Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya Enerji Düzenleme Forumu"nda konuştu: "Şu anda petrol kuyuları DEAŞ'ın ellerinde.

25.05.2015 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya Enerji Düzenleme Forumu"nda konuştu:

"Şu anda petrol kuyuları DEAŞ'ın ellerinde. DEAŞ, bu petrol kuyularını acaba kim için kullanıyor? DEAŞ şu anda bu petrol kuyularında elde ettiği imkanlar ki rekabet mekabet diye bir şey zaten tanımıyor, her şeyi altüst ediyor ve onunla beraber elde ettiği imkanlarla evet o da silahları elde edip, ondan sonra insan kıyımını acımasızca sürdürüyor."

"DAEŞ tehdidinin dünyaya verdiği en büyük ders, Suriye'deki genel olarak Ortadoğu'daki sorunların lokal, bölgesel sorunlar değil bilakis küresel sorunlar olduğudur. Dolayısıyla bu meselelerde sadece sınırlarımızın güvenliği ve enerji güvenliği değil küresel refah, huzur, dayanışma adına da inisiyatif alınması gerekiyor."

"Bölgede yaşanan trajediyi görmek, çığlıkları işitmek ve akan kanın durması için acilen tedbir almak zorundayız. Şayet daha fazla geç kalırsak telafisi uzun yıllar sürecek, çocuklarımızın geleceğini karartacak çetrefilli bir sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliriz."

- " Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir."

"Kıbrıs'ta da aynen Irak'ta olduğu gibi iki taraf arasında anlaşma sağlanırsa bundan en fazla memnun olacak yine bizleriz. Şimdiye kadar nasıl adada çözüm irademizi muhafaza etmiş hep bir adım önde olmuşsak bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz."

(12.20/12.23)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, İzmir'deki Başbakanlık Ofisi'nde Show TV'deki "Başbakan ile Gündem" programında soruları yanıtladı:

"Bir kere şundan emin bir şekilde söyleyebilirim, AK Parti'nin net bir çoğunlukla iktidar olacağından bir şüphemiz yok. Önemli olan bu çıtayı, anayasayı değiştirecek çoğunluğa gelecek şekilde yukarı çekmek."

"Siyasi olarak tercihler ne olursa olsun her şehrimizle ilgili bir rüyamız, düşüncemiz, idealimiz var. Hiçbir şehir hiçbir partinin kalesi değil, bütün şehirler Türkiye'nin bir parçası."

"Son 5 ay içinde öyle bir psikolojik algı operasyonu yapılıyor ki Kılıçdaroğlu'nun hiçbir hesaba dayanmayan asgari ücret veya mazot açıklamalarını öne çıkararak sanki AK Parti'nin kitlesel taleplere duyarsız kaldığı gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar."

"Ben buradan çağrıdan buluyorum; Kılıçdaroğlu, bir banka var, yani CHP'nin ortak olduğu, o bankada kredi faizlerini silsin, kimse engellemiyor ki."

"Devlet, seçim güvenliği için her türlü tedbiri alır ve alıyoruz da. Sandıklarla ilgili de alacağız. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın."

" Selahattin Demirtaş, önce insani ilişkilere dikkat edecek. Nezaket bekleyen nezaket gösterir. Selahattin Demirtaş, Başbakan olduğum günlerde, ilk kabul ettiğim kişilerde biri. Benim odama gelip, 1 Ekim'de Çözüm Süreci'ni konuşacaksınız, 6 Ekim'de milleti savaşa, isyana teşvik edeceksiniz. Bu samimiyetsizliği ben unutmam."

"Her ne surette olursa olsun, tekrar ifade ediyorum, Çözüm Süreci bizim için Türkiye'nin bütünlüğü, Türkiye'de yaşayan her vatandaşın etnik ve mezhep kimliğinin ötesinde, huzurlu bir hayat yaşaması için bir zaruret. Bundan daha önemli bir projemiz yok."

"Fakat karşıdaki aktörler, bu derece net bir resme sahip değil. Çünkü tek başlarına hareket edemeyen aktörler. HDP'nin, ne kadar kendi inisiyatifiyle hareket ettiği tartışılır. Bir bakıyorsunuz, bir karar alıyor, arkadan gelen bir takım etkiler."

"Demirtaş'ın yurtdışı ziyaretlerinde yaptığı görüşmeler, Türkiye'de takip edilen Çözüm Süreci'nin seyrini etkilemiştir. Temaslarını biliyoruz. Yaptığı çalışmalarla ilgili olarak nihai kertede Türkiye'de bir aktör olmak ve bu çerçevede hareket etmek, yanında bazı başka gündemlerle de birlikte hareket etmesi söz konusu."

"Kürt vatandaşlarımızın bu oyunu görmesi lazım. Burada bir oyun var, bir tuzak var. Yoksa, bunların Kürt vatandaşlarımızı temsil diye bir hakları da iddiaları da olamaz."

"CHP'nin 1930-40'lı yıllardaki tek parti zihniyeti neyse HDP'nin bugün bölgeye dönük zihniyeti de yaklaşımı da aynı. Tehdit, şantaj, baskı her yol var. Ama biz CHP değiliz, biz MHP de değiliz. Biz Türkiye'nin her yerinde siyaset yaparız, başımızı koyarız, gidemeyeceğimiz il yoktur, konuşmayacağımız vatandaş yoktur."

"Şu veya bu kesim değil, devlete kim böyle nüfuz etmeye kalkışırsa o paralel etkiyi kırmak hükümetlerin en önemli görevidir, aksi takdirde devlet yürümez."

"Türkiye'de hiçbir şey, ne bir medya veya başka herhangi bir kuruluşa hukuki mesnet olmadan el konulamaz. Bir suçun medyada ya da medya tarafından işlenmesi, onun suç olma niteliğini kaldırmaz. Yine suç olmayan bir fiil varsa da bu suç kılınamaz. Bir ilişki, bir irtibat hissedildiğinde ne varsa gereken yapılır. Ama bunun belli bir hukuki süreci var."

"Tamam, millet isterse gideriz ama onlar isterse gitmeyiz. Onlar istedi diye gidecek değiliz. Ondan sonra olacak olan ara dönem... Türkiye'de istenilen ara dönem. Yani yeni bir iktidar falan değil, onun olmayacağını biliyorlar."

(00.52/00.53/02.05)

3- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV'de yayımlanan programda soruları yanıtladı:

"Ben halkıma söz veriyorum, kaynağı da bulacağım o hizmetleri de yapacağım."

"Merkez Türkiye ile Ortadoğu'ya, Kafkasya'ya, Orta Asya'ya barışı getireceğiz. Kendi bölgesinde gerçekten Türkiye barışın adresi olacak."

"Bizim ne Paralel Yapı ile ne başka bir yapıyla herhangi bir bağlantımız yok. Soruyorlar, yok yani ne yapalım. Var olsa açıkça söyleriz."

"Herkes emin olsun hiçbir zaman, hiçbir ortamda devletin içinde ikinci bir Paralel Yapı'yı asla kabul etmeyiz. Devletin kendi yapısı vardır, o yapı içerisinde yolumuza devam ederiz."

"Tek başımıza iktidar olmak istiyoruz ve ana hedefimiz bu."

- "Eğer AKP iktidarını sürdürürse asıl kaos o zaman çıkacak. Ekonomide sorun o zaman çıkacak"

"Ekmeleddin Bey bugün cumhurbaşkanı seçilseydi Ortadoğu'ya kesinlikle barış gelirdi"

(00.14/00.45/01.23)

4- Başbakan Yardımcısı Akdoğan Ankara'nın Akyurt ilçesinde "Kırkkız Mesire Alanı"nda düzenlenen törende konuştu:

- "Bütün muhalefet birlikte hareket ediyorlar. Nasıl olur da hükümeti yıkarız diye düşünüyorlar. Davul HDP'nin boynunda, tokmak ise Kandil'dekilerin elinde. Kimin sözü geçiyor? Dağdaki teröristin sözü geçiyor."

"Çözüm Süreci'ni de biz başlattık, biz olmasak çözüm süreci de devam edemez. Biz bunu Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü için yapıyoruz"

(00.26)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Suriye'deki iç savaş

Suriye'de rejim güçleri, Lazkiye'nin Bayırbucak Türkmen bölgesine kara saldırısı düzenledi.

Suriye Türkleri Derneği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Esed rejimine bağlı birlikler, gece saatlerinde muhaliflerin kontrolündeki Türkmen Dağı mevkisi Saray köyü yakınlarında kara harekatı başlattı.

Muhaliflerin karşılık vermesi üzerine yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede rejim birlikleri geri püskürtüldü.

Çatışmalarda Türkmen muhaliflerden 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Esed rejimine bağlı birlikler bölgeye havan ve füzelerle saldırmaya devam ederken, patlama sesleri Hatay'ın Yayladağı ilçesinden de duyuluyor.

(10.36)

6- Konya merkezli "Paralel Yapı" operasyonu

- "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 18 şüpheliden 5'i tutuklandı.

Tutuklananlar arasında eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve Polis Başmüfettişi Anadolu Atayün de bulunuyor.

(09.55) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- "Böcek" davasının altıncı duruşması

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davanın altıncı duruşması sona erdi.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ara kararında varsa soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerini, aksi halde esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.

Duruşma 1 Haziran 2015 saat 15.00'e ertelendi.

(12.20)

8- Dershanelerin Dönüşüm Süreci Toplantısı

İstanbul Green Park Otel'de düzenlenen "Dershanelerin Dönüşüm Süreci" toplantısında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı özel dershane temsilcileriyle bir araya geldi.

- Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKUR-BİR) Başkanı Hami Koç, "Dershanelerin dönüşüm sürecinde Bakanımızın kadirşinas yaklaşımı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yaklaşımla eğitim sistemimiz evrensel boyuta taşınacaktır. Bakanımızın ve ekibinin yaklaşımlarıyla yakın gelecekte eğitim sistemimiz bölgenin eğitim üssü konumuna gelecektir. Buna inanıyorum" dedi.

- Özel Dershaneler ve Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü ise "Özellikle bir konunun altını çizmek istiyorum. Bunun için Bakanımıza teşekkür ediyorum. Dönüşüm sürecinde zaman istedik. Bu konuda bakanlığın bize olumlu katkıda bulunması ve zaman tanıması sektör için hayati önem taşıdı. Bunun için teşekkür ediyoruz bakanımıza" diye konuştu.

(12.45) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel görevine başladı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 15 günlük istirahatin ardından görevine döndü.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, 9 Mayıs'ta "başarılı bir tıbbi operasyon" geçiren Özel'in görevine başladığı kaydedildi.

(10.04)

10- ABD'deki Ahıska Türkleri "Ahıska Konferansı"na alınmadı

Ahıska Türk Amerikan Dernekleri Konseyi Başkanı İslam Şahbandarov, "Paralel Yapı" tarafından organize edildiğini belirttiği Ahıska Konferansı'na alınmadıklarını söyledi.

Şahbandarov, ABD'nin Massachusetts eyaletindeki New England Üniversitesi'nde düzenlenen Ahıska Konferansı'nın yapıldığı salonun önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Konferansa alınmadıklarını ifade eden Şahbandarov kendilerine, Türklerin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına karşı Washington'da düzenlediği gösteriye katıldıkları için alınmadıklarının söylendiğini ileri sürdü.

Ahıska Türkleri adına düzenlenen bu toplantının, Ahıska Türkleriyle uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Şahbandarov, konferans katılımcılarının yüzde 80'inin Ahıskalı olmadığını savundu.

Konferansa alınmayan West Springfield Ahıska Türk Amerikan Kültür Merkezi Başkanı Mehdi Osmanlı da yaptığı açıklamada, konferansı düzenleyenlerin Ahıska Türklerini bölmeye çalıştığını ancak bunu hiçbir zaman başaramayacaklarını kaydetti.

(10.54)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Çimento fabrikasında patlama

Ankara'nın Kazan ilçesindeki bir çimento fabrikasının ham madde kazanında patlama meydana geldi.

Patlama sonucu çıkan yangında üretim şefi Haluk Bilge, fabrika müdür yardımcısı Orhan Özer, işletme personeli Bayram Altın hayatını kaybetti, Yasin Yıldırım ile Enis Oymak yaralandı.

- Yaralılar Ankara Numune ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

(00.42) (Fotoğraflı-Görüntülü)

12- Çanakkale'de kaçak operasyonu

Ayvacık ilçesinde bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri Behramkale köyüne bağlı Kadırga Burnu mevkisine operasyon düzenledi.

Operasyonda zeytinliklerin arasına gizlenmiş halde Suriye uyruklu 80 kaçak yakalandı.

Ekipler bu sırada denize açılan bir grubun daha bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığının desteği ile Afganistan uyruklu oldukları tespit edilen 19 kaçak bulundukları lastik bottan alınarak karaya çıkarıldı.

Yakalanan kaçakların Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalıştığı belirlendi.

(07.35)

13- 4G ihalesinde erteleme kararı Resmi Gazete'de

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 4G ihalesinin 26 Ağustos'a ertelenmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu ilanda "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan 10.04.2015 tarihli Resmi Gazete'de 26 Mayıs 2015'te yapılacağı ilan edilen IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi 26 Ağustos 2015'e ertelenmiştir" denildi.

(08.37)

14- Güney Asya'daki insan ticareti

Malezya'nın kuzeyinde insan kaçakçılarına ait olduğu belirtilen 28 kampta 139 mezar ortaya çıkarıldı.

Polis yetkilisi Halid Ebubekir, bölgede 11 Mayıs'tan bu yana sürdürülen operasyonlarda 139 mezar bulunduğunu söyledi.

Bazı mezarlarda birden fazla cesedin yer aldığını kaydeden Halid, cesetlerin çıkarılması ve soruşturmanın yürütülmesi için bölgeye bazı uzmanların gönderildiğini bildirdi.

Halid, "Bölgede ortaya çıkarılan kampların büyük olanlarında yaklaşık 300'er kişinin kaldığı sanılıyor" dedi.

Mezarlardaki cesetlerin çıkarılması için bölgeye uzmanlar gönderildi

(09.02)

15- Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 8 ay hapis cezasına çarptırıldı

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, rüşvet aldığı gerekçesiyle 8 ay hapse mahkum edildi.

Kudüs Bölge Mahkemesi, Olmert'i, New York'lu bir iş adamından zarf içerisinde rüşvet aldığı gerekçesiyle 8 ay hapsin yanı sıra 150 bin dolar para cezasına çarptırdı.

Olmert'in cezasının, yine rüşvet almak suçundan daha önce verilen 6 yıl hapis cezasına ekleneceği belirtildi.

Tel Aviv Merkez Mahkemesi geçen yıl mayıs ayında Olmert'i, Kudüs Belediye Başkanı olduğu dönemde Holyland Park projesinde "rüşvet almaktan" suçlu bularak 6 yıl hapsin yanı sıra 1 milyon şekel (yaklaşık 290 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı.

(09.12/10.36)

16- Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi babası ile görüştü

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi, babasıyla yaptığı görüşmenin ardından "Beni gülümseyerek karşıladı, psikolojisi çok iyiydi. Olumlu ve inançlıydı" ifadelerini kullandı.

Usame Mursi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından, Muhammed Mursi ve 24 kişinin "yargıya hakaret" suçlamasıyla hakim karşısına çıktığı davanın dün görülen duruşmasının ardından mahkeme binasındaki bir odada babasıyla yaptığı 15 dakikalık görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Görüşmenin hakimin onayının ardından gerçekleştiğini belirten Usame şunları kaydetti:

"Beni gülümseyerek karşıladı, psikolojisi çok iyiydi. Olumlu ve inançlıydı. Bana 'Devrim, kendine yol çiziyor' dedi."

"Cumhurbaşkanı (Mursi), bu kararın da diğer kararlar gibi kendisini etkilemediğini ve üzerinde durmaya gerek olmadığını söyledi. Bana güven içinde 'Korkum yok. Devrim ile onları yargılayacağımıza inanıyorum. Bu yargılamalar uzun sürmeyecek' dedi."

(00.59)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

17- "Mursi'ye sahip çıkan Erdoğan'a teşekkür ediyoruz"

ABD Müslüman Kuruluşları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye Müslüman dünyasından sadece Türkiye'nin sahip çıktığını belirterek, "Mısır'da işlenen suça karşı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz" dedi.

ABD'de önde gelen Müslüman sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütü USCMO'nun Genel Sekreteri Cemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'da hakkında idam kararı verilen Mursi'nin "demokrasi ve özgürlük" sembolü haline geldiğini söyledi.

İslam dünyasına ilişkin yazılarıyla uluslararası alanda tanınan fikir adamlarından Anis Ahmed de Müslümanların Mısır'da yaşananlara sessiz kalmasının üzücü olduğunu ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Malezya İslam Üniversitesi'nde görev yaptığı dönemde dekanlığını da yapan Ahmed, "Müslüman dünyasını temsil ettiklerini düşünen Arap ülkelerinin Mursi hakkında sessizliğini koruması çok büyük bir talihsizlik" dedi.

Arap dünyasının aynı zamanda "Müslüman ümmetinin önceliklerin bihaber olduğunu" dile getiren Ahmed, Arapların çoğunun "ülkelerine demokrasi getirmek isteyen diktatörler tarafından yönetildiğini" söyledi. Ahmed, Türkiye'nin Mursi'nin idam kararına karşı çıkmada yalnız bırakılmasının nedenlerinden birinin bu olduğuna işaret etti.

(11.18) (Fotoğraflı)

18- Donmak üzere olan kaçakları Mehmetçik kurtardı

Türkiye- İran sınırının güvenliğini sağlayan Başkale 4. Hudut Tabur Komutanlığı Sualtı Hudut Bölük Komutanlığı ekipleri, Başkale-İran sınırındaki vadide termal kameralarla keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında bir grubun yurda izinsiz girdiğini belirledi.

Kaçakların sınır hattındaki vadide mahsur kaldığını tespit eden Mehmetçik, bölgeye operasyon gerçekleştirdi.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü bölgeye bir saatte ulaşan askerler, Afganistan ve Pakistan uyruklu 36'sı çocuk ve 34'ü kadın olmak üzere 130 kaçakla karşılaştı.

Soğuktan donmak üzere olan çocukları battaniyelere sarıp, üzerlerindeki parkaları giydiren Mehmetçik, Sualtı Hudut Bölüğünde misafir ettikleri gruba yemek, çay ve süt ikramında bulundu.

(11.49)

19- Cenevre'deki Suriye görüşmeleri

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa ile görüştü.

Görüşme sonrası Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa AA muhabirine değerlendirmede bulundu:

"Mistura nabız yokluyor. Bize Türkmenlerin Halep'teki savaşın dondurulmasına neden destek olmadığımızı sordu. Biz de rejime güvenmediğimizi, rejimin samimi olmadığını söyledik."

-" Suriye'de kazanılan zaferlerde En Nusra'nın ön plana çıkması Batı'nın abartması. Medya, bu zaferi bir tarafta DAEŞ bir tarafta En-Nusra'nın zaferiymiş gibi gösteriyor ama Nusra dışında da savaşan bir sürü grup var."

"Suriye'de Türkmen varlığını belgeledik artık BM arşivlerine geçti."

(03.26)

20- Kazakistan'da Suriye görüşmeleri

Suriye muhalefetinden heyetler arasındaki görüşmelerin Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladığı bildirildi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, bugün başlayan görüşmelerin 27 Mayıs'ta sona ereceğini açıkladı ancak görüşmelere hangi muhalif gruplardan temsilcilerin katıldığına dair detay vermedi.

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Ortadoğu'daki gelişmelerden bütün dünyanın endişe duyduğu, Suriye'nin dünyadaki en ciddi krizlerden biri haline geldiği ve krizin bölgesel olmaktan çıktığı belirtildi.

Krizin çözümünde çabaların artırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, Kazakistan'ın Suriye içinde ve dışında Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde yapılmakta olan barışçıl çözüm çabalarına destek verdiği ifade edildi.

(10.33)

21- Akçakale'de yaşayan bir grup Suriyeli ülkesine döndü

Akçakale Gümrük Kapısı önünde toplanan 300 sığınmacı, geçiş için yetkililerden izin istedi. Bir süre kapı önünde bekleyen Suriyeliler, gerekli iznin verilmesi ve işlemlerinin ardından beraberinde getirdikleri gıda, giyim ve mutfak eşyalarıyla Suriye'ye döndü.

(11.27)

22- Pakistan'da bombalı saldırı

Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'in oğlu Salman Memnun'un hedef alındığı Hub bölgesindeki bombalı saldırıda 3 kişi öldü.

Saldırıda Cumhurbaşkanı Hüseyin'in oğlu Salman Memnun saldırıdan yara almadan kurtuldu.

(00.27)

23- Mısır, Libya'daki kabileleri Kahire'de bir araya getiriyor

Mısır Dışişleri Bakanlığının Libya krizine son vermek amacıyla bu ülkedeki kabileleri bir araya getirerek Kahire'de bir konferans düzenleyeceği bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr Abdulati, Libya halkının birliği, ülkede güvenliğin sağlanması ve Mısır'ın Libya'da ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması yönündeki inancından dolayı bu buluşmaya ev sahipliği yaptığını belirtti.

(00.24)

24- Mısır " Gazze'nin can damarlarını kuruttu

Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Semir, son 6 ayda Gazze sınırındaki 521 tüneli yıktıklarını bildirdi.

Semir, yarı resmi El-Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, Gazze sınırındaki tünellerin imha operasyonuyla ilgili bilgi verdi. Ordunun son 6 ayda Gazze Şeridi'nden, Mısır'ın Kuzey Sina vilayetine uzanan 521 tüneli imha ettiğini aktaran Semir, bu tünellerden bazılarının uzunluğunun dikkati çektiğini ifade ederek, "Tünellerden bir tanesinin uzunluğunun 2,8 kilometre olduğunu tespit ettik" dedi.

Semir, Gazze Şeridi ile Mısır arasında bulunan tünelleri tamamen "ortadan kaldırmak" için çalışma yaptıklarını da kaydetti.

25- Polonya'da cumhurbaşkanı seçimi

Polonya'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin 2. turunda Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi'nden Andrzej Duda yüzde 53 oy alarak seçimlerden galip çıktı.

- Sandık çıkış anketlerine göre yüzde 47 oy alan mevcut Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski yenilgiyi kabul ettiğini belirtti.

(00.30)

26- Pakistan eski Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, 2 yıl önce kaçırılan oğlu Ali Haydar Gilani ile ilk kez telefonda görüştü.

Gilani, bilinmeyen bir numaradan arandığını ve kaçırılmasının ardından 2 yıldır göremediği oğlu Ali Haydar ile 8 dakikalık görüşme yaptığını ifade etti.

Görüşme sırasında oğlunu kaçıranlarla da konuştuğunu belirten Gilani, "Oğlumun sağ salim evine dönmesine karşılık Pakistan'daki hapishanelerde tutuklu bulunan Taliban ve El-Kaide militanlarının salınmasını istediler. Herhangi bir fidye talepleri yok. Ancak salınmasını istedikleri kişilerin isimlerini de söylemediler. Oğlum ile görüşmemde ise sağlığının yerinde olduğunu anladım. Sesi iyi geliyordu" dedi.

Yusuf Rıza Gilani, 2008-2012 yıllarında Pakistan'da başbakanlık yapmış, oğlu Ali Haydar Gilani'de 2013 yılının Mayıs ayında ülkenin orta kısmındaki Multan bölgesinde katıldığı bir seçim mitingi sırasında kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kaçırılmıştı.

(00.57)

27- Yemen'deki çatışmalar

Yemen'in Ed-Dali kentinde çıkan çatışmalarda 10 kişinin hayatını kaybettiği ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi güçlerinin, bazı karargahları ele geçirdiği bildirildi.

Halk Direnişi kaynaklarından alınan bilgiye göre, sabah saatlerinde Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler ile Halk Direnişi milisleri arasında Dali kentinin merkezinde çatışma çıktı.

Çatışmaların ardından 2 milis ile 8 militanın hayatını kaybettiği, Salih yanlıları ve Husilerin kentteki karargahlarının Halk Direnişi güçlerince ele geçirildiği belirtildi.

(12.08)

28- Arjantinli futbolcu sahada hayatını kaybetti

Arjantin 2. Futbol Ligi'nin 16. haftasında takımı Atletico Parana'nın Boca Unidos ile oynadığı maçta kalbi duran Cristian Gomez, hayatını kaybetti.

Arjantin Futbol Federasyonu'nun (AFA) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, takımı Atletico Parana'nın Boca Unidos'a konuk olduğu karşılaşmanın 33. dakikasında aniden yere yığılan Gomez, sağlık ekibinin yaptığı müdahaleye herhangi bir tepki vermeyince hastaneye götürülmek üzere ambulansa bindirildi. 27 yaşındaki savunma oyuncusu, yolda hayata gözlerini yumdu.

AFA, Gomez'in vefatı sebebiyle karşılaşmaların bir gün ertelendiğini duyurdu.

(11.53)

Kaynak: AA - AkHaber.com

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'nun Cide ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    16:30 Kastamonu'nun Cide ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Kastamonu'nun Cide ilçesinde çıkan orman yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Yangın, Cide ilçesine bağlı Yenice Karakiraz mevkiinde meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ve arazöz ekipleri, yangına hızlı bir şekilde müdahale etti ve yangın kontrol altına alındı.

  • Antalya'da Evde Ölü Bulunan Adamın Cenazesi Morga Kaldırıldı
    16:29 Antalya'da Evde Ölü Bulunan Adamın Cenazesi Morga Kaldırıldı

    Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezinde yaşayan 47 yaşındaki Nevzat Eralp, evinde ölü bulundu. Yakınları tarafından haber alınamayan Eralp'ın durumu 112 acil çağrı merkezine bildirildi. Polis ekipleri tarafından yapılan incelemede Eralp'ın hayatını kaybettiği tespit edildi. Cenaze, hastane morguna kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    16:27 Muğla'nın CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve 11 CHP'li ilçe belediye başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Anıtkabir'ini ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü de bu ziyarete katıldı.

  • Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada Konteyner Yangını
    16:26 Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada Konteyner Yangını

    Bartın Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir fabrikanın bahçesindeki konteynerde çıkan yangın paniğe neden oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle alevler söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Minibüsle ezilen kişi hayatını kaybetti, olay anları kameraya yansıdı
    16:25 Minibüsle ezilen kişi hayatını kaybetti, olay anları kameraya yansıdı

    Antalya'da bir iş yerinden çıkan ve tartıştığı kişileri minibüsüyle ezerek kaçan sürücü, olay yerine geri dönüp direksiyonu tekrar kalabalığın üzerine sürdü. Bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi yaralandı. Olay anları güvenlik kamerasına yansıdı. Minibüs sürücüsü gözaltına alındı.

  • Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı
    16:25 Meteoroloji Uzmanı: Sıcak havalara karşı tedbirli olunmalı

    Meteoroloji Uzmanı Cengiz Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıcaklıkların arttığını belirterek, özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı büyük olan vatandaşların güneşin dik açıyla geldiği saatlerde tedbirli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, su tüketiminin arttırılması ve güneş altında mümkün olduğunca az durulması gerektiğini vurguladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ve hafta sonunda hafif bir serinleme beklendiğini belirtti.

  • Aksaray'da alacak verecek tartışması kavgaya dönüştü: 2 genç bıçaklandı
    16:24 Aksaray'da alacak verecek tartışması kavgaya dönüştü: 2 genç bıçaklandı

    Aksaray'da iki grup arasında çıkan alacak verecek tartışmasının kavgaya dönüşmesi sonucu 2 genç bıçaklanarak yaralanırken, gözaltına alınan yabancı uyruklu 3 şahıs adliyeye sevk edildi. Olayda yaralanan gençlerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.


Advertisement