Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması İran'ın başkenti Tahran'da, nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması üzerine sokaklara çıkan vatandaşlar sevinç gösterilerinde bulundu ABD Başkanı Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Birleşik Arap Emirlikleri veliahttı Muhammed Al Nahyan ile telefonda görüştü Katar, anlaşmayı "önemli adım" diye niteleyerek memnuniyetle karşıladı ABD Dışişleri Bakanı Kerry, KİK dışişleri bakanlarını aradı Suudi Arabistan, "nükleer silah elde edilmesinin engellenmesi, askeri alanların teftişi" ve anlaşmanın ihlali halinde yaptırımların yeniden uygulanması çağrısı yaptı Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: "Anlaşmayı alkışlıyoruz" İran Dışişleri Bakanı Zarif: "Gelişmiş uranyum zenginleştirmeye, gelişmiş ekonomiye ve gelişmiş nükleer programa ulaşacağız" (01.47/04.31/05.10/06.19/08.44/11.57) 2- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapılarını basına açtı Külliye içerisinde bulunan kuzey ve güney idari binalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamının da bulunduğu ana bina da basına tanıtıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Burası sıfırdan projesiyle, her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamı. Bunun üzerinde bu kadar böyle provokatif haberler veya dezenformasyon yapmak bunlar hiç doğru şeyler değil" "Danıştayın yanılmıyorsam üç tane kararı var burayla alakalı ama maalesef sürekli olarak burayı gündemde tutmayı bile ben şık bulmuyorum.

15.07.2015 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran'ın başkenti Tahran'da, nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması üzerine sokaklara çıkan vatandaşlar sevinç gösterilerinde bulundu

ABD Başkanı Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Birleşik Arap Emirlikleri veliahttı Muhammed Al Nahyan ile telefonda görüştü

Katar, anlaşmayı "önemli adım" diye niteleyerek memnuniyetle karşıladı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, KİK dışişleri bakanlarını aradı

Suudi Arabistan, "nükleer silah elde edilmesinin engellenmesi, askeri alanların teftişi" ve anlaşmanın ihlali halinde yaptırımların yeniden uygulanması çağrısı yaptı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı:  "Anlaşmayı alkışlıyoruz"

İran Dışişleri Bakanı Zarif:  "Gelişmiş uranyum zenginleştirmeye, gelişmiş ekonomiye ve gelişmiş nükleer programa ulaşacağız"

(01.47/04.31/05.10/06.19/08.44/11.57)

2- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapılarını basına açtı

Külliye içerisinde bulunan kuzey ve güney idari binalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamının da bulunduğu ana bina da basına tanıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

"Burası sıfırdan projesiyle, her şeyiyle mükemmel bir şekilde yapılmış ve bu ülkenin temsil makamı. Bunun üzerinde bu kadar böyle provokatif haberler veya dezenformasyon yapmak bunlar hiç doğru şeyler değil"

"Danıştayın yanılmıyorsam üç tane kararı var burayla alakalı ama maalesef sürekli olarak burayı gündemde tutmayı bile ben şık bulmuyorum. Bunlar çok çirkin"

(10.22)

3- Başbakan Davutoğlu:

"HDP'nin de 80 milletvekiliyle TBMM çatısı altına girmiş olması, Türkiye için de HDP için de bir şans olarak görülebilir. Bu şansı doğru kullanmak lazım. Bu şansı doğru kullanmak demek, demokrasiyle şiddet arasına açık bir tavır koymak demektir, bu ayrımı açık şekilde yapmak demektir"

"Barış esas ise meşru güçler dışında hiç kimse silahlı bir unsur olarak, barışı tehdit edici bir unsur olarak ülke topraklarında barınamaz. Dolayısıyla gelin HDP olarak silahlı gruplara karşı, her türlü şiddete karşı, silahlanmaya karşı bir tavır sergileyin. Bu hem Türkiye siyaseti için faydalı olacaktır, hem HDP'nin Türkiyelileşme düşüncesi ve barış prensibinin de içini dolduracaktır"

"HDP, bütün diğer partiler, hep beraber biz dörtlü deklarasyona 'Türkiye'de artık teröre şiddete yer yoktur' imza atalım diye çağrı yapıyorum. Ben, böyle bir metnin altına imza atmaya hazırım"

(15.02/15.15)

4- KKTC'de hükümet kuruldu

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ömer Kalyoncu başbakanlığıdaki yeni koalisyon hükümetini onayladı

(12.43/13.14)

5- Koalisyon görüşmeleri

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile bir araya geldi

(11.07/13.06)

6- Başbakan Yardımcısı Arınç Trabzon'da

Arınç ve beraberindekiler, Trabzon'da uzun süre müze olarak kullanıldıktan sonra 2 yıl önce, 52 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Camisi'nde sabah namazı kıldı

Arınç:

"Hem ibadete açılması hem de geçmiş yüzyılların izlerini taşıyan büyük bir tarih zenginliğine sahip olmasıyla Trabzon'daki Ayasofya Camisi eskisinden daha çok halkımızın ve turistlerin rağbet ettiği bir mekan haline geldi"

"Vakfiyesinde, tapu kaydında da burası (Trabzon'daki Ayasofya) cami olarak kayıtlıdır, yıllar sonra tekrar cami olarak ibadete açıldı. Aynı zamanda içinde eski kültür ve tarih varlıklarına ait olan kısımlar da çok iyi şekilde muhafaza edildi"

(05.33)

7- Maliye Bakanı Şimşek soruları yanıtladı:

-"Tekrar seçim olması olumsuz bir senaryo, çünkü tekrar seçim yapılması 2015 yılının tamamının bir anlamda belirsizlikle karşı karşıya kalması demek"

"Türkiye'nin güçlü bir koalisyon hükümeti ile yoluna devam etmesi, yapısal dönüşüm reform programlarının uygulanması hepimizin arzusudur ama bütün iyi niyete rağmen bir sonuç çıkmaz, muhalefet yapıcı bir tavır sergilemezse millet yine hakemlik yapacaktır"

"Koalisyon hükümetlerinin, tek parti hükümetine göre, bütçe performansının güçlü olmadığını gözlemleyebiliyoruz. Bunun için 70'li ve 90'lı yıllara bakmamız yeterli"

"Türkiye için emtia fiyatlarının düşmesi olumlu ancak Fed'in faiz artırması net olarak olumsuzdur"

(13.50)

8- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

"(Koalisyon görüşmeleri) Herkes kendi pozisyonunu netleştirecek bu süre zarfında, ondan sonra da karşılıklı tavır alınacak. Şu anda bence çok net bir durum, tutum henüz ortada yok"

"(Çözüm Süreci) Parlamentonun en büyük partisi, en çok sandalyeye sahip grubuyuz ama tek başına olmadığı için de şu aşamada bununla ilgili artık biz sadece kendi parti tasavvurumuzu ortaya koyarız. Diğer partilerin düşünceleri de bu konuda önemli"

-"Ramazanda gerek üretim safhasında gerekse satış yerlerinde, çok sıkı bir şekilde yoğun bir programla denetimler yapılıyor, vatandaşlarımız endişe duymasın"

"(Et fiyatları) Üretim artışı ile beraber fiyatların en azından artışı önlenmiş olacak"

(00.47)

9- Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Sakarya'da:

"Paylaşarak yarınları daha iyi yapabilecek inancımız olursa bayramdan sonra inşallah bu ülke ve millete hizmet edecek hükümet kurulur"

"Şayet millet adına milletin yarınlarını bugünden daha iyi yapma derdi olanı bulamazsak yine milletin karşısına gideriz, milletle beraber yolculuğumuza devam ederiz. Milletimiz ne derse 'Hayırlı, uğurlu olsun' deriz"

(01.26)

10- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:

"Merkezi yönetim bütçesi, haziranda 3,2 milyar lira, ocak-haziran döneminde ise 804 milyon lira fazla verdi"

(10.36)

11- Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin kararı

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle sektör temsilcileri bir araya geldi

(13.55)

12- MHP Genel Başkanı Bahçeli:

"Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması iki partinin ortak beklenti ve isteğidir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi'nin 7 Haziran akşamından itibaren tayin ve tespit ettiği siyasi tutumunda bir değişiklik olmadığı muhataplarına açık ve dürüst bir üslupla iletilmiştir"

"Bölgesel ve küresel gelişmelerin aleyhimize döndüğü bir zemin ve zaman aralığında, gecikmeksizin bir koalisyon hükümetinin kurulması, birbirine ruhen ve ahlaken uyan partiler arasında sağlanmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi bu kapsamda hem AKP'ye hem de diğerlerine başarılar dilemektedir"

"Bu itibarla koalisyon seçeneklerinin TBMM'de grubu bulunan diğer üç parti arasında aranması bugünkü ortamda en makul ve doğru olanıdır"

(12.12)

13- Ergenekon davası

Dosyaları ayrılarak yeni bir esasa kaydedilen 5 sanığın yargılandığı davada, duruşmaya ilk kez katılarak savunma yapan sanıklardan Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan hakkında mal varlığına el konulması kararının kaldırılması ve yurt dışına çıkış yasağı kararı alındı

Bedrettin Dalan:

"Ergenekon davası Ortadoğu'yu şekillendirmek isteyen projenin bir parçasıdır. Paralel Yapı da bu projenin bir parçasıdır. 30 yıldır bu projenin ıstırabını çektim. Bu büyük projenin amacı Türklüğü ve Müslümanlığı bitirmektir"

"O hakimler, savcılar yüzünden, Türk yargısı töhmet altında kaldı. Bu durumu yine Türk yargısı ayağa kaldıracaktır. O insanların karşısına asla çıkmazdım. Dava normale döndü, ben geldim karşınızdayım. Onlar hakim değildi, devlet de fark etti, büyük bölümü açığa alındı. İnşallah gerisi gelecektir. Tarih ülkesine ihanet edenleri, sevgi ve saygıyla anmamıştır"

"Belli projelerin önünde tehlike olarak görüldüğüm için kenara atılmak istendim. Bir musibet bin nasihatten evladır. Bizim nasihatimiz tutulmadı ama musibet doğru yola getirdi. Hükümet de nasibini aldı"

"Ülkemizin çok ciddi sıkıntıları var. Sadece Paralel Yapı değil başka sıkıntılarımız da var. Allah'a şükür en sonunda Paralel Yapı devletin siyaset belgesine girdi. Bir ülkede hakim, savcılara emir veren bir insan varsa gerçek terörist odur"

(14.59)

14- Genelkurmay Başkanlığı:

"Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 1'inci Hudut Alay Komutanlığı unsurları tarafından Kilis Elbeyli sınır hattında, yasa dışı yollarla Suriye'den Türkiye'ye giren DEAŞ terör örgütü mensubu yabancı uyruklu iki şahıs yakalanmıştır"

"Gün içerisinde, kara hudutlarımızda yasa dışı geçiş teşebbüsü esnasında toplam 789 şahıs yakalanmıştır"

(15.05)

15- Yunanistan Başbakanı Çipras:

"Yunanistan için finans sorunu gelecek yılar için sona eriyor. Bundan sonra Yunanistan'ın borç sorunu olmayacak"

"Anlaşma çok ağır reformlar içeriyor ancak daha önceki tekliflerle kıyaslanamaz. Daha önce yeni kredi vermeyi reddediyorlardı. Şimdi 82 milyar vermeyi kabul ettiler ayrıca borç yeniden yapılandırılacak"

(01.12)

16- Yunanistan'da kapalı bankalar enerji ihalelerini de "vurdu"

Yunanistan'da bankaların kapalı olması, İyonya Denizi ile Girit'in güneyinde 20 farklı bölgede hidrokarbon araştırmaları ve kullanımı lisansları için açılan ihalelere katılımı etkiledi

İhaleler için sadece 3 teklif verildi

(12.12)

17- CHP milletvekilleri Suriye sınırına gidiyor

CHP Hatay Milletvekilleri Hilmi Yarayıcı, Mevlüt Dudu, Serkan Topal ve Birol Ertem, 20 Temmuz Pazartesi günü Reyhanlı ilçesi Bükülmez Mahallesi Suriye sınırında "savaşa hayır" diyecek

(11.58)

18- TEM Otoyolu'ndaki otobüs kazaları

TEM otoyolunun İstanbul istikametinin Bolu Dağı çıkışında iki yolcu otobüsünün karıştığı 2 farklı trafik kazasında 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Yolcu otobüsünün kazası AA kamerası tarafından kaydedildi

Devrilen otobüste hayatını kaybeden 6 kişinin kimlikleri tespit edildi

Devrilen otobüste hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi

(04.51/05.21/09.41/13.15/14.20)

19- Askeri araçlara Suriye topraklarından ateş açıldı

Genelkurmay Başkanlığı Hatay Bükülmez Hudut Karakolu sorumluluk sahasında, sınırın Suriye tarafında bulunan zeytinlikler arasından, mayına karşı korumalı araca piyade tüfeğiyle 30, bu aracın yaklaşık bin 300 metre gerisindeki taktik tekerlekli zırhlı araca ise 60 el ateş açıldığını duyurdu

(14.25)

20- Bodrum'da kaçak operasyonu

Yasa dışı yollarla Kos Adası'na geçmeye çalışan, 71 kaçak, Sahil Güvenlik ekiplerinin düzenlediği dört ayrı operasyonla yakalandı

(09.41)

21- Mısır'da darbe karşıtı din görevlilerine yönelik yasaklamalar

Mısır Vakıflar Bakanlığı, başkent Kahire'deki tarihi Amr bin el-As Camisi'nin imamı Cibril'in, Kadir Gecesi'ndeki duasında zalim yöneticiler ve onların destekçilerine beddua etmesinden dolayı imamlık görevine son verdi

(06.49)

22- Irak'ta şiddet olayları

Enbar ile Diyala vilayetlerinde meydana gelen şiddet olaylarında 18 kişi öldü 11 kişi yaralandı

(00.14)

23- Konya'daki DAEŞ operasyonu

Örgüte elaman ve lojistik destek sağladıkları iddiasıyla adliyeye sevk edilen 9 zanlıdan 5'i tutuklandı

(14.03)

24- Anayasa Mahkemesi Gülen'in başvurusunu reddetti

-Gülen'in, bir internet sitesinde yayımlanan röportajla ilgili şikayeti karşısında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle şeref ve itibarın korunmasını isteme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuru kabul edilemez bulundu

(15.31)

25- Arda Barcelona'da kalacak

Barcelona Kulübü başkanlığı için yarışan 4 aday da yeni transfer Arda Turan'ın gönderilme opsiyonunun kullanılmayacağını belirtti

(13.50)

26- Robin van Persie transferi Hollanda medyasında

Transfere geniş yer ayıran Hollanda medyası, van Persie'nin imza töreninde "kahraman ve yıldız" gibi karşılandığını belirtti

Hollandalı futbolcu, Fenerbahçe formasıyla ilk antrenmanını yaptı

(11.42/15.17)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı
    21:43 Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı

    Batman'da H.Y. isimli şahıs, iftar saatinde gittiği husumetlisi R. A'nın cep telefonu dükkanına silahla ateş etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken iş yerinde hasar meydana geldi. Şüpheli H.Y. polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde yapılan antrenman, çift kale maçla sona erdi. Galatasaray, cumartesi günü Florya Metin Oktay Tesisleri'nde yapacağı idmanla Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu
    21:41 Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu

    Adana'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde koruyucu aileler ve çocuklar bir araya geldi. DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, etkinliği düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ve koruyucu ailelere teşekkür etti. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise, bu kutsal faaliyete katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. İftar programında çocuklarla eğlenceli oyunlar oynandı ve Hacivat ile Karagöz gösterisi yapıldı.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.


Advertisement