Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Mısır'da mahkeme, "hapishaneler baskını" davasında, aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de bulunduğu 106 kişinin dosyasını, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderdi.

16.05.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Mısır'da mahkeme, "hapishaneler baskını" davasında, aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de bulunduğu 106 kişinin dosyasını, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderdi.

(13.07)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultangazi Belediyesi Toplu Açılış Töreni'nde, Mursi hakkında verilen kararı değerlendi. Erdoğan, "Mısır'da halkının yüzde 52 oyuyla Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ile ilgili maalesef idam kararı vermişler. Mısır eski Mısır'a dönüyor, eski Mısır'a. Batı, maalesef hala darbeci olan Sisi'ye karşı tavrını ortaya koymuyor. Kendisi idamları kaldırırken, Mısır'da bu idam kararlarının devamına seyirci kalıyor. Buna karşı bir uygulama yapmıyor. Bakıyorsunuz ki, kendileri hep beraber onlarla beraber gayet güzel bir araya gelip, yine müşterek dayanışma içerisinde pozlarını veriyorlar. Bütün bu gidişe inanın şekil verecek olan bu millet. Türkiye. Türk Milleti. Burası verecek. Onun için sizin duruşunuz çok önemli. Onun için 7 Haziran çok önemli" ifadelerini kullandı.

(15.24)

3- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Bursa mitinginde, "Türkiye'de 55 yıl önce yaşanan bir zillet, bir acı şimdi Mısır'da tekrar ediliyor. Bakınız Türkiye'de şu anda bugün Doğan Medyası, kartel medyasının internet sayfası üzücü ve acı olduğu için doğrudan veriyorum, herkes ders alsın diye doğrudan söylüyorum, hiç kaçınmadan. Manşeti ne biliyor musunuz? 'Yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı olan Mursi idama mahkum oldu.' Ne demek istiyorlar? Eğer kastettikleri, Türkiye'de yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı olan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise bilsinler ki bu topraklarda bir daha seçilmiş Cumhurbaşkanı ya da Başbakan idam sehpasına gönderilemeyecek" dedi

-Davutoğlu, demokrasiyi, özgürlüğü savunduğunu düşünen, iddia eden batı medyası ile batı ülkelerine de seslenerek, "Neredesiniz? Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı idama mahkum edilirken neredesiniz? Türkiye'de Gezi Olayları olurken özgürlük dersi vermeye kalkanlar şimdi neredesiniz? Yoklar" değerlendirmesinde bulundu.

(15.40-15.43)

4- Uluslararası Rabia Platformunca, Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesi kararının, ülkenin geleceğini ipotek altına alacağı ve bunun gelecek yıllarda kapanması çok zor sosyal yaralar açacağı kaydedildi.

(15.53)

5- Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Kudüs'ü ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Görmez, Mescid-i Aksa'da düzenlenen Miraç programında cemaate seslendi. Görmez, "Buraya gelmemizin bir sebebi de 'Siz yalnız değilsiniz. Mescid-i Aksa asla garip değildir. Mescid-i Aksa'nın sahipleri vardır' demektir" dedi.

(00.13)

6- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye ya AKP ile eksik kalmış bir yıkımı tamamlayacaktır ya da kendi geleceğini kendi azim ve kararı ile tayin edecektir" dedi.

(16.00)

7- Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili gözaltına alınan aralarında bir jandarma yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen ve astsubayın da bulunduğu 9 kişinin savcılıkça ifadeleri alınmaya başlandı.

(13.47)

8- Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, kentte "usulsüz dinlemelere" ilişkin 7'si tutuklu 15 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmanın derinleştirilmesi talebiyle dosyayı savcılığa iade etti.

(13.56)

9- Adana'da Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamındaki bazı ihalelerin Kamu İhale Kanunu'na (KİK) aykırı yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

(10.06)

10- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, Rize'de yapıldı. Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Kenan İpek, ""Daha önce de Erzurum'da yapmıştık. Bundan sonra zaman zaman Ankara dışında genel kurul toplantılarını çeşitli illerde yapacağız. Bu illerdeki meslektaşlarımızla da bir araya geleceğiz. Varsa sorunlarımızı görme imkanı bulacağız" değerlendirmesinde bulundu.

(10.18)

11- Genelkurmay Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, "Kurmaylık Sınavı sorularının sızdırıldığına dair ne Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler imzasıyla ne de Genelkurmay Adli Müşavirliğince herhangi bir suç duyurusunda bulunulmamıştır. Bu haber gerçek dışıdır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına da bu kapsamda sorulmuş ve kendilerinden de bu yönde bir soruşturma olmadığı cevabı alınmıştır" ifadesini kullandı.

(14.34)

12- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile görüştü.

(14.24)

13- Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30-35 artış öngördüklerini belirtti.

(10.20)

14- Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8. sınıflar için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında mazeret sınavlarının ilk gün oturumu yapıldı.

(12.03)

15- Anayasa Mahkemesi (AYM), Ergenekon davası hükümlülerinden eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un "yaşam hakkının ihlal edildiği" iddiasıyla yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti.

(14.21)

16- Türk Amerikan Dernekleri Federasyonunun (TADF) düzenlediği Türk Amerikan Kültür Festivali'nin galası, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehteran Birliğinin de katılımıyla New York'ta gerçekleşti.

(10.16)

17- İsveç'in Göteborg şehrinden Gazze'ye yardım götürmek ve buradaki ambargoya dikkat çekmek için yola çıkan ve Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da mola veren "Marianne" adlı gemi, sabah Almanya'nın Kiel şehrine uğurlandı.

(11.34)

18- Gazze'nin Han Yunus kentinde çok sayıda Filistinli, Nekbe'nin (Büyük Felaket) 67. yılı dolayısıyla gökyüzüne, Filistinli mültecilerin bir gün yurtlarına tekrar döneceğine işaret eden "dönüş balonları" bıraktı.

- İsrail güvenlik güçlerinin, Filistinlilerin Batı Şeria'da Nekbe (Büyük Felaket) anısına düzenlediği gösteriye müdahalesi sonucu biri foto muhabiri 6 kişi yaralandı.

(01.28/13.48)

19- ABD'de Boston Maratonu'ndaki bombalı saldırıyla ilgili davada jüri, Cohar Tsarnaev'in idam cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.

(00.07)

20- ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ve onun yardımcılığını yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Brett McGurk, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Ankara'da görüştü.

(12.34)

21- Nepal'de kaybolan ABD helikopterinin başkent Katmandu yakınlarında bulunan enkazındaki 8 ceset çıkarıldı.

(15.22)

22- İspanya Birinci Futbol Ligi'nde (La Liga) lider Barcelona, yarın Atletico Madrid deplasmanında şampiyonluğunu ilan edebilir.

(12.56)

23- Modern Pentatlon Türkiye Şampiyonası, Ankara'da başladı. Eryaman Olimpiyat Hazırlık Merkezi'ndeki şampiyonada 200'ü kadın, 518 sporcu mücadele ediyor.

(12.58)

24- FIBA Avrupa Genel Kurulu, kıta genelinde düzenlenen uluslararası ve ulusal organizasyonların planlamasında yapılabilecek değişiklikleri görüşmek amacıyla toplandı.

(15.12)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement