Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Diyarbakır'da provokasyona karşı önlemler üst seviyede HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı, Diyarbakır'da huzursuzluğa neden oldu.

02.03.2016 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Diyarbakır'da provokasyona karşı önlemler üst seviyede

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı, Diyarbakır'da huzursuzluğa neden oldu. Terör örgütünün saldırıları sonucu mağdur olan vatandaşlar, yine Demirtaş'ın çağrısı üzerine 6-7 Ekim 2014'te yaşanan ve 31 kişinin hayatını kaybettiği olayların benzerinin yaşanmasından endişe duyuyor.

(14.34)

Sur ilçesindeki PKK'lı teröristlere yönelik operasyonların sona ermesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması bahanesiyle HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın yaptığı "izinsiz yürüyüş" çağrısı üzerine kentin çeşitli yerlerinde kontrol noktaları oluşturuldu. Vatandaşların kimlik ve ikamet bilgilerine bakılıp üst araması yapıldıktan sonra ilçeye geçişine izin veriliyor. Polis ekipleri, kontrol noktalarında vatandaşlara tatlı ikram ediyor.

(14.44) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Diyarbakır Valiliği, saat 12.00'den itibaren ikinci bir emre kadar Sur ilçesinde ikamet eden vatandaşların dışında ilçeye girişlerin yasaklandığını açıkladı.

(10.17)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya'da, Demirtaş'ın Diyarbakır Sur ile ilgili çağrısına ilişkin bir soru üzerine, "Bölge halkının, Kürt kardeşlerimin, böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya 'evet' diyeceğine inanmıyorum. Bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir, savcıların da kendi üzerine düşen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.

(15.38) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Başbakan Ahmet Davutoğlu da "Demirtaş'ın Sur ile ilgili çağrısı"na ilişkin, "Bunların meselesi herhangi bir şekilde ülkede huzur ve sükun olması değil, aksine teröristlerle iş birliği yaparak Türkiye'yi kaosa sürüklemek. İzin vermeyiz. Bir kez daha söylüyorum. Söylediğimizin ne kadar ciddi olduğunu herkes herhalde zamanla görüyor. Orada tek bir silahlı birey kalmayıncaya kadar gerekli çalışmalar yürütülecek" dedi.

(15.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- İçişleri Bakanı Efkan Ala ise Demirtaş'ın açıklamasanın açık bir provokasyon olduğunu belirterek, "Provokasyonu yapan da sonuçlarından sorumludur. Vatandaşlarımıza çağrımız, kesinlikle bu tür provokasyonlara prim vermemeleridir" dedi.

(11.38) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu'nun sözlerinde öne çıkan başlıklar şunlar:

"(Dündar ve Gül'ün tutuklandığı dava) İşin esasına gidildiğinde Türkiye Cumhuriyeti devletine, hükümetine ve halkına yönelik açık bir casusluk faaliyeti söz konusudur. Olayların gerçeğini saptırma faaliyeti söz konusudur. Milli duruşa sahip, insani hassasiyete sahip herkesin bir kere bunun farkında olması lazım"

"Herkesin bu kararlarla ilgili görüş belirtme ve gerektiğinde eleştirme hakkı da söz konusudur. Nasıl siyasiler eleştiriden azade değilse, aynı şekilde bütün kurumlar da aldıkları kararlar doğrultusunda eleştiriye tabi tutulabilirler. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadelerini bu bağlamda değerlendirmek gerekir."

"Bireysel başvuru hakkını savunuyoruz ama yetki aşımları söz konusu olacaksa bunun doğru tanımlanması için bazı ilkeler konması da aşikardır. Çünkü bir konuda verilen hak ihlali kararı, bakınız bütün yargı sürecini etkileyebiliyor. Öncelikle Anayasa Mahkemesinin, bunun bütün yargı süreçleri bittikten sonra kullanılan son hak olduğu temel ilkesini benimseyerek davranması, bu sorunları çözer. Gerekirse o bakımdan bütün kurumların üzerinde mutabık kaldığı bir düzenleme düşünülebilir"

(15.38-15.46-15.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM Başkanı Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarına tekrar başlanmasına ilişkin gönderdiği mektuba cevaben yazdığı metin basın mensuplarıyla paylaşıldı. Kılıçdaroğlu, mektubunda, "Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından başlatılan Başkanlık Sistemi kampanyası, çalışmalarına yeni başlamış komisyonu gölgelemeye dönük bir faaliyet olarak öne çıktı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesinin Dündar ve Gül'e ilişkin verdiği kararı tanımadığını ifade ederek yerel mahkemeyi bu karara uymamaya davet eden tutumu tartışmanın sadece bir hükümet sistemi tartışması olmadığını ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.

(13.07)

4- 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün bir gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 9 Şubat'ta yaptıkları görüşmeye ilişkin haberdeki ifadelerinin doğru olmadığını bildirdi.

(13.25)

5- Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağının belirli saatlerde kaldırılmasının ardından ilçeyi terk eden vatandaşlar, evlerine dönmeye başladı. İlçe girişinde oluşturulan arama noktalarında uzun araç kuyrukları oluşurken, dönüş yapan vatandaşların kimlik kontrolünün ardından girişine izin veriliyor. Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre'de 708 barikatın kaldırıldığını, 263 çukurun kapatıldığını ve bin 409 el yapımı patlayıcının etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

(09.49-14.10) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Şırnak'ın İdil ilçesinde devam eden operasyonda 4 terörist etkisiz hale getirildi, operasyonda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 61 oldu. Kilis ve Gaziantep'te, DEAŞ terör örgütüne katılmak amacıyla Türkiye'den Suriye'ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışan, 4'ü yabancı uyruklu 6 kişi yakalandı.

(13.04)

7- Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3'ü adliye personeli 4 kişi adliyeye sevk edildi.

(09.23)

8- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, İBDA/C davasından hükümlüyken talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek tahliye edilen, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş ile Sadettin Ustaosmanoğlu'nun beraatine karar verdi.

(13.35)

9- Anayasa Mahkemesinin, MİT'in görev ve faaliyeti kapsamında olduğunu belirttiği veya belgelendirdiği eylemlerle ilgili cumhuriyet savcılarının soruşturma yapma ve kamu davası açma yetkisini kaldıran düzenlemeyi Anayasa'ya uygun bulmasına ilişkin gerekçeleri, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturmaları da destekleyen bir karar olarak görülüyor.

(15.15)

10- Ankara 16. Tüketici Mahkemesi, Taraftar Hakları Dayanışma Derneğinin "Passolig" uygulamasının iptali için açtığı davada uygulamanın devamı yönünde karar verdi. Ancak mahkeme, kart sahipleri ile Aktif Yatırım Bankası arasında imzalanan "kart hizmet sözleşmesi"ndeki kişisel verilerin kullanımına ilişkin bazı maddelerin hükümsüzlüğünü kararlaştırdı.

(15.20)

11- Diyanet İşleri Başkanlığının 2016 yılı hac kuraları çekildi, kuraya 1 milyon 760 bin 751 kişi katıldı. Kura sonuçları, saat 21.00'den itibaren Başkanlığın internet sitesinde yayımlanacak. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, "Bu yılki kontenjanımız 59 bin 200 ama 40 bin ek kontenjan talep ettik" dedi.

(14.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

12- Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, 77.000 puanı aşarak son 3 ayın en yüksek seviyesini gördü.

(14.11)

13- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Mood'y's, Çin'in "Aa3" düzeyinde bulunan kredi notunun görünümünü durağandan negatife çevirdi.

(10.07)

14- Endonezya'nın güneybatısında çok şiddetli bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Sumatra adasının batısında, Padang kentine 808 kilometre uzaklıkta denizde meydana gelen depremin büyüklüğünü 7,9 olarak açıkladı. Depremin 10 kilometre derinlikte meydana geldiği ve tsunami alarmı verildiği belirtildi. Depremde can ya da mal kaybı olup olmadığı henüz tespit edilemedi.

(15.21-15.44)

15- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye sınırından Suriye'ye yardım konvoyları içinde silah gönderildiği yönündeki ifadelerinin maksatlı bir iddia olduğunu belirterek "Ciddiye alınacak tarafı olmadığını düşünüyoruz" dedi.

(14.01)

16- Suriye'de Esed rejimine ait birlikler, Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad ile İdlib kırsalındaki yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor. Rejim güçleri, Türkmendağı, Cebel Ekrad ve İdlib kırsalına yoğun bombardıman gerçekleştiriyor. İdlib - Lazkiye otoyolunun da hedef alındığı saldırılarda, bölgedeki birçok noktadan duman yükseliyor.

(13.28) (Fotoğraflı-Görüntülü)

17- ABD'de devam eden başkanlık yarışında "Süper Salı" olarak bilinen kritik dönemeçte Demokrat aday adaylarından eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi aday adaylarından iş adamı Donald Trump, 7'şer eyalette ipi göğüsleyerek rakipleri karşısında avantaj sağladı.

(13.13)

18- Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Hizbullah'ı terör örgütü ilan etti.

(12.00)

19- UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, Galatasaray'ı UEFA organizasyonlarından 1 yıl men etti. Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Eşref Alaçayır, kararı, "Bir yıl UEFA yarışmalarına katılmaktan men edildik. Bence kötü bir sonuç değil" diye değerlendirdi.

(13.52)

20- Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe'yle yaptıkları ve 2-0 kaybettikleri maçın hakemi Cüneyt Çakır'ı bir daha siyah-beyazlı ekibin oynayacağı derbilerde görmek istemediğini söyledi.

(13.36)

21- İspanya 1. Futbol Ligi (La Liga) ekiplerinden Barcelona'da forma giyen milli futbolcu Arda Turan, takımın sistemine adapte olmak için kendisini geliştirdiğini kaydetti. Teknik direktör Luis Enrique ise Arda Turan'ın şimdiye kadarki performansından memnun olduğunu söyledi.

(13.11-15.09)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement