Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Davutoğlu'ndan önemli mesajlar Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen kahvaltıda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölge illerinden bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

02.08.2015 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Davutoğlu'ndan önemli mesajlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen kahvaltıda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölge illerinden bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan mesajlar şöyle:

"Eğer biz, 'ben buradayım' diye ayağa kalkan terör örgütlerine karşı, 'millet de devlet de burada' diyerek, aynı anda hem DEAŞ'a hem PKK'ya hem DHKP-C'ye şehirlerde ve Türkiye sınırları ötesinde mukabelede bulunmamış olsaydık, bu terör örgütleri birbirleriyle işbirliği halinde, perde gerisindeki şahları, vezirleriyle oynadıkları satranç oyununda bugün Türkiye'yi Kobani olaylarından çok daha ağır bir şiddet sarmalının içinde, bütün şehirlerimizde bir kargaşaya sebebiyet vereceklerdi. Biz bu oyunu gördük."

"Eğer barajın altında kalınsaydı, 'haksızlık yapıldı' diye bir başka şiddet sarmalına gidilecekti, baraj aşılınca bu sefer aşırı kibir, Mesut Barzani'nin basına yansıyan ifadesiyle söylüyorum, aşırı kibirle ve Ortadoğu'daki kargaşadan aldıkları cesaretle bu sefer de bir başka şiddet sarmalı çağrısında bulundular. Öyle ikili oyun ki, Ankara'da demokrasi, Diyarbakır'da, Batman'da, Hakkari'de şiddet ve terör."

"Hangi demokratik ülkede, bir siyasi lider, Cumhurbaşkanlığına aday olmuş bir lider, 'silahlanın ve sokaklara çıkın' diye bir çağrıda bulunabilir? Bir örneği gösterilebilir mi?"

"Türkiye'de kardeşliği istemeyenler, milli birliği, beraberliği, ortak kader bilincinin gelişmesini istemeyenler, provokatif eylemlerle Gezi olayında, bir çevre meselesi gibi başlayan bir olayı güya istismar ederek, büyük bir toplumsal anarşiye dönüştürdüklerinde çözüm sürecine en büyük darbe vurulmuş oldu."

"Eğer toplumların ortak kader bilinci yok edilmiş ve zayıflatılmışsa herkes kendi kaderini, komşusunun kaderinden farklı düşünmeye başlamışsa, orada huzur, düzen kalmaz. Burada da iki yaklaşım var; Bir kaderleri ayrıştıranlar, iki kaderleri birleştirenler. Biz, Türkiye'de kaderlerin birleştirilmesi mücadelesini veriyoruz, 'tek kaderimiz var' diyoruz. 78 milyonun huzuru da ya hep beraber olacak, Allah muhafaza kaosu da hep beraber yaşama riskimiz var."

(13.32/13.53/14.04/14.35) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Terör örgütünden saldırılar

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, bölücü terör örgütü PKK mensupları tarafından jandarma karakoluna patlayıcı yüklü traktörle yapılan intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 2 asker şehit oldu, 24 asker yaralandı. Doğubayazıt'ta bölücü terör örgütü PKK mensuplarının intihar saldırısında yaralanan 31 askerden 4'ünün sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi.

Mardin'in Midyat ilçesinde teröristlerce yola döşenen mayın, askeri aracın geçişi sırasında patladı. Olayda 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı.

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, "Kürtün ilçesi kırsalında, 'dur' ihtarına uymayan bölücü terör örgütü mensubu 3 kişilik grupla sıcak temas sağlandı" dedi.

(12.14/06.20/01.59/11.45) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Genelkurmay'dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığınca, Irak Kuzeyine icra edilen hava harekatı esnasında vurulan hedefin bir köy olmayıp bölücü terör örgütü mensubu teröristlerin barınma alanı olduğu, bombanın tesir alanı içinde ve yakınında sivil yerleşim alanı bulunmadığının tespit edildiği açıklandı.

(14.16)

4- Şehitlere tören

Mardin'in Midyat ilçesinde yola döşenen mayının patlaması sonucu şehit olan Jandarma Er Barış Akkabak'ın cenazesi, Diyarbakır'da düzenlenen törenin ardından memleketi Antalya'ya uğurlandı.

Kars'ın Kağızman ilçesinde teröristlerin tuzakladığı mayının patlaması sonucu şehit olan Uzman Çavuş Ali Gökçe'nin cenazesi, Kars'ta düzenlenen törenin ardından memleketi Osmaniye'ye gönderildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Şırnak'ta, bölücü terör örgütü mensuplarının düzenlediği saldırıda şehit olan Piyade Er Ömer Kaan Kandemir'in ailesine taziye ziyareti yaptı.

(11.37/12.35/13.38) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "ateşkes" konusunda tek taraflı çağrı yapmadığını belirterek, "Anında PKK silahları susturmalı, ellerini tetikten çekmelidir. Buna karşılık hükümet de operasyonları durdurduğunu, ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla diyaloğa ön açtığını ifade etmelidir" diye konuştu.

HDP Parti Meclisi (PM) bildirgesinde, "barış ve çözüm mücadelesinin" sürmesi vurgusu yapıldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, "Terörle müzakere değil mücadele edilmesi gerektiğine yönelik ısrarımızı her fırsatta ortaya koyduk" ifadesini kullandı.

(12.25/15.47/14.41) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Terör örgütüne operasyonlar

Diyarbakır'ın Lice ve Hani ilçelerinde yol kesme ve güvenlik güçlerine saldırı eylemlerini organize ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 6 şüpheliden Lice Belediye Başkan Yardımcısı Harun Erkuş ve bir kişi tutuklandı. (14.03)

Bingöl'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 10 kişiden aralarında DBP İl Eş Başkanı Temiz'in de bulunduğu 6'sı tutuklandı.

(14.03/12.16)

7- YAŞ toplanıyor

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yarın toplanacak.

(10.29)

8- Mağaraya kurtarma operasyonu

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde sandallarının dalgalar nedeniyle alabora olmasının ardından sığındıkları mağarada 13 saat mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı.

(10.19) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Üniversiteye kayıtlar

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazananlar, yarından itibaren 7 Ağustos Cuma gününe kadar üniversitelere kayıt yaptırabilecek.

(09.31)

10- Suriye'deki iç savaş

Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen Bölgesi'nin Yayladağı sınırı yakınlarında muhaliflerle rejim güçleri arasında çatışma çıktı.

(11.19)

11- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'terörizm ve nefret suçlarına karşı sıfır tolerans' politikası izleyeceklerini açıkladı.

(15.17)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement