Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1'de yayınlanan "Cumhurbaşkanı Özel Yayını"nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı: "(Başkanlık sistemi) Bir defa ilanihaye böyle bir görevi yapmak gibi bir şey söz konusu değil. Başkanlık sisteminin de bir sınırı var. Totaliter rejimlerde bu tür şeyler olabilir ama biz burada bir totaliter rejimin özlemi içinde değiliz" "Ben şahsımla alakalı burada herhangi bir beklentim yok. Benim tek derdim, ülkem çok çabuk sıçramalı. Çünkü biz eğer muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacaksak, burada bizim sistemi gözden geçirmemiz lazım. Sistemi gözden geçirdiğimizde de karşımızda, şu andaki mevcut parlamenter sistemle bu yürümez" "İnsani yardım, lojistik destek noktasında şu anda Milli İstihbarat Teşkilatımız, Bayırbucak Türkmenleri'ne bu desteği vermektedir.

01.06.2015 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT 1'de yayınlanan "Cumhurbaşkanı Özel Yayını"nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı:

"(Başkanlık sistemi) Bir defa ilanihaye böyle bir görevi yapmak gibi bir şey söz konusu değil. Başkanlık sisteminin de bir sınırı var. Totaliter rejimlerde bu tür şeyler olabilir ama biz burada bir totaliter rejimin özlemi içinde değiliz"

"Ben şahsımla alakalı burada herhangi bir beklentim yok. Benim tek derdim, ülkem çok çabuk sıçramalı. Çünkü biz eğer muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacaksak, burada bizim sistemi gözden geçirmemiz lazım. Sistemi gözden geçirdiğimizde de karşımızda, şu andaki mevcut parlamenter sistemle bu yürümez"

"İnsani yardım, lojistik destek noktasında şu anda Milli İstihbarat Teşkilatımız, Bayırbucak Türkmenleri'ne bu desteği vermektedir. Milli İstihbarat Teşkilatı'na atılan bu iftiralar, yapılan gayrimeşru operasyon, bir yerde bu ajanlık ve casusluk faaliyetidir. Bu casusluk faaliyetinin içine bu gazete de girmiştir"

"Orada rakamlar falan veriliyor. Bu rakamların kaynağı nedir? Kimden aldın sen bu rakamları? Paralel Yapı'dan. Bunlarla ilgili avukatıma talimatı verdim, davayı anında açtım. Bu birileri adına algı operasyonudur"

"Her türlü yalan, iftira hala devam ediyor, bu tabi bir yere kadar böyle gidecek, ondan sonra hakikatler buralara hakim olacak"

"Meydanların dili farklıdır. Meydanların diliyle sohbet ede ede hamdolsun buralara geldik. Ama onlar biliyorsunuz 14 parti birleştiler. 14 parti birleşerek aldıkları netice ortada"

"(Çözüm Süreci) Bunun karşısına dikilen olursa biz bunu yine aşacağız ve burada hukuk dışına çıkma suretiyle, illegal yöntemlere başvuranlar da bunun bedelini muhakkak göreceklerdir. Yani bunlara, 'istediğiniz gibi at oynatabilirsiniz' diyemeyiz. İşte en son, parlamentoda İçişleri Bakanlığımızın iç güvenlikle ilgili çıkarmış olduğu yasalar, hep bunlara yönelik yasalardır ve tabii ki bu yasalar devreye girecektir"

"Siz şu anda oylarınız rengini açıklarken, bir gerçeği de göreceksiniz. 6-7-8 Ekim olaylarını görmezseniz, kusura bakmayın size olan saygı ortadan kaybolur. Siz kalkıp da Van'da o bilboardlardaki kan akan muslukları görmezseniz, kusura bakmayın saygı diye bir şey kalmaz. Çünkü bunlar çözüm sürecini tamamıyla olumsuz etkileyen olaylar ki bu isimlerin içinde biliyorsunuz birkaç tane de akil insanlar kadrosunda yer alan isimler de var"

"Çok açık söylüyorum ve bunu ilk defa da bu ekrandan söylüyorum. Eğer ana muhalefetin başındaki zat dürüstse, namusluysa, hemen ben bu akşam Genel Sekreterime talimat vereceğim. Buyursun gelsin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde buraları dolaşsın. Herhangi bir lavaboda, tuvalette acaba böyle altın kaplama klozet bulacak mı? Eğer böyle bir şey bulamazsa kendisi bu görevi bırakmaya var mı? Eğer bulursa ben Cumhurbaşkanlığı görevimi bırakacağım. Bu kadar açık söylüyorum ve bunu devletin kanalından haykırıyorum"

"Belediye Başkanlığı'nın Florya'daki muhteşem resmi konutunda yaşamadım. Ben Burhaniye'deki o evde yaşadım. Başbakan oldum aynı şekilde resmi konutta yaşamadım. Başbakanlığım boyunca 12 yıl Subayevleri'nde Keçiören'de kirada oturdum. Şimdi resmi konuttayım"

"Göreve ilk geldiğimde de 100 gün demiştim. 'İlk 100 gün bizden bir şey beklemeyin' demiştim. 'İlk sene yavaş yavaş işleri rayına oturtacağız' demiştim. Niye ben milletimi aldatayım? Onun için hep meydanlarda 'Ne aldatan olacağız, ne aldanan olacağız' dedim. Hamdolsun üç dönem milletimiz bizi hep iktidarda gördü, oraya taşıdı"

"Ben cumhurun seçtiği Cumhurbaşkanıyım. Dolayısıyla halkın içinden geldim. Benim halkın içinde olmamdan daha doğal, daha tabii ne olabilir?"

"YSK'ya müracaat ediyorlar. Büyük bir çoğunluğu reddedildi müracaatlarının ama birkaç tane yasalara başta Anayasa olmak üzere ters kararlar YSK'dan çıktı ki, siyasi kararlardı. Çok açık, net. Cumhurbaşkanı'nın bu tür bir toplu açılışı veya halkla buluşmayı yapma noktasında onun hangi meydanda nasıl yapacağına dair bir engel yok"

"Halkın tarafını tutma noktasında, kimse bana engel koyamaz. Çünkü ben halkımın tarafında, onların haklarını koruma noktasında elimden gelen mücadeleyi sonuna kadar vereceğim"

"Halkıma karşı aldatmaca, şu, bu olması halinde de halkıma bunları benim hatırlatmam, halkımı bu noktada uyarmam belli bir deneyimi, tecrübeyi halkımla paylaşmaktan daha tabii ne olabilir? Bunu yapmak durumundayım ki yarın 'Bizi niçin bu konuda uyarmadınız?' demesinler"

"Mesela konuşuyor, 17 milyon yoksul. Nerede yoksul? Hangi veride var? Hiç dürüst değil bunlar. Nerede böyle bir yoksul?"

"Biz artık 27 Mayısları yaşamak gibi bir şeyi aklımızın kenarından, köşesinden, hiçbir yerden geçiremeyiz. Bu işler artık aşıldı. Onun heveslileri yok mu? Var"

"Bir Fenerbahçeli olarak da üç büyükler, dört büyükler arasındaki sıkıntıların artık ortadan kalkmasını temenni ediyorum. Fair-Play anlayışının lafta değil yaşama geçirilmesini özellikle temenni ediyorum"

(00.06/01.02/01.33/01.37/01.38/02.03)

2- Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Kılıçdaroğlu'na davet

- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, iddialarına ilişkin inceleme yapmak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet etti.

Kasırga tarafından CHP Genel Başkanlığı'na gönderilen yazıda "Partinizin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli yazılı ve görsel medya organlarında yer alan açıklamalarında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda altın veya altın kaplama klozetler bulunduğunu ileri sürmektedir"denildi.

Mektupta, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, kendilerini iddiaları ile ilgili incelemeler yapmak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin, "Eğer ana muhalefetin başındaki zat, dürüstse, namusluysa, -Bakın ben yarın Iğdır ve Erzurum'da olacağım, hemen bu akşam Genel Sekreterime talimat vereceğim- buyursun gelsin, Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde buraları dolaşsın, herhangi bir lavaboda, tuvalette acaba böyle altın kaplama bir klozet bulacak mı? Bakın ben diyorum ki eğer böyle bir şey bulamazsa kendisi bu görevi bırakmaya var mı? Eğer bulursa ben Cumhurbaşkanlığı görevini bırakacağım. Bak bu kadar açık konuşuyorum. Bunu devletin televizyonundan haykırıyorum. Siyaset namusla yapılır, dürüst yapılır, adil yapılır" ifadelerini kullanmıştı.

(12.07)

3- TİB iddianamesi kabul edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK görevlisi 28 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede "şikayetçiler" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olarak gösterildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Binali Yıldırım, Recep Akdağ, Zafer Çağlayan, Efkan Ala, Hayati Yazıcı, Beşir Atalay, Nihat Ergün, Ömer Dinçer, Egemen Bağış, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Danışmanı Sefer Turan, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün "mağdur" olarak yer aldığı iddianamede, sanıklar şunlar:

"Eski TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen, eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ile Adil Biçer, Barış Yaslan, Bülent Kocagürbüz, Ferhat Saraç, Gökhan Vıcıl, İmran Ergüler, Özgür Ören, Orhan Üçtepe, Ayhan Yeni, Cüneyt Koç, Hamza Demirezen, İbrahim Kılıç, Ali Osman Tekin, Ahmet Boyalı, Erkay Uzun, İsmail Bakar, Ahmet Asım Yağız, İbrahim Barbaros Özcan, Mehmet Akgedik, Seyit Ahmet Öztaban, Yunus Şahin, Hidayet Gencer, Nur Muhammed Arınç, Halil Çiçek ve Harun Dinç."

İddianamede sanıklara "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek veya erişilmez kılmak" suçlamaları yöneltildi.

(12.24)

4- Mersin'de Paralel Devlet Yapılanması operasyonu

Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik Mersin merkezli başlatılan operasyon kapsamında 19 ilde 30'a yakın şüpheli gözaltına alındı.

Mersin ile Ankara, İstanbul, Çorum, Antalya, Adana, Denizli, Eskişehir, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla, Samsun, Siirt, Urfa, Şırnak, Van ve Kilis'te düzenlenen operasyonlarda aralarında emniyet mensuplarının da bulunduğu 30'a yakın kişi gözaltına alınırken 10 kişi hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

Gözaltına alınanlar arasında "yasa dışı dinleme" iddialarına karışan emniyet mensupları da bulunuyor.

Operasyon kapsamında Ankara'da da 3 şüpheli, Van, Antalya ve Kayseri'de ise birer polis memuru gözaltına alındı.

Şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra gözaltına alındıkları illerden operasyonun merkezi olan Mersin'e gönderilecek.

(08.52/10.13/10.47/11.03)

5- "Seçmene baskıda, ikna komisyonu ve anket yöntemi"

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde seçmenin özgür iradesinin sandığa yansımasını engellemeye çalışan terör örgütü PKK'nın baskısı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti.

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, HDP'nin kurduğu ikna komisyonlarının seçmen üzerinde baskı uyguladığını söyledi.

Özdemir, "İkna Komisyonları" adıyla kurulan oluşumlarla seçmenin, hem kent merkezindeki mahallelerde hem de kırsal kesimde silah zoruyla tehdit edildiğini belirterek, "Özellikle kırsal kesimlerde köylerde köy köy dolaşılıp insanların bir şekilde ikna komisyonları dedikleri ama dışarıda silahlı militanların da olduğu ortamlara çekilip, 'Eğer bu seçimde HDP barajı aşmazsa, biz bunun hesabını soracağız' şeklinde tehditlerin olduğunu köylüler bize söylüyor" dedi.

- Hüda Par Batman İl Başkanı Mehmet Emin Doğru da ikna komisyonlarının HDP'nin barajı aşması için seçmen üzerinde baskı uyguladığı kaydetti.

- Karşılaşılan tehditlerin yeni olmadığını dile getiren Doğru, önceki seçimlerde de aynı baskı ve tehditlerin olmasından dolayı insanların hür iradelerini sandığa yansıtamadıklarını aktardı.

(11.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Hastanede öldürülen Op. Dr. Kamil Furtun'un mesai arkadaşları iş bıraktı

Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun'un mesai arkadaşları 15 dakika iş bırakarak olayı protesto etti.

Sağlık Bakanlığının "Şifa Veren Ele Vefa" organizasyonu kapsamında, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde 09.00 ile 09.15 saatleri arasında 15 dakika boyunca hasta bakımına aciller dışında ara verildi.

Hastane önünde doktorlar, üzerinde Op. Dr. Kamil Furtun'un fotoğraf baskısının bulunduğu tişörtleri giyerek toplandı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Opr. Dr. Furtun'un mesai arkadaşları duygulu anlar yaşadı.

Furtun'un hastanede kullandığı oda ve odaya ulaşan koridor çiçeklerle süslendi.

Bu arada silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Opr. Dr. Kamil Furtun için Türkiye genelindeki tüm hastanelerde sağlık çalışanları 15 dakika iş bıraktı.

Bu arada Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde Opr. Dr. Kamil Furtun'a yapılan saldırının "psikopat ruhlu bir şahıs" tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, silahlı saldırıya uğrayan Opr. Dr. Kamil Furtun'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu menfur saldırının katil zanlısı İsmail K. olaydan kısa süre sonra emniyet güçlerince yakalanarak gözaltına alınmış daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Yapılan soruşturma ve zanlının ifadelerinden söz konusu olayın hasta - doktor ilişkisinden uzak, tamamen psikopat ruhlu bir şahıs tarafından gerçekleştirildiği anlaşılmıştır. Toplumda saygın bir yeri olan, fedakarca çalışan hekimlerin insan hayatına yaptığı hizmetlerin büyüklüğü tartışılamaz. Bu elim olayda görevi başında hayatını kaybeden hekimimiz Opr. Dr. Kamil Furtun'a Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm sağlık teşkilatı mensuplarına başsağlığı dileklerimi bir kez daha iletmek istiyorum."

(10.38/11.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- DAEŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Toplantısı

Yarın Fransa'da düzenlenecek olan DAEŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Küçük Grup Bakanlar Toplantısı'na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

(12.55)

8- Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon 450 bin dolar olduğunu bildirdi.

TİM'in mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, yılın ilk 5 ayında toplam ihracat yüzde 8,3 gerilemeyle 61 milyar 296 milyon 205 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl ilk beş ayda 66 milyar 869 milyon 199 bin dolar düzeyindeydi.

Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azalarak 151 milyar 725 milyon 75 bin dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Yaptığımız hesaplamalara göre yan sanayide 250, ana sanayide 300 milyon dolarlık ihracat ve üretim kaybı olduğunu görüyoruz. Yani kayıplar 500 milyon doları aştı, aylık ihracata 4 puan negatif etki oluştu" dedi.

(11.18) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Berat Kandili'ni Batı Trakya'da geçirecek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Batı Trakya ziyareti öncesinde Edirne'ye geldi. İpsala ilçesinde Kaymakam Eyyup Özdemir, Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İlçe Müftüsü İsmail Geyim tarafından karşılanan Görmez, daha sonra İpsala Gümrük Kapısı'na geçti.

Burada Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete tarafından karşılanan Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Berat Kandili dolayısıyla Batı Trakya'ya gideceğini söyledi.

Yaklaşık 5 yıldır Batı Trakya'dan davet aldıklarını ancak şimdiye kadar oraya gitmenin kısmet olmadığını belirten Görmez, " Miraç Kandili'ni Kudüs'te geçirmiştim. Berat Kandili'ni de inşallah Batı Trakya'da geçireceğiz" diye konuştu.

(12.18) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Kobani'nin "hayat pınarı" Türkiye

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 200 bin civarında Suriyeli Kürt'e kucak açan Türkiye, sınırın ötesinde bulunan mağdur insanlara gönderdiği tırlar dolusu malzemelerle umut olmayı sürdürüyor.

Terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasında yaklaşık 4 ay süren çatışmaların ardından harabeye dönen Kobani'nin çöken altyapısı nedeniyle zor günler geçiren Suriyeli Kürtlerin imdadına, savaş esnasında kucak açan Türkiye yetişti.

Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda başta temel gıda malzemeleri olmak üzere ilaç ve giyim yardımlarından oluşan tır dolusu malzemeler, kontrol sonrası Kobani'ye ulaştırılıyor.

(11.11)  (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Ertuğrul Fırkateyni anısına saygı dalışı

- Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, Osmanlı gemisi Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'nın Kushimoto kentinde batışının 125. yılı anısına, saygı dalışı yapacak.

Kushimoto'da 3 Haziran Çarşamba günü yapılacak saygı dalışında milli sporcuya, Türk ve Japon Deniz Kuvvetleri eşlik edecek.

(12.18)

12- Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Gazze'de

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Erez Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne geldi.

Steinmeier'in kısa süreli ziyareti kapsamında Gazze'de BM yetkilileri ile bir araya gelmesi ve Alman Kalkınma Bankası'nın finanse ettiği Gazze limanındaki "Balıkçı Odaları" projesinin açılışını yapması bekleniyor.

(10.32)

13- İsrail Başbakanı Netanyahu:  "ABD, İsrail'in en büyük dostudur"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), İsrail'in "en büyük dostu" olduğunu belirtti.

- Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, insan hakları ve özgürlüğün feneri olduğunu savunarak, "Her gün insan haklarının ihlal edildiği, vandalların silahsız insanların boğazını kestiği, ülkelerin yıkıldığı, kasıp kavrulan Orta Doğu'da hoşgörünün örneğidir" görüşünü ileri sürdü.

ABD ile dostluk ilişkilerini öven Netanyahu, "ABD, İsrail'in en büyük dostudur, tersi de aynı şekilde geçerlidir" ifadesini kullandı.

Netanyahu, İran ile Birleşmiş Milletler'in 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu P5+1 grubu arasında yürütülen nükleer müzakerelere tepki göstermiş, ABD yönetimi ile aralarında gerginlik yaşanmıştı.

(00.30)

14- Avrupa'da refakatsiz çocuk göçmenlerin sayısı artıyor

Suriye ve Libya başta olmak üzere, iç savaşların ve siyasi istikrarsızlığın yaşandığı ülkelerden göç tüm hızıyla devam ederken, Avrupa'da sığınma arayan refakatsiz çocukların sayısı da her geçen gün artıyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) İtalya Temsilcisi Flavio di Giacomo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Son iki yılda geçiş ülkesi haline gelen İtalya'ya varan yetişkin göçmenlerin sayısında düşüş olurken, çocukların sayısında artış kaydedildi" dedi.

Giacomo, geçen yıl İtalya'ya gelen 170 bin göçmenin 26 bininin çocuk ve bunun 13 bininin refakatsiz çocuk göçmen olduğunu, bu yılın Nisan ayında ise yaklaşık bin 700 refakatsiz çocuğun İtalya'ya ulaştığını söyledi.

Refakatsiz çocuk göçmenlerin 14 ila 17 yaşlarında olduğuna dikkati çeken Giacomo, "Çoğunu Suriye, Eritre ve Mısır'dan gelen erkek çocukları oluşturuyor" ifadesini kullandı.

(11.45)

15- ABD'de son 5 ayda 385 kişi polis tarafından öldürüldü

ABD'de polisin özellikle de siyahi vatandaşlara yönelik aşırı güç kullandığı tartışmaları devam ederken ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un derlediği verilere göre, bu yılın ilk 5 ayında ABD polisinin 385 kişiyi öldürdüğü ortaya çıktı.

Gazetenin internet sitesinde yayımlanan raporda, verilerin haber siteleri, polis kayıtları, internet ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının kaynaklarına ulaşılarak hazırlandığı belirtilirken, bu rakamın önceki yılların resmi rakamlarını ikiye katladığı vurgulandı.

Polis şiddetinin kurbanlarının üçte ikisinin azınlıklar olduğunu belirten gazete, öldürülenlerin 171'inin beyaz, 100'ünün siyahi, 54'ünün Hispanik, 6'sının Asyalı, 3'ünün diğer 31'ini ise kökeni belirlenemeyenler olarak kategorize etti.

(01.32)

16- Afganistan'da emniyet müdürlüğüne intihar saldırısı

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar kentinin emniyet müdürlüğüne düzenlenen intihar saldırısı ve sonrasında çıkan çatışmada 4 saldırgan öldürüldü, 16 kişi yaralandı.

(09.41)

17- Türkiye Avrupa Oyunları'na hazır

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 12-28 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 1. Avrupa Oyunları'na Türkiye'den 217 sporcu katılacak.

- 302 kişilik kafile 8 Haziran tarihinden itibaren Bakü'ye hareket edecek. Kafileler 10 ayrı grupta Azerbaycan'a gidecek.

Oyunlarda Türkiye'den 217 sporcu, 20 ayrı branşta madalya mücadelesi verecek.

Kafilede 5 federasyon başkanı, 12 idareci, 6 hakem, 6 masör ve 2 de diğer yetkililer yer alacak.

(10.35)

18- Pekin'de sigara yasağı

Çin'in başkenti Pekin'de, kamuya açık tüm kapalı alanlarda sigara içmek yasaklandı.

Bugün yürürlüğe giren yasaya göre, ofisler, alışveriş merkezleri, havaalanları, toplu taşıma araçları ve otobüs durakları gibi kamuya açık kapalı alanlarda bundan böyle sigara içilemeyecek.

Yasağa uymayanlara 200 yuan (85 lira) para cezası kesilecek. İşletmeler için belirlenen para cezası ise 10 bin yuana (4 bin 310 lira) kadar çıkıyor.

(10.52)

19- Çin ve Güney Kore serbest ticaret anlaşması imzaladı

- Çin ve Güney Kore arasında, karşılıklı alınıp satılan malların yüzde 90'ından fazlasından gümrük vergisinin kaldırılması yönünde anlaşma imzalandı.

İki ülkenin ticaret bakanları iki yılı aşan görüşmeler sonunda bugün Güney Kore'nin başkenti Seul'de anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, gelecek 20 yıl içinde malların yüzde 90'ından fazlasından gümrük vergileri kaldırılacak.

Pirinç ve otomobili içermeyen anlaşma, finans ve online ticaret de dahil olmak üzere 22 alanı kapsayacak. Serbest ticaret anlaşması, Güney Kore ve Çin arasında finans, telekomünikasyon ve e-ticaret sektörlerini kapsayacak şekilde ilk kez gerçekleşmiş oldu.

Güney Kore Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, anlaşma ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sını (GSYH) yaklaşık 1 puan artıracak ve uygulama sonrasındaki 10 yılda ülkede 50 binden fazla kişiye iş imkanı sağlanacak.

(11.21)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement