Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eminönü'deki Ziraat Katılım Bankası'nın açılıs¸ töreninde konuştu.

29.05.2015 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eminönü'deki Ziraat Katılım Bankası'nın açılıs¸ töreninde konuştu. Erdoğan'ın mesajları şöyle:

"16 milyar lira görev zararıyla devraldığımız Ziraat Bankası, bugün hem asli görevini bihakkın yerine getiren hem de çok ciddi kar eden bir banka haline geldi. Bugün ülkemizde finans kuruluşları içerisinde bir numaraya oturmuş vaziyette.

12 yıl önce çiftçiye yüzde 59 faiz oranıyla kredi veriliyordu. Şu anda yüzde sıfır ile 8 arasında bir faiz oranıyla çiftçiye kredi veriyor. Bankamız, Anadolu ve Trakya'nın her köşesinde, Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Kuzey Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye'nin yüzü, Türkiye'nin gücü olarak faaliyet gösteriyor.

Bugün Ziraat Bankası sadece bir banka değil, bir karagün dostudur, çiftçi dostudur, esnaf, sanayici, tüccar, ihracatçı dostudur"

(12.28/12.53) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Türkiye'nin ihracatı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 artarak 13 milyar 392 milyon dolar, ithalatı yüzde 11,1 azalarak 18 milyar 358 milyon dolar oldu. Nisanda dış ticaret açığı ise yüzde 31,9 azalışla 4 milyar 966 milyon dolara geriledi.

(10.10/10.18)

3- Paralel Devlet Yapılanması soruşturmasında tutuklu bulunan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in, Dink cinayeti kapsamında tutuklanmasına ilişkin kararda, yeni detaylar yer aldı. Kararda, "Emniyet içindeki bir yapılanmanın gerçekleştirilmesi için Hrant Dink'e şahsi ve mekansal koruma sağlamadığı belirlenen Yılmazer, sonradan kumpas oldukları anlaşılan Ergenekon, Balyoz gibi soruşturmaları başlatmayı amaç edinen suç örgütünün yöneticilerindendir" ifadesi kullanıldı.

(10.47)

4 - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Bakanlık olarak 18 yaş altı çocukların herhangi bir nikah töreniyle gayriresmi bir biçimde evlendirilmelerini engellemek üzere demek ki yeni bir çalışma yapmamız gerekli" dedi.

(11.12)

5- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.

(14.12)

6- Yunanistan'da, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) meclis grubu sözcüsü Nikos Filis, hükümetin ülkenin iflası dahil her türlü olasılık için hazırlandığını söyledi.

(13.49)

7- Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "toplumsal cinsiyet eşitliği" dersinin, yükseköğretim programlarında, üniversitelerin yetkili kurullarının kararları doğrultusunda zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer almasının kararlaştırıldığını bildirdi.

(14.14)

8- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, alınan makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle hanehalkı finansal yükümlülüklerinin varlıklarına oranındaki iyileşmenin devam ettiği belirtildi.

(10.44)

9- Hollanda'da yaşayan Türk seçmenler, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gitmeye başladı.

(12.07)

10- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakereleri konusunda, "Bizde samimiyet var, Rum tarafında da samimiyet olursa bu sene çözeriz bu işi" dedi.

(14.44) (Fotoğraflı/Görüntülü)

11- Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) yüzde 10 oranında Borsa İstanbul'a ortak olduğunu bildirdi.

(12.23)

12- Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Mısır Müftüsü Şevki İbrahim Abdulkerim Allam'dan darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını onaylamamasını talep etti.

(12.37)

13- Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyalet parlamentosuna daha önce de 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye aleyhine tasarı getiren Hristiyan Demokrat Partisi lideri aşırı sağcı papaz Fred Nile, yine benzer bir tasarı getirmek istedi ancak Avustralya'daki Türklerin lobi faaliyetleri sonucunda geri adım attı.

(12.31)

14- AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

(15.05)

15- Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki ayrılıkçıların ordu birliklerine saldırı başlatmaları halinde savaş durumu ilan edeceğini bildirdi.

(00.29)

16- FIFA Başkanı Sepp Blatter, gözaltına alınan FIFA yetkililerinin suçlu bulunması halinde olayın kurumun tamamına mal edilemeyeceğini söyledi.

(12.50)

17- Fenerbahçe Kulübü'nün olağan genel kurulu yarın başlayacak. Aziz Yıldırım'ın başkanlığa yeniden talip olduğu genel kurulda, eski yönetici Hulusi Belgü de aday olduğunu açıkladı. Mevcut yönetim kurulunun faaliyetlerinin değerlendirileceği kongrede, 31 Mayıs Pazar günü başkanlık, yönetim kurulu ve diğer kurulların seçimi yapılacak.

(11.42)

18- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke, FIFA'da devam eden rüşvet operasyonunun ABD ile Rusya arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi.

(04.24)

19- ABD'nin başkenti Washington'daki toplu taşıma dairesi, bu ay başında Teksas'ta Hz. Muhammed konulu provokatif karikatür yarışması düzenleyerek kanlı saldırıya neden olan Amerikan Özgürlüğü Savunma Girişimi'nin (AFDI) aynı yarışmaya ilişkin metro ve otobüs duraklarına reklam verme isteğini reddetti.

(04.59)

20- Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan sınır kapılarında yaşanan soruna ilişkin "Kapıkule'nin karşı tarafı bizim için AB kapısıdır. Türkiye ve AB arasında ticaret olsun isteniyorsa, AB konuya el koymalıdır" değerlendirmesini yaptı.

(15.12)

21- Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Calgary kentinde bir inşaat kazısında 60 milyon yıllık fosiller bulundu.

(05.35)

22- Çin'de Güney Koreli bir iş adamına Corona virüsünün yol açtığı bulaşıcı solunum yolu hastalığı MERS tanısının konulduğu, bunun ülkedeki ilk MERS vakası olduğu bildirildi.

(14.20)

23- Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü DAEŞ'in eline geçen Irak'ın Ramadi kentinden son iki haftada 85 bin Iraklının kaçtığını bildirdi.

(15.49)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement