Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Kaymakamlar Toplantısı'nda konuştu.

26.01.2016 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Kaymakamlar Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan'ın sözlerinin satır başları şunlar:

"İlçesinin tüm mahallelerini, köylerini, onların muhtarlarını, önde gelen simalarını tanımayan kaymakam evrak kaymakamıdır. Yani sadece evrak imzalayan, evrak üzerinden işlerini takip eden kişidir"

- "Bu sahtekarların söylediği, işte 'bizim vatan arayışımız yok' filan, bunları biz yutmayız. Onu külahıma anlatsınlar. Bunların dertlerini biz biliyoruz. Onun için de 780 bin kilometrekarelik vatan toprakları üzerinde yaşamak isteyenler, bir hukuk devleti olan ülkemizde hukukun kendilerine tanıdığı neyse, bu hakkı kullanmak suretiyle yaşamalıdır. Ben hangi haklara sahipsem, sen de aynı haklara sahipsin, rahat dur ya"

- "Paralel Yapıyla mücadele çalışmaları gerek Milli Güvenlik Kurulumuz gerekse Devlet Denetleme Kurulumuz aracılığıyla yakından takip edilmektedir. Şu anda bana bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulunun en öncelikli görevi budur. 'Her kurumumuzu denetleyeceksin, her kurumda bu tür kim varsa tespit edip hemen yargıda bunlar için süreci başlatacaksınız' diye talimatımı verdim"

"Altını çizerek söylüyorum, bu konu tamamen bir devlet meselesi, devletin güvenliği meselesidir. Bu konuda herhangi bir ihmali, yanlışı olan kim olursa olsun mutlaka hak ettiği cezayı görecektir"

(14.49-15.10-15.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Plan ve Bütçe Komisyonunda Meclis'in 2016 Yılı Bütçesi üzerine yaptığı sunumda, "İnancım odur ki Türkiye'miz, taklit olmayan, toplumun ruh köküne, manevi ve milli değerlerine dayanan, hak ve hürriyetleri teminat altına alan, toplumla uzlaşan, tarihi köklerimize ve içtimai yapımıza uygun, günün şartlarına cevap veren özlü, yalın, ikide bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen kalıcı nitelikte yeni bir anayasaya kavuşacaktır" dedi.

(11.57) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu'nun sözlerinin öne çıkan başlıkları şöyle:

"Hangi tehlike söz konusu olursa olsun, tehdit nereden gelirse gelsin, Cumhuriyetimizin kurucusu TBMM, her zaman tam bir ortak bilinç, ortak vicdan, ortak yürek ile bütün bu tehlikelere karşı istiklal kahramanlarının bize emanet ettiği, istiklalimizi ve istikbalimizi korumaya kararlıdır"

- "Bizim için PKK ile PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG, PYD arasında hiçbir ayrım yoktur ve DAEŞ ne kadar tehditse PKK da o kadar tehdittir. YPG de PKK'nın bir kolu olarak hem Türkiye'ye hem de Suriye halkına karşı suçlar, cürümler işleyen bir örgüttür"

- "Suriye'de Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin, Sünnilerin, Nusayrilerin, Hristiyanların hep beraber bir arada olduğu bir masa olması gerektiğini düşünüyoruz. Kürtlerin masada bulunması bir zarurettir. Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır. Ancak biz, Kürtlerin değil, bu Kürtlere de zulmeden YPG'nin ve PYD'nin masaya oturmasına kesinlikle karşıyız"

- "Değişik çevrelerde 'Türkiye erken seçime gidecek' gibi aslı astarı olmayan spekülasyonlarla kafaları karıştırmaya çalışanlar var. Açık ve net olarak ifade edeyim ki 1 Kasım seçimlerinde demokratik istikrarı bulan Türkiye'nin bugün itibarıyla erken seçim gibi bir gündemi yoktur"

- "Okul bahçesine bomba atacak kadar bunlar merhametten, vicdandan, insaftan yoksundurlar ve sadece nefret diliyle konuşmaktadır. İşte bu nefret hareketinin adı PKK'dır"

(13.00-14.08-14.15-14.42-14.51) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li ve İngiliz muhataplarıyla telefonda Suriye krizini görüştü.

(14.06)

5- Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, et fiyatlarını biraz daha disipline edebilmek, tüketicinin zararlarını önleyebilmek için ithalat izni vereceklerini belirtti.

(15.24)

6- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçirdiği rahatsızlık nedeniyle partinin TBMM Grup Toplantısı, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın başkanlığında yapıldı. Vural, "Terörle mücadeleyi bir aç parantez kapa parantez olarak ele almak aymazlıktır. Terörle mücadele anlık değildir. Parantez içine alınamaz. Terörle mücadele PKK terör örgütü bertaraf edilinceye kadar devam etmeli" dedi.

(13.18) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyon Raporu 2016-I"in tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuştu. Başçı'nın konuşmasının satır başları şunlar:

"Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 6,1 ile yüzde 8,9 aralığında orta noktası yüzde 7,5; 2017 sonunda ise yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz"

- "Tek faize geçebilir miyiz? Geçmeli miyiz? O sorunun cevabı: Henüz değil. Çünkü bu geniş faiz koridoru, geçmişte küresel oynaklıkların yüksek olduğu dönemlerde bize oldukça faydalı oldu, yardımcı oldu"

-"Eğer enflasyondaki düşüşü başlatamazsak, bu Türkiye'yi çok daha kötü bir dengeye doğru götürebilir. Onun için elimizde ne varsa, hangi araç varsa o aracı enflasyonu düşürücü yönde kullanmamız gerekiyor"

(11.46-11.53-13.45) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının ağustos ayına rastlaması nedeniyle, takvimde sıkışıklık yaşanmasını engellemek için daha önce şubat ayında yapılan MGK toplantısına bu kez ocak ayında başlanacak. Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanacak.

(15.56)

9- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sözde "öz yönetim" ilan ettikleri gerekçesiyle tutuklanan Sur Belediye Başkanı Seyid Narin'in de bulunduğu 6 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, ilçede cami, kilise ve okulun bulunduğu yaklaşık 290 noktada barikat, hendek, perdeleme ile rögar, yol, ev, hendek ve barikatlara tuzaklanan patlayıcılar tespit edildiği, birçok noktada örgüt üyesi keskin nişancıların bulunduğu belirtildi. "Öz yönetim" ilanının terör eylemleriyle birlikte değerlendirildiği iddianamede, "öz yönetime" ilişkin açıklamanın yapıldığı tarihte ilçenin terör örgütü mensuplarının eylemlerinin odak noktasına geldiğinin gözlemlendiği yer aldı.

(15.29)

10- Aydın'ın Didim ilçesi açıklarında yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek isteyen sığınmacıların bulunduğu tekne battı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 3'ü çocuk 4 kişinin cesedine ulaştı, bölgede arama kurtarma çalışması başlatıldı.

(14.52) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Diyarbakır'da kendilerine "İslami Sivil Toplum Kuruluşları" adını veren kuruluşlar, düzenledikleri kampanya kapsamında terör mağduru ailelere yardım ulaştırmaya devam ediyor. Kampanya kapsamında şimdiye kadar 4 bin aileye çeşitli yardımlar yapıldı.

(13.54)

12- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayetine ilişkin iki davanın birleştirilerek İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini kararlaştırdı.

(15.13)

13- Türkiye ile Gürcistan gümrükleri arasında E-TIR Projesi imzalandı. Proje ile sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, taşıma maliyetlerinin düşürülmesi ve ticaret işlemlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

(14.55) (Fotoğraflı-Görüntülü)

14- AB ve EFTA ülkeleri toplamında otomotiv pazarı 2015 yılında yüzde 9,6 büyürken Türkiye, otomotiv satışlarında 2015 yılı ocak-aralık döneminde yüzde 25,23'lük artışla Avrupa sıralamasında 6'ncı oldu.

(14.15)

15- Rusya'nın Suriye'de hava saldırıları düzenlemeye başladığı 30 Eylül'den bu yana Türkmendağı'nın 4'te 3'ü rejimin kontrolüne geçti. Rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle son bir haftada bölgeyi dört bir yandan kuşatma altına aldı. Çatışmalar, bölgenin doğusunda Türkmenlerin elinde kalan son köylerde devam ediyor.

(15.18) (Grafikli)

16- Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Suriye Koordinatörü Yakub El Hillo, BM Cenevre Ofisi'nde Suriye'deki iç savaşın doğurduğu insani krize ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Suriye görüşmeleri başladığında umarım Rus hava saldırıları da dahil bütün hava saldırıları durur ve görüşmelere bir şans verilir" dedi.

(15.44)

17- Moldova'da yapılan son milletvekili seçimine "Rusya ile birlikte" sloganıyla giren Sosyalist Parti, bugün Kişinev'deki hükümet karşıtı gösterilerin baş rolünde bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Moldova'daki seçimlerden hemen önce Sosyalist Parti lideri Igor Dodon'u kabul etmesi, birlikte fotoğraf çektirmesi, Kişinev'deki sol gruplara birlik mesajı olarak algılandı. Rusya'nın çok uzun zamandan bu yana Moldova'ya duyduğu ilginin, Avrupa Birliğinin Kişinev yönetimine yakınlığını artırmaya çalışmasıyla daha da yoğunlaştığı vurgulanıyor.

(12.23)

18- ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Birimi Müsteşar Vekili Adam Szubin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yolsuzluğa karıştığını söyledi.

(11.05)

19- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlenen yıllık basın toplantısında, "Putin'in, Esed'den gitmesini istediği iddiası gerçeği yansıtmıyor" dedi.

20- İran'da yasal bir şekilde siyasi çalışma yürütemedikleri için yaklaşık 30 yıldır Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çeşitli kent ve bölgelerinde siyasi ve askeri faaliyetlerine devam eden İranlı Kürt muhalifler, 26 Şubat'ta yapılacak Uzmanlar Meclisi ve İran Meclisi seçimlerinin gerçek bir değişime yol açacağı konusunda umutsuz olduklarını, herhangi bir beklentilerinin olmadığı bu seçimi boykot edeceklerini ifade ediyor.

(13.35)

21- Zika virüsünün Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde etkili olabileceği belirtildi. ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, seyahat uyarısı yaptığı ülke sayısını 22'ye çıkardı.

(07.56)

22- Çaykur Rizespor'u penaltıdan bulduğu gollerle 2-1 mağlup eden Fenerbahçe, hava muhalefeti nedeniyle 2 haftadır lig maçlarını oynayamayan Beşiktaş'ın 5 puan önünde liderliğini sürdürdü. Galatasaray'ın Osmanlıspor deplasmanında puansız döndüğü 19. haftada Bursaspor, geçen hafta olduğu gibi geriye düşmesine rağmen haftayı 3 puanla kapattı. Alt sıralardaki ekiplerden Eskişehirspor, rakibi Medicana Sivasspor'u 2-1 mağlup ederken, İbrahim Üzülmez'le üst üste 2. maçını kazanan Gençlerbirliği düşme hattı ile puan farkını 5'e çıkardı

(09.48)

24- Spor Toto Süper Lig'de bir süredir istediği sonuçları alamayan Antalyaspor'u protesto etmek için tesislere gelen taraftarlar, Antalyasporlu yıldız futbolcu Samuel Eto'o'yu karşılarında görünce protestodan vazgeçerek destek tezahüratlarında bulundu.

(13.58)

25- Real Madrid ve Atletico Madrid kulüpleri FIFA'nın verdiği 2 sezon transfer yasağına itiraz etti. FIFA, İspanyol kulüplerinin itirazlarına 1,5 ay içinde cevap verileceğini duyurdu

(15.37)

26- İtalyan mali polis ekipleri, vergi kaçakçılığı ve evrakta sahtecilik suçlamalarıyla İtalya Birinci (Serie A) ve İkinci Futbol Ligi (Serie B) takımları, bazı yönetici ve futbolculara yönelik operasyon başlattı.

(12.46)

27- Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda kadınların 1 numaralı seribaşı Serena Williams, 5 numaralı seribaşı Sharapova'yı 2-0 mağlup ederek yarı finale çıktı.

(10.27)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement