk maçında Portekiz'e 2-0 yenildi. bu mücadele sonrası, 'İki maçımız daha var, ümidimizi kaybetmeyeceğiz' diyen Terim, son iki maçta İsviçre'yi 2-1, Çek Cumhuriyeti'ni 3-2 yenerek A Milliler umutlarını finallere taşıdı.

2008 Avrupa Şampiyonası finallerinde Hırvatistan ile eşleşen ay-yıldızlılar, o dönem Hırvatların teknik direktörlüğünü yapan Beşiktaş teknik direktörü Slaven Bilic'e de unutulmayacak bir maç yaşattı. Terim ve öğrencileri Hırvatistan karşısında, normal süresi 0-0 biten maçta uzatmalarda Klasnic'in golüne, Semih Şentürk ile 120. dakikada cevap vererek maçı penaltılara taşımıştı. Penaltılarda Hırvatlara üstünlük sağlayan A Milliler, teknik direktör Fatih Terim yönetiminde zoru başararak yarı finalde Almanya ile eşleştiler.

EURO 2008 yarı final maçında Almanya karşısında alınan 3-2'lik mağlubiyetle turnuvada, 'Gönüllerin Şampiyonu' olan Terim ve öğrencileri, 3'üncülük maçında Rusya'yı da geçerek, 2008 Avrupa Şampiyonası üçüncüsü olarak tarihe geçtiler.

FATİH TERİM VE ÖĞRENCİLERİNİN HEDEFİ HOLLANDA

Abdullah Avcı'nın milli takım teknik direktörlüğünden istifa etmesinin ardından göreve getirilen Fatih Terim, A Millilerin Brezilya'da düzenlenecek olan 2014 Dünya Kupası'na katılma şansını 3'te 3 yaparak tekrar yeşertti. Andorra, Romanya ve en son Estonya karşısında alınan galibiyetlerle grupta ikinci olma umudunu kazandıran Terim ve öğrencilerinin şimdiki hedefi ise Hollanda.

Salı günü Şükrü Saraçoğlu'nda oynanacak Türkiye-Hollanda maçı ay-yıldızlılar için, 'Ya tamam ya devam' mücadelesi olacak. Teknik direktör Fatih Terim'in Hollanda maçı öncesi futbolcuları kadar taraftarlardan da destek beklediği aşikar. En son oynanan Estonya maçında, "Sadece stada gelen taraftarlara değil, kalbini, gönlünü, duasını bizden esirgemeyenlere de ihtiyacımız var. O gün rengimiz kırmızı-beyaz olmalı. Hepimiz milli takım için bağırmalıyız, desteklemeliyiz" diyen Terim, bu kritik mücadele öncesi, 'Bir' olmanın önemine değindi. Zor maçların adamı olan A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, Hollanda karşısında alınacak bir galibiyet karşısında, 'Zoru başaran adam' olarak bir kez daha Türk futbol tarihine geçecek.

A Milliler, Hollanda karşısında galibiyet alırsa, grubunda ikinci olan bir takımla Play-off'lar da 2014 Dünya Kupası öncesi son maçını oynayacak. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor A Milliler Fatih Terim ile Zoru Seviyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı
    22:39 Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı

    Vodafone Sultanlar Ligi 15. hafta erteleme karşılaşmasında Fenerbahçe Opet, sahasında Eczacıbaşı Dynavit'i 3-2 mağlup etti ve normal sezonu lider tamamladı. Eczacıbaşı Dynavit ise üçüncü sırada yer aldı. Maçın salonu TVF Burhan Felek'te oynandı ve toplam süre 118 dakika sürdü.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemini vurguluyor.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.

  • Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi
    20:35 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi

    Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Antalya'da düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi. Sönmez, Alman raket Ella Seidel'i yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez'in performansı Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş tarafından övgüyle karşılandı.


Advertisement