Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar: "(MİT tırlarına ait olduğu iddia edilen görüntülere ilişkin) Seçimin son haftasına girerken, ismini zikrettiğiniz gazete ve o ismini zikrettiğiniz şahıs ki geçmişini biliyorsunuz malum takımlarından birisidir, şu anda bunu gündeme getirmesinin tek sebebi, tekrar ülkeye zarar vermek, bir tezvirat, böyle bir kampanya." "(Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi) Orada meşru olmayan yollarla nasıl paralar toplandı ve nasıl böyle bir yapı, finans sektöründe ayakta tutuldu, şimdi bu ortaya çıktı.

03.06.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:

"(MİT tırlarına ait olduğu iddia edilen görüntülere ilişkin) Seçimin son haftasına girerken, ismini zikrettiğiniz gazete ve o ismini zikrettiğiniz şahıs ki geçmişini biliyorsunuz malum takımlarından birisidir, şu anda bunu gündeme getirmesinin tek sebebi, tekrar ülkeye zarar vermek, bir tezvirat, böyle bir kampanya."

"( Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesi) Orada meşru olmayan yollarla nasıl paralar toplandı ve nasıl böyle bir yapı, finans sektöründe ayakta tutuldu, şimdi bu ortaya çıktı. Suistimaller ortaya çıktı, BDDK nihayetinde, TMSF'nin teftiş raporları neticesinde kararını verdi, tabii bu kararın neticesinde de TMSF'ye devredildi."

"(Paralel Devlet Yapılanması) Biz bu mücadeleyi hukuk içerisinde vermek durumundayız. Yani biz bir darbe hükümeti değiliz. Bir darbe hükümeti olduğu zaman gelir bunların hepsini doğrar geçer. Ama biz ne böyle bir özlemin içindeyiz ne de bir gayretin içindeyiz."

"Bakın son günlerde neymiş 200 tane aydın. Ne aydını? Bunlar karanlık. 6-8 ekimde bütün Kürt vatandaşlarımızı sokağa davet eden kim? Malum partinin eş başkanı. 50 kadar orada vatandaşımız öldü, değil mi? Kim bu ölenler? Kürtler. Öldüren yine Kürtler. Peki nasıl olur da bu adam, bu aydınım diye geçinenler tarafından desteklenebiliyor?"

"(Doğan medya grubu)Bunlar hayatları boyunca hep vesayetten beslendiler. Şu anda da buradan beslenmeye devam ediyorlar. Şimdi tabii biz de onlarla hukuk içinde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Onlar gidecekler, Avrupa'yı ayağa kaldıracaklar. Nereyi ayağa kaldırırlarsa kaldırsınlar. Hukuk içinde sonuna kadar onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz."

"(Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki malzemeler) Tabloların hepsi bizim Çankaya'dan buraya gelen, çünkü demirbaşta kaydı olan tablolardır. Halılar aynı şekilde. Şu anda da zaten biz demirbaş kaydında ne varsa onlarla yürüyoruz. Onun dışında da tabak, çanak, şu bu filan geldiğimden beri almış değilim. O ifade edilen rakamlarla alınmış bardak da yok."

"6-7-8 Ekim'de ne yaptı bu terör örgütünün arkasındaki partinin başındaki, dedi ki 'dökülün sokağa' ve 50 kardeşimiz öldü mü? Kimdi ölenler? Kürtler. Öldüren kim? Kürtler. Kürt'ü Kürt'e öldürttü bunlar. Bu ihanet şebekesine benim Zaza kardeşlerim, benim Kürt kardeşlerim evet der mi?"

"Eski Türkiye artığı kim varsa, işbirliği yapmaktan çekinmiyorlar. Çağlayan Adliyesi'nde savcımızı şehit eden terör örgütü bunları destekliyor. Paralel örgütün gazeteleri bunları yere göğe sığdıramıyor. Darbeci Doğan medyası derseniz en büyük müttefikleri. Ermeni lobisi, eşcinseller, Alisiz Alevilik; bütün bu fitne temsilcileri bunların baş tacı. Türkiye'yi kendi müstemlekeleri gibi gören bazı uluslararası basın yayın kuruluşlarının desteğini de aldılar." (00.19/00.48/01.00/01.14/01.44/02.01/15.13/15.34)

2- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kral Fm ve Kral TV ortak yayına katılarak, Mehmet Akbay'ın sorularını cevapladı. Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bana en şiddetli muhalif olanın dahi özünde iyi olduğuna inandığım için mutlaka iyi bir şeyler yakalamaya çalışırım. Ama Türkiye'de siyasal kültür maalesef kralın huzuruna yani halkın huzuruna çıkarken, mutlak iyiyle mutlak kötünün mücadelesi gibi yansıtılıyor. Bu doğru bir şey değil. Bunu aşmaya çalıştığınızda da bu sefer zaaf gibi görünmeye başlanıyor"

"Gece gündüz niye koşuyoruz şimdi biz halktan yetki almak için. Ama öbürü koşmayacak. Halktan yetki almadan ülkeyi yönetmek istiyor. Buradaki sıkıntı bu. Yoksa sivil toplum ile ilgili bir problem değil. Halktan yetki alsın gelsin, onlar idare etsin biz de akademisyenlik yapalım veya katkıda bulunacaksak bulunalım, eleştirilecekse eleştirelim. Ama halktan yetki almadan devlet düzenini yönetmeye kalkarsanız buna izin verilmez."

"(Muhalefetle ilgili) Mesela şunun doğru olduğunu düşünmüşümdür. Niye aile ortamında oturulup beraber bir çay içilmesin? Niye iki insan olarak, üç insan olarak oturup karşılıklı göz göze bakmayalım, niye konuşmayalım? Bizler politikacı olmadan önce birer insanız."

"(Paralel Devlet Yapılanması) Bu cemaat, bu topluluk, gerçekten samimiyse, çıkıp sivil toplum alanına çekilmeli. Bütün bürokratik faaliyetleri bırakıp, eğitimse eğitim, neyse yapacakları, ona yoğunlaşmalı. Şimdi bu samimi ve bütün bu komploların, tuzakların dışındaki kardeşlerimiz, vatandaşlarımız için söylüyorum. Onların çekinmesini gerektiren bir durum yok ama bu tutum karşısında ortak bir tavır sergilemeliler."

"Paralel Yapı bugün özel olarak bir grup için kastediliyor ama nihayet Paralel Yapı'nın niteliği, var olan meşru yapının yanında bir yapı. Burada hem 'Pensilvanya paraleli' var ama bir de 'Kandil paraleli' var. Hatta 'DHKP/C paraleli' var, CHP'ye nüfuz etmek isteyen, HDP'ye nüfuz etmek isteyen"

"İkinci yarıdan kastımız şu, 'Süreklilik var, kesinti yok.' Sil baştan diyecek bir şey söz konusu değil. Geleneği, başarı hikayesi olan bir parti. Bir taraftan da yeni atılım hamle dönemi başlıyor. Aslında bu hep oldu, vurgulandı. 2023'e doğru giderken hedeflerimizin tamamlanacağı, projelerin nihayete döneceği, daha çok sayıda gölün atılacağı, tabiri caizse bir maç, hedef" (11.33/12.29/12.49/13.14/13.26)

3- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya'da, Ertuğrul fırkateyninin batmasının 125'inci yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenine katıldı. (14.06)

4- Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik Kayseri'de yürütülen soruşturma kapsamında askeri liselere giriş sınavlarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle operasyon başlatıldı. Operasyonun 2011-2012 döneminde askeri liselere giriş sınavlarına giren adaylara soruların sızdırıldığı iddiasıyla başlatıldığı öğrenildi. Hakkında yakalama kararı çıkartılan 3 zanlının operasyon öncesi Kırgızistan'a kaçtığı belirlendi. (08.24/11.01)

5- Elazığ'da, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturma kapsamında,  "vergi ve evrakta usulsüzlük" yapıldığı gerekçesiyle iki dershanede arama başlatıldı. (11.40)

6- İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye helikopter destekli operasyon düzenlendi. (06.10)

7- Şırnak'ta seçim günü için eylem hazırlığı yaptıkları belirlenen terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi 41 kişi gözaltına alındı. (14.44)

8- Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik Mersin merkezli 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan 29'u ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Operasyon kapsamında "Milli İttifak"ın Mersin milletvekili adayı eski Mersin İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya aranıyor. (12.00)

9- Tüketici Fiyat Endeksi Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0,56, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 1,11 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,09, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 6,52 olarak gerçekleşti. (10.11)

10- Eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, federasyonun bu ay yapılması planlanan seçimli olağan genel kurulunda başkanlığa aday olduğunu açıkladı. (10.44)

11- Suriye'nin Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 400 Suriyeli, Akçakale ilçesi sınır hattından Türkiye'ye alınmaya başladı. (11.03)

12- Ford Otosan'ın Eskişehir'in İnönü ilçesindeki fabrikasında çalışan işçiler, 25 Mayıs'ta başlattıkları eylemi sonlandırarak işbaşı yaptı.

13- Ford Otomotiv Sanayi AŞ:  "İşine sahip çıkan tüm çalışanlarımızla birlikte iş barışı ortamında ülkemize katkı sağlamaya devam edeceğiz" (11.07/11.40)

14- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Iğdır'da yaptığı halkla buluşma programının ardından Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği belirlenen kişiyle ilgili başlatılan soruşturmanın bazı basın yayın organlarında yer alan iddialarla ilgili olmadığı açıklandı. (02.29)

15- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 10 Haziran vadeli repo ihalesi ile piyasaya 1 milyar lira verdi. (11.18)

16- CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Tunceli mitinginde, "Türkiye'de demokrasinin güvencesi biziz. Türkiye'ye barışı getireceğim, Ortadoğu'ya barışı getireceğim" diye konuştu. (15.01)

17- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Kahramanmaraş mitinginde, "Erdoğan, Cumhurbaşkanlığından fiilen inmiştir. Çünkü Erdoğan, bu makama uygun değildir. Mizaç ve meşrebi buna uygun değildir" dedi. (14.18)

18- Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu ile eski sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Çoban'ın "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haber nedeniyle, devletin gizli belgelerini ifşa etikleri iddiasıyla 50 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. (14.42)

19- Yurt dışından getirilen oylar ATO Congresium'da oluşturulan güvenlikli ortamda muhafaza edilmeye başlandı. Oyların konulduğu odanın kapısına takılı 5 ayrı kilidin her bir anahtarı farklı siyasi parti temsilcisinde bulunuyor. Buradaki 1 milyonu aşkın oy, 7 Haziran'da oy verme işleminin bitmesinin ardından sayılacak. (11.40)

20- Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde kanser teşhisi konulan vakaların belirlenmesi ve kontrol altına alınması için kanser bildirimini zorunlu hale getirdi. (11.49)

21- Genelkurmay Başkanlığınca, sınırdan yasa dışı geçiş girişiminde bulunan toplam 569 kişinin yakalandığı bildirildi. (14.16)

22- Suriye ordusunun Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırıda 30 kişinin öldüğü bildirildi. (12.09)

23- Mısır'ın darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi resmi ziyaretle geldiği Berlin'de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Merkel ile bir araya geldi. Her iki görüşme sırasında da es-Sisi bina dışında toplanan göstericiler tarafından protesto edildi. (14.41)

24- Sudan'da nisan ayında yapılan seçimde tekrar seçilen Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, hükümeti feshettiği bildirildi. (03.23)

25- ABD Senatosu, istihbarat kurumlarının Amerikalıların telefon kayıtlarını toplu olarak saklama yetkisini sona erdiren "Özgürlük Yasası"nı kabul etti. (00.24)

26-  Ünlü şair Nazım Hikmet, ölümünün 52'inci yılında Rusya'nın başkenti Moskova'daki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. (13.26)

27- Diyarbakır'da şarkıcı Rujin Ülker'i (Rojin) korumakla görevli 3 polis memurunun hayatını kaybettiği trafik kazasına karıştığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanığa 5 yıl hapis ceza verildi. (14.13)

28 - Türk Sanat Müziği sanatçısı Behiye Aksoy'un cenazesi toprağa verildi. (15.08)

29- Edirne'de yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışan 144 kaçak yakalandı. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan 56 yabancı uyruklu yakalandı. (15.26/15.42)

30- Airbus şirketi, İspanya'da deneme uçuşu sırasında 9 Mayıs'ta düşen "A400M" tipi askeri nakliye uçağı ile ilgili ilk kaza raporunu açıkladı.  Raporda, "Motorların güç sorunu yaşaması, elektronik yazılımdaki hata ile bağlantılı" ifadesine yer verildi. (15.34)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement