Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi.

09.02.2016 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi. Erdoğan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, "Sigara içme özgürlüğü diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü yoksa neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Devlet, hırsıza karşı nasıl mal sahibini, teröriste karşı nasıl masum vatandaşı korumak mecburiyetindeyse tütüne, alkole, uyuşturucuya karşı da vatandaşını o şekilde kollamak zorundadır" dedi.

(15.03) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, bugün saat 16.30'da Türkiye'nin bölgesindeki son gelişmeler ile terörle mücadele konularının görüşüleceği güvenlik toplantısı gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılacak.

(15.38)

3- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Davutoğlu'nun sözlerinde öne çıkan başlıklar şunlar:

-"Türkiye, Suriye'de iç karışıklıkların başladığı Mart 2011'den itibaren dil, din, ırk ayrımı gözetmeden tüm mağdurlara, mazlumlara kapısını, gönlünü, sofrasını, yüreğini açmıştır. Bu gönül zenginliği dolayısıyla milletimizle gurur duyuyoruz"

"Rusya, terörle hiç ilgisi olmayan sivil hedefleri acımasızca bombalamaya devam ediyor. Tek tek elimizde Rusya'nın attığı her bombanın nereye düştüğünün bilgisi var"

- "Elinde silah olan kim olursa olsun kesinlikle muhatap alınmayacaktır"

(13.00-13.59-14.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Toplanacak komisyona 'Anayasa Uzlaşma Komisyonu' denilmesini kabul etmiyoruz ve desteklemiyoruz. Komisyonun adı; 'Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' olmalıdır. Siz Türkiye'yi darbe hukukundan arındıracaksanız, her türlü desteği vereceğiz" ifadesini kullandı.

(15.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan'da mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, dost ve müttefik ülkelerin terör örgütü konusunda bir karar vermesi gerektiğini belirterek, "DAEŞ ile mücadelede ve Suriye'de ortak ülkeler olarak biz miyiz yoksa oradaki terör örgütleri mi?" dedi. Çavuşoğlu, Rusya'nın hava saldırılarının devam etmesi halinde Türkiye sınırına yığılan Suriyelilerin sayısının 1 milyonu aşabileceği uyarısında bulundu.

(14.16-14.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" dedi.

(15.52) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmada, "Başbakan bir belge açıkladı. Master plan dedikleri belge Türkiye'nin gündeminde bile kalmadı. İçinde barış, insan yok. Silahlar nasıl susacak, ölümler nasıl duracak tek bir cümle ile yok" iddiasında bulundu.

(15.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçirdiği kalp ameliyatının ardından partisinin ilk TBMM grup toplantısında, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 10 maddelik "Terörle Mücadele Eylem Planı"nı eleştirerek, "Davutoğlu'nun konuşması tepeden tırnağa defolu, yanlış ve skandaldır. Davutoğlu, PKK'ya Mardin'de zeytin dalı uzatmıştır" görüşünü savundu.

(14.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda önceki günlerde etkisiz hale getirilen teröristler arasında örgütün sözde Cizre sorumlusu, "Mamo" kod adlı Mustafa D'nin de bulunduğu değerlendiriliyor. Operasyonda örgütün sözde yönetici kadrosundan "Havin" kod adlı Kania Ö'nün de etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

(15.09)

10- Şırnak'ın Uludere ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca bir otomobile tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.

(15.29)

11- HSYK 2. Dairesi, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapan savcı Mustafa Bilgili ile hakimler Dündar Örsdemir, Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük ve Abdullah Bahçeci'yi tedbiren görevden uzaklaştırdı. Savcı Şadan Sakınan ile hakim Hasan Şatır hakkındaki tedbir talebi ise reddedildi.

(15.24)

12- "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" soruşturmaları ve davaları kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan bir numaralı sanık Fetullah Gülen'in, 5 Eylül 2014'teki konuşmasında "kişilik haklarını ihlal ettiği" iddiasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine açtığı 100 bin liralık manevi tazminat davası reddedildi.

(12.11)

13- Bursa merkezli 7 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan 20 şüpheli adliyeye sevk edildi.

(09.30)

14- Ankara'nın Gölbaşı ilçesi sınırlarındaki arazileri sahiplerinin bilgisi dışında 3. kişilere sattıkları veya satışa aracılık ettikleri tespit edilen 5'i tapu görevlisi 9'u emlakçı 14 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin, gözlerine kestirdikleri kişilere ait sahte nüfus cüzdanı düzenleterek, e-Devlet şifresi aldıkları ve bu kişilere ait tapu kayıtlarını e-Devlet şifrelerini kullanarak öğrendikleri tespit edildi.

(12.45)

15- Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık sektörü bilanço büyüklüğünün 2015'te yüzde 18 büyüyerek 2 trilyon 357 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

(11.09)

16- Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, 2015 yılında 1 trilyon 195,8 milyar avroluk ihracat, 948 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirerek rekor kırdı.

(11.15)

17- Brent petrolün varil fiyatı, yaklaşık bir haftanın en düşük seviyesi olan 32,64 dolara kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla 33 doların üzerine çıktı.

(11.22)

18- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın sığınmacı krizi konusunda devreye girmesiyle ilgili olarak Türkiye ve Almanya'nın teklifini çok ciddi bir şekilde ele alacaklarını söyledi.

(14.39)

19- Türkiye'ye "sınırları aç" diyen AB kapılarını kapatıyor. AB üyesi çoğu ülke sığınmacıları engellemek için sınırlarda kontrollerini artırırken, bazı ülkeler sınırlara jiletli tel örgüler çekti, bazıları sığınmacıların para ve değerli eşyalarına el koydu, bazıları ise bileklik takmayan sığınmacılara yemek vermiyor ve Müslüman sığınmacıları kabul etmiyor. Macaristan, Sırbistan sınırına 173 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde jiletli tel çekti. Danimarka Parlamentosu, sığınmacıların bin 450 doların üzerindeki paralarına ve değerli eşyalarına el konulmasını kararlaştırdı. Birleşik Krallık'a bağlı Galler'in başkenti Cardiff'te sığınmacılara renkli bileklik takma zorunluluğu getirildi. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, Müslüman sığınmacı kabul etmeyeceğini açıkladı.

(12.37) (Grafikli)

20- Halep'in kuzey kırsalı ile merkezi arasındaki bağlantıyı kesen Rusya ve Esed rejimi, merkezi tamamen kuşatmaya çalışıyor . Rus savaş uçakları, Halep merkezinin kuzeyinde ve batısında, muhaliflerin İdlib ile bağlantısını sağlayan bölgeye ağır saldırılar düzenliyor. Halep'in kuzeyinde muhaliflerin elinde bulunan son noktalar Azez, Mare ve Tel Rıfat'tan oluşuyor. Muhaliflere saldıran PKK'nın Suriye kolu PYD, Azez ile Tel Rıfat arasındaki bağlantıyı kesti.

(14.01) (Grafikli)

21- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim'le görüştü.

(09.45)

22- ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin PYD'yi terörist bir grup olarak gördüğünü fakat kendilerinin böyle düşünmediğini bildirdi.

(01.03)

23- Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Suriye'nin Halep kentinde artış gösteren saldırılardan kaçan insanlara Türkiye'den gıda yardımı ulaştırmaya başladığını açıkladı.

(14.31)

24- ABD Başkanı Barack Obama, Zika virüsüyle mücadele kapsamında kongreden 1,8 milyar doları aşan finansman talebinde bulunacak.

(02.08)

25- Almanya'nın güneyindeki bulunan Bad Aibling kasabası yakınlarında meydana gelen tren kazasında 9 kişi yaşamını yitirdi.

(10.51-15.12)

26- Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçında Spor Toto 2. Lig takımlarından Amed Sportif Faaliyetler ile Fenerbahçe 3-3 berabere kaldı.

(15.03)

27- Luis Enrique'nin çalıştırdığı Barcelona, yarın oynanacak Kral Kupası yarı final rövanş maçında da yenilmemesi halinde 2010-11 sezonunda Josep Guardiola yönetiminde 28 karşılaşmayla kırdığı "en uzun yenilmezlik serisi yakalayan İspanyol kulübü" rekorunu geliştirecek.

(13.21) (Grafikli)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement