Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'ne katıldı.

19.10.2015 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'ne katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon avroya ulaşacak bu proje, ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır. Hani 'Çılgın Projeler' diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur" dedi.

(12.34-11.37) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, muhtarlarla bir araya geldi. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

"Terörü, biz ne yapacağız yapacağız, Allah'ın izniyle diz çöktüreceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın"

"Buradan Türkiye'yi rotasından çıkarmak hedeflerinde bulunan, o hedefe doğru yürüyenler için tüm güçleriyle çalışan iç ve dış çevrelere bugün sesleniyorum. Onlara diyorum ki başaramayacaksınız, kardeşliğimizi bozamayacaksınız, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, ezanlarımızı susturamayacaksınız, bizi 2023 hedeflerimizden vazgeçiremeyeceksiniz, 2053 ve 2071 vizyonlarımızdan uzaklaştıramayacaksınız, bizim için kurduğunuz tuzaklara inşallah siz düşeceksiniz, bin yıllık vatanımızda bizi parya durumuna düşüremeyeceksiniz."

"Almanya Başbakanı Türkiye'ye geliyor, kendilerine akademisyen diyen bir güruh çıkıp, bir sürü yalan yanlış gerekçenin ardından 'gelmeyin, bu ziyaret Erdoğan'a ve Davutoğlu'na destek anlamı taşır' diyor. Bu girişimin adı beşinci kol faaliyetidir. Bu girişimin içinde yer alanları ben birer mankurt olarak görüyorum."

(14.17-14.26-14.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı A Haber'de gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı. Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısı ile terörle mücadele konularında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bombacıların tespiti sırasında DNA testleri yoğun olarak yapıldı. Bu tespitler sonucunda da bombacılardan birinin kimliği kesinleşti. Diğerinin kimlik irtibatları itibarıyla da yoğun çalışmalar sürdürülüyor"

"Hiç kimse tereddüt etmesin. Bu saldırıyı sadece oradaki vatandaşlarımıza değil, Türkiye'ye yapmış olan perde önündeki ve arkasındaki aktörler çıkartılacak ve adalete teslim edilecek"

"Suruç saldırısıyla Ankara ve Diyarbakır saldırıları arasındaki irtibatları da göz önüne alıyoruz. Bu çerçevede yürütülen soruşturmalar da var. Ayrıca hem DEAŞ hem PKK hem DHKP/C ve Reyhanlı saldırısında da rejim unsurları perde gerisindeydi. Rejimle doğrudan irtibatlı gruplar yapmışlardı. Burada Türkiye'ye zarar vermek isteyenlerin, Türkiye'ye zarar vermek ve kaos çıkarmak bağlamında birtakım işbirliği içine girdiklerini de görüyoruz"

"Ne zaman gerekli olursa ve askeri planlamalar neyi gerektiriyorsa bu konuda DAEŞ'e karşı en etkin müdahaleler içinde yer alıyoruz"

"Türkiye kendisine meydan okuyan her terör örgütüyle, her devletle icap ederse tek tek veya topluca hesaplaşmaya hazırdır. Bundan da çekinmez. Kimse de Türkiye'yi örtülü, açık şekilde tehdit etmeye kalkmasın"

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmelere ilişkin de "2017 yılı için Geri Kabul Anlaşması'nın uygulamaya konmasıyla, vize muafiyetinin uygulanması gerekiyor. Biz bunu bir sene önceye alalım dedik, 2016 temmuzda artık Türklere Şengen sistemi uygulansın, vatandaşlarımız rahatlıkla gidebilsinler aynı anda da biz geri kabulü devreye sokarız. Olumlu cevap aldık" dedi.

(14.34-15.08-15.19-15.50)

4- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bileçik'te, Metristepe Kültür Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Şimdi birtakım ülkeler ha bire Suriye'yi bombalıyor. Adeta siyasi nüfuz mücadelesine dönüştü. Süper güçlerin çekişmelerine kurban edilen bir ülke durumunda Suriye. İnsanlar kimsenin umurunda değil. Yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan göç ettirildi. Bütün bunların içerisinde bir tek Türkiye insani ve vicdani tavır sergiledi" dedi.

(15.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'nın, "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında bir numaralı sanık olarak Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. Sanık Gülen ve iki numaralı sanık Sinan Dursun'un yokluğunda tutuklanmasına hükmeden mahkeme heyeti, her iki sanık hakkında ayrıca Kırmızı Bülten çıkarılması talebinde bulundu. Heyet, ilk duruşmanın 6, 7, 8 ve 11 Ocak 2016'da yapılmasına karar verdi.

(11.20)

6- Sivillerin zarar görmemesi için "özel güvenlik alanı" ilan edilen bölgelerde havadan ve karadan sürdürülen operasyonlarda terör örgütü PKK'ya ağır kayıplar verdiriliyor. Bölücü örgütün Irak'ın kuzeyindeki çok sayıda kamp ve mühimmat deposunu, yurt içinde de örgüt mensuplarının barındıkları mağaralar ile doçka mevzilerini tahrip eden güvenlik güçleri, operasyonlarda çoğunluğu PKK'lı bin 964 teröristi etkisiz hale getirdi.

(15.32)

7- Terör örgütü DHKP-C'nin propagandasını yaptıkları ve örgüte üye oldukları iddiasıyla tutuklanan 3 zanlı hakkında 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

(11.47)

8- Yargıtay 16. Ceza Dairesinde, Ergenekon" davasının temyiz duruşmasında sekizinci gün, sanık savunmalarıyla devam ediyor. Sanıklardan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un avukatı Filiz Esen, müvekkilinin bu yargılama nedeniyle geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatının geri kalanını bakıma muhtaç ve akli arızalı olarak vesayet altında geçirmek zorunda kaldığını belirterek, "Müvekkilim hakkında hüküm tesis edilmesi ve tutuklanması müvekkilin yaşam hakkının doğrudan ihlali anlamına gelmektedir" dedi.

(15.48)

9- AK Parti, 1 Kasım Milletvekili genel seçimleri için oy kullanmak isteyen yurt dışındaki vatandaşların, konsolosluklarda, saatlerce sırada beklemek zorunda kalması üzerine harekete geçerek, bu yoğunluğu azaltacak tedbir alınması yönünde YSK'dan yazılı talepte bulundu.

(14.37)

10- Akçakale Gümrük Kapısı insani yardımlara açıldı. Van'da yaşanan terör saldırıları nedeniyle bir süredir kapalı bulunan Kapıköy Sınır Kapısı da yeniden hizmete girdi.

(14.30-14.41)

11- Çin Ulusal İstatistik İdaresince, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,9'luk büyümeyle 48,78 trilyon yuana (yaklaşık 7,68 trilyon ABD doları) ulaştığı belirtildi.

(09.27)

12- Küresel piyasalar, bugün açıklanan Çin'in büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesine karşın yavaşlamaya devam etmesi nedeniyle yatay bir seyir izlerken, bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının takip edileceği belirtiliyor.

(09.18)

13- Avrupa borsaları, bu hafta perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde haftaya yükselişle başladı.

(10.28)

14- Türk Hava Yolları'nın (THY) yolcu sayısı, bu yılın ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artarak 46,5 milyona yükseldi.

(10.16)

15- İsrail askerlerinin, bu ay başından itibaren Filistinlilere yönelik saldırılarında 10'u çocuk 45 kişi hayatını kaybetti, 165 sağlık görevlisi de yaralandı.

(15.42)

16- Rus savaş uçaklarının desteğiyle Halep'in doğusuna saldıran Esed güçleri, 40 binden fazla kişinin yerinden edilmesine sebep oldu. Esed güçleri, Halep'in güneyinden doğusuna doğru ilerleyerek doğudaki DAEŞ kuşatmasını kırmayı amaçlıyor. Rejim ordusu, Halep'i DAEŞ'ten temizledikten sonra muhalif unsurları da kentten çıkarmayı hedefliyor.

(15.39)

17- İran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz'da imzalanan kapsamlı nükleer anlaşmanın uygulanmasını gözetlemek üzere kurulan "Ortak Komisyon"un ilk toplantısı, siyasi direktörler düzeyinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

(14.49)

18- İsviçre'de yapılan federal parlamento seçimlerinde göçmen karşıtlığı ile bilinen aşırı sağ İsviçre Halk Partisi (SVP) sandıktan birinci çıktı.

(00.36)

19- Yemen hükümeti ile Husileri bir araya getirecek yeni doğrudan diyalog görüşmelerin ekim ayının sonunda İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşeceği bildirildi.

(00.39)

20- Uluslararası 30. Ahmet Cömert Boks Turnuvası yarın İstanbul'da başlayacak. Ahmet Cömert Spor Salonu'nda 24 Ekim'e kadar sürecek turnuvada 14 ülkeden boksörler mücadele edecek.

(14.05)

21- Futboldan 90 gün men cezası alan UEFA Başkanı ve FIFA başkan adayı Michel Platini, FIFA'nın yeniden futbolun merkezi haline gelmesini sağlayacak tek kişinin kendisi olduğunu savundu.

(14.13)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Advertisement