Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Suruç katliamı konusunda Cumhurbaşkanlığı'na yönelik iddialarına ilişkin, "Bu aslı astarı olmayan, terbiyesizce bir ifadedir.

30.07.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Suruç katliamı konusunda Cumhurbaşkanlığı'na yönelik iddialarına ilişkin, "Bu aslı astarı olmayan, terbiyesizce bir ifadedir. Cumhurbaşkanlığı makamının bu tür densizliklere, alçaklıklara düşmeyecek kadar yüksek bir makam olduğunu özellikle ifade etmek isterim" dedi.

Erdoğan,  "Her şeyden önce bu ifadeleri kullanan şahıs, 6-7-8 Ekim, 50 kişinin öldüğü o katliamın baş sorumlusudur. Şu anda dokunulmazlık zırhı altında bugüne kadar bu süreci ne yazık ki getirmiştir, lekelemiştir, gölgelemiştir. Şu anda da hala, Avrupa'nın ve ABD'nin bir terör örgütü olarak ifade ettiği PKK'ya yönelik böyle bir yaklaşımı ortaya koyamamaktadır" diye konuştu.

(10.10/08.56) (Fotoğraflı/Görüntülü)

2- Şırnak'ta 3 şehit

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "Kara Kuvvetleri 6'ncı Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına (Şırnak/Akçay) ait Görmeç ve Seslice Üs Bölgelerine izinden dönen personeli götürmek üzere planlanan konvoyun yol emniyetini almak için görevlendirilen unsurlarımıza, bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından yapılan saldırı neticesinde 1 subay, 1 erbaş ve 1 er olmak üzere 3 kahraman personelimiz şehit olmuştur. Olay bölgesine İHA, silahlı helikopterler ve komando unsurları sevk edilmiş, 1 terörist silahı ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Teröristlere yönelik operasyon devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Cizre ilçesinde, Şehit Murat Akançay Polis Merkezi'ne yönelik silahlı saldırı düzenleyen teröristlerden biri öldürüldü.

Çınar ilçesinde, terör örgütü PKK üyelerince uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda yaralanan polis memuru Mehmet Uyar ve Osman Çaran isimli vatandaş, Dicle Üniversitesi Hastanesi'ndeki müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 7 terörist, güvenlik güçlerine silahsız ve teçhizatsız teslim oldu. Tunceli'nin Hozat, Van'ın Çatak, Bitlis'in Merkez ilçelerinde de yol kesen teröristler toplam 6 aracı yaktı.

(12.22/01.42/01.08/14.39)

3- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak'ta 3 askerin şehit edildiğini belirterek, "Allah onlara rahmet eylesin ama bilinsin ki bu mücadele, bu şekilde bedel ödememiz gereken bir satıhta seyredebilir ama ne olursa olsun Türkiye'nin geleceğini karartmak isteyenlere karşı millet olarak, 78 milyon olarak ve AK Parti olarak dimdik ayakta durmaya ve bu milletin kutlu yürüyüşünün öncüsü olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Şırnak'ta, bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından yapılan saldırıda 3 askerin şehit edilmesine ilişkin, "Üzüntümüz büyüktür ama Türk milleti güçlüdür, bunun altından mutlaka kalkacaktır. Terörü yerle bir edecektir ve bütün milletimizin arzuları istikametinde terör belasından Türkiye'yi kurtaracaktır" dedi.

(13.36/14.57) (Fotoğraflı/Görüntülü)

4- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, twitter mesajında, şu ifadeleri kullandı:

"Figüranı olduğu gladyoyu Sayın Erdoğan'a atfeden Selahattin Demirtaş, uzun zamandır takma akılla hareket ediyor. Fikir de replikler de ona ait değil."

"Süreci feda edenler barajı geçmek için statüko blokuna katılanlar ve süreci sabote etmeye çalışan paralel çeteyle kol kola girenlerdir."

(07.08/15.47)

5- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'de

-Türkiye-Çin İş Forumu toplantısında konuşan Erdoğan, "İlişkilerimizin geliştirilmesi konusunda önemli olan siyasi kararlılıktır ve her iki tarafta da bu siyasi kararlılığın olduğunu görüyorum. Kurulan siyasi ve hukuki altyapıyı değerlendirecek olan siz değerli iş adamlarısınız. Türk ve Çin devletleri olarak her türlü teşviki, desteği size vereceğimizden emin olmalısınız" dedi.

(10.55) (Fotoğraflı/Görüntülü)

6- Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu. Davutoğlu'nun  öne çıkan mesajları şöyle:

-"Dün, Rabbimiz'e seslenerek TBMM kürsüsünden konuşan HDP sözcüsüne hatırlatırım, biz o seslenişleri bütün bir milletle yapa yapa buralara geldik. Ama sizlerin eli semaya yükselmeli, Kandil Dağı'na yükselmemeli. Önce onu öğreneceksiniz."

"(HDP) Şimdi haddini bilmez bu eş başkanlardan biri 'bütün bu oyunlar Saray gladyosunun eseridir' diyerek tekrar Cumhurbaşkanımıza hakaret, Cumhurbaşkanlığı makamına yine hakaret etmeye cüret ediyor. Buradan sesleniyorum; Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamı da bütün makamlar da anayasal sistem içerisinde yüce bir görev ifa etmektedirler. Ama sizler terör gladyosunun unsurlarısınız, terör gladyosunun."

" Çanakkale'de, İstiklal Harbi'nde yedi düvele nasıl savaşmışsak, bugün üç terör maşasıyla da onun arkasındaki terör gladyosuyla da her yerde savaşmayı, gerektiğinde her türlü fedakarlığı yapmayı iyi biliriz."

"23 Temmuz günü bütün güvenlik birimlerini toplayıp bir Güvenlik Zirvesi yapma ihtiyacı hasıl olduğunda şunu gördük, birileri piyonları sahneye sürüyor. Onun üzerine karar verdik. Piyonlar değil, arkasındaki şahlar, vezirler hedef edilecek dedik ve o gece eş zamanlı olarak PKK'nın merkezlerine, DAEŞ'e ve DHKP-C'ye operasyon yapma kararı aldık."

"İki polisimiz Ceylanpınar'da gece uyurken, enselerinden vurularak şehit edildiler. Hani dün şimdi hala TBMM kürsüsüne çıkıp barıştan bahseden HDP sözcüleri var ya önce onun hesabını versinler, verecekler."

"Kutuplaşma siyasetine karşı, dışlama siyasetine karşı biz birleştirme, uzlaştırma siyasetini takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü milletimiz bunu istedi. Milletimiz siyasi partilere bir araya gelin, konuşun dedi. Bu dönem gösterdi ki Cumhurbaşkanlığı makamı dışlanarak, izole edilerek Türkiye'de meşruiyet çizgisi içinde siyaset yapılamaz."

(12.45/12.38/12.36/12.2912.25/12.13) (Fotoğraflı/Görüntülü)

7- Terör örgütü operasyonları

Son yaşanan terör olaylarının ardından, 39 ilde, DAEŞ, PKK, DHKP-C ve bağlantılı yapılanmaları yönelik operasyonlarda, bin 300'den fazla kişi gözaltına alındı, 212 kişi tutuklandı.

Bursa'da, terör örgütü PKK ve gençlik yapılanması YDG/H üyesi olduğu iddiasıyla 7 kişi gözaltına alındı. Gaziantep'te terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda yakalanan 18 kişi adliyeye sevk edildi.

(15.18/11.15/11.11)  (Fotoğraflı/Görüntülü)

8- Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin üçüncüsü başladı.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, hükümeti kurma amacıyla istikşafi görüşmelerin sürdüğünü ve gelecek haftaya kadar da devam edeceğini belirterek, "Tabiatıyla bunun sonucunda şayet bir hükümet kurulamıyorsa da işin en kolay çözüm yolu tekrar millete gidilip yeni bir görüş alınmasıdır" dedi.

(13.17/13.08) (Fotoğraflı/Görüntülü)

9- Enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılı sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 6 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Başçı, 2016 yılı sonunda da enflasyonun orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Başçı, "Hiç kimsenin eylül ayında olması muhtemel fiyatlanan faiz artışından endişe duymasına artık gerek kalmayacak" dedi.

(11.33/11.04)  (Fotoğraflı/Görüntülü)

10- Irak Meclisi'ndeki " Musul'un Düşme Nedenlerini Araştırma Komisyonu"nu tarafından hazırlanan raporun tamamlandığı belirtildi.

(12.31)

11- Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğinde toplanan Yemen Yüksek Savunma Konseyi, Husilere karşı savaşan Halk Direnişi milislerine orduya katılın çağrısı yaptı.

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direnişi güçlerinin desteklediği askeri birliklerin, ülkenin güneyinde stratejik öneme sahip Müselles el-Alem bölgesinde denetimi sağladığı bildirildi.

(10.55/15.00)

12- Taliban, Afgan hükümeti ve örgüt temsilcileri arasında Pakistan'da Cuma günü yapılacağı belirtilen barış görüşmelerini reddetti.

Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in 2 yıl önce öldüğünün açıklanmasının ardından Molla Ahtar Mansur'un yeni lider olarak seçildiği iddia edi

(09.27/14.51)

13- ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, İsrail'in, Filistin topraklarında yeni konutlar kurma kararından kaygı duyduğu bildirildi.

(03.26)

14- Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, NATO ülkelerinin, Rusya'da düzenlenecek "Uluslararası Ordu Oyunları"na katılmayacağını bildirdi.

(15.40)

15- Hint Okyanusu'ndaki Fransa'ya ait Reunion Adası'nda bulunan iki metrelik parçanın kayıp Malezya uçağı MH370'e ait olduğu öne sürüldü.

(06.17)

16- Transfer çalışmaları

Beşiktaş, Alman futbolcunun kiralanması konusunda anlaşmaya varıldığını borsaya bildirdi. Bursaspor, Galatasaray Kulübü'nün yollarını ayırdığını açıkladığı Kamerunlu Dany Nounkeu ile anlaştı.

(10.53/13.42) (Fotoğraflı/Görüntülü)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement