Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere gittiği Gana'da, Devlet Başkanı John Dramani Mahama tarafından resmi törenle karşılandı.

01.03.2016 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere gittiği Gana'da, Devlet Başkanı John Dramani Mahama tarafından resmi törenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak, terör örgütlerinin hedeflerini, yöntemlerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü, dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız" dedi.

(12.49-15.42) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarına ilişkin mektubuna yanıtı yarın göndereceğini belirterek, "İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. Dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil" dedi.

(13.51) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile ortak yürütülen Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi açılış konferansında konuştu. Arslan'ın sözlerinin satır başları şunlar:

"Anayasa Mahkemesinin, anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlar, herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Bu bir Anayasa kuralıdır."

"Anayasa Mahkemesi, tutuklamaya ilişkin bir kararın başvurucunun bazı anayasal haklarının ihlaline yol açtığını tespit ettiğinde, bu durum başvurucunun itham edildiği suçu işleyip işlemediğine dair bir karar verildiği anlamına gelmiyor"

"Zira, başvurucunun fiillerinin suç oluşturup oluşturmadığı, bireysel başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesinin değil, yargılamayı yürüten derece mahkemelerinin görevidir"

(12.35-13.52) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Anayasa Mahkemesinin verdiği son hak ihlali kararı, daha yargılamaya başlamamış mahkemeye ve yargı görevi yapanlara baskıdır, müdahaledir" açıklamasında bulundu

(14.19)

5- HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzasıyla, " Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı"na ilişkin ve aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği ve Avrupa Parlamentosunun da bulunduğu çeşitli kuruluşlara mektup gönderildi.

(15.12)

6- Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerine yönelik eş zamanlı saldırılara ilişkin İstanbul'daki 20 adrese düzenlenen operasyonda, Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) üyesi oldukları belirtilen 11 kişi gözaltına alındı.

(10.38)

7- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda güvenlik güçlerinin, teröristlere "teslim ol", bölgede bulunduğu öne sürülen sivillere "tahliye" çağrısı devam ediyor.

(12.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Şırnak'ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağı yarın 05.00 ve 19.30 saatleri arasında kaldırılacak

(10.32)

9- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında açtığı davanın görülmesine, 21 Mart Pazartesi günü Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

(09.53)

10- Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bölge adliye mahkemelerinin ilk etapta 7 merkezde faaliyete geçirilerek, bazı yer bölge adliye mahkemelerinin yargı alanlarının yeniden belirlenmesinin uygun olacağına karar verdi. Konuya ilişkin HSYK'nın kararı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

(09.53)

11- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, savcı Adnan Çimen'i meslekten ihraç ederek, hakkında kovuşturma izni verdi. Kurul, Şanlıurfa Hakimi Kemal Karanfil'i de geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

(12.21)

12- Anayasa Mahkemesinin, MİT'in yetkilerinin genişletilmesini öngören kanunun, Türk vatandaşı olmayan yabancı hükümlü ve tutukluların iade ve takası ile MİT mensuplarının tanıklıklarıyla ilgili düzenlemelerini iptaline ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

(12.57)

13- Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi Başkanlığının işbirliği ile savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmeyi amaçlayan "Savaş Muhabirliği Eğitimi" için başvurular başladı.

(12.59)

14- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, görevine ikinci kez atanmasının ardından, "Yeni dönemde de bir yandan yatırımcımızın önünü açacak düzenlemeleri hayata geçirirken tüketici odaklı yaklaşımımızdan taviz vermeden piyasaların adil, şeffaf ve rekabetçi yapısını korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

(10.25)

15- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 10,8 düşüşle 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçekleşti.

(11.17-

16- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, "Fon Bankası" statüsünde olan Asya Katılım Bankası AŞ'de (Bank Asya) "geçici" bir yönetimin olmadığı belirtilerek, "Mevcut hukuki durum çerçevesinde, bankanın ortaklara iadesi imkan dahilinde bulunmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

(12.15)

17- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Şubat ayına ilişkin öncü göstergeler gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmektedir" ifadesine yer verildi.

(14.48)

18- Oyak Renault Fabrikası'nda işten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak amacıyla iş yerinin önünde toplanan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi bir grubun Mudanya karayolunu trafiğe kapatmak istemesi üzerine, polis müdahalede bulundu.

(15.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

19- Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), iç savaşın sürdüğü Suriye'de geçen ay bin 378 sivilin öldürüldüğünü bildirdi. Suriye Adalet Enstitüsü ise Rusya'nın şubat ayında Halep ve kırsalında muhaliflerin denetiminde yer alan bölgelere yönelik saldırıları sonucu, 53'ü kadın 103'ü çocuk olmak üzere 390 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

(14.54)

20- Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşması Rusya ve rejim güçlerince ihlal ediliyor. Anlaşmanın öngördüğü kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması da sekteye uğruyor. Kuşatma altındaki 18 bölgeden sadece birine yardım malzemesi ulaştı. Şam'ın Muaddamiye ilçesine ulaşan yardım tırları, uzun süre Esed güçlerince bekletildi. Madaya beldesinde tıbbi malzeme eksikliğinden ölümler devam ediyor.

(14.22) (Grafikli)

21- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından kuşatma altındaki bölgelere gönderilen insani yardımların bir kısmını engellediği için rejime tepki gösterdi ve "Mümkünse en azından biraz ahlaklı olmayı deneyin" dedi.

(04.09)

22- Esed rejimine ait birlikler, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad bölgelerine saldırı başlattı.

(14.08)

23- Uluslararası Kriz Grubu Başkanı Jean-Marie Guehenno, Batı'nın Irak ve Libya'da Türkiye'nin uyarılarına karşın müdahale kararı alarak hata ettiğini belirterek, "Tarih, Batı'nın Ankara"yı dinlemeyerek Suriye'de erken, hızlı ve net bir müdahaleden kaçınmasını da aynı sertlikte yargılayabilir" dedi.

(13.38)

24- Tapınak Tepesi Mirası Vakfı Başkanı Haham Yehuda Glick'in İsrail güçlerinin eşliğinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna provokatif şekilde girdiği belirtildi.

(10.03)

25- Fenerbahçe'de Portekizli futbolcu Luis Nani'nin lig maçlarında attığı goller, forma giydiği takımların adeta galibiyet habercisi oluyor.

(10.59)

26- Beşiktaş Kulübü, Spor Toto Süper Lig'de dün Fenerbahçe'yle oynadıkları derbide siyah-beyazlı kulübün onursal başkanı Süleyman Seba'ya küfür edildiğini ve Fenerbahçe Kulübü'nden özür beklendiğini bildirdi.

(15.46)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement