Aa Muhabirinin Ferguson'da Gözaltına Alınması - Son Dakika
Güncel

Aa Muhabirinin Ferguson'da Gözaltına Alınması

Anadolu Yayın Platformu Başkanı Burhan: "ABD'deki polis şiddetini ve Anadolu Ajansı muhabirine yapılan sansürü kınıyoruz"

21.08.2014 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Yayın Platformu Başkanı Sinan Burhan, Anadolu Ajansı (AA) Muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın, ABD'de görevini yaparken polis tarafından gözaltına alınması ve darp edilmesi ile uygulanan sansürü kınadı.

Burhan, yaptığı açıklamada, ABD'de silahsız siyahi Michael Brown'ın polis tarafından öldürülmesi sonrası olayların patlak verdiği St. Louis kentinin Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını görüntüleyen Şaşmaz'ın, polisin sert müdahalesine maruz kaldığını anımsattı.

Şaşmaz'ın polis tarafından önce ölümle tehdit edildiğini, daha sonra kelepçelenerek gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldığını hatırlatan Burhan, "Bu olay bir kez daha gösterdi ki ABD'de basın özgürlüğü yoktur" ifadesini kullandı. Şaşmaz, "ABD'deki polis şiddetini ve Anadolu Ajansı muhabirine yapılan sansürü kınıyoruz. Anadolu Ajansı Muhabiri Bilgin Şaşmaz'ın, ABD'de görevini yaparken polis tarafından gözaltına alınması ve darp edilmesini kınıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de silahsız siyahi bir vatandaşın vahşi biçimde polis kurşunlarına hedef olduğunu, olaylar vesilesiyle ortaya konan demokratik tepkinin polis zoruyla bastırıldığını ve bu durumu da kınadıklarını dile getiren Burhan, şunları kaydetti:

"Elbetteki demokratik tepkiler kanuna uygun bir biçimde yapılmalıdır. Şiddet içeren gösteriler kabul edilemez. Ne var ki son derece barışçıl gösterilerin sırf siyahi vatandaşları tarafından yapılması nedeniyle polis abartılı bir şiddet uygulamaktadır. Gezi olayları sırasında CNN ve BBC gibi önemli kuruluşlar günlerce ülkemizden yayın yapmış ve Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığından dem vurmuşlardı. Peki şu an ABD'de basın özgürlüğü var mı?

Gezi olaylarında Beyaz Saray'ın verdiği beyanatları hatırlatarak diyoruz ki 'Amerika'daki insan hakları ihlallerinden ve antidemokratik uygulamalardan kaygı duymuyor musunuz?' Polis şiddetini giderek arttıran Amerika'yı, gösteri ve yürüyüş hakkına saygıya davet ediyoruz."

Burhan, "Ne yazık ki insan haklarını ihlal eden bu uygulamalar, ABD'nin demokratik bir ülke olduğuyla ilgili şüpheleri arttırmaktadır. Amerika Hükümetini halka şiddet uygulamayı bırakarak halkın meşru taleplerini dinlemeye çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sinan Burhan, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Gezi'de yıkma ve yağmalama olaylarını bastıran polis için Türkiye'yi suçlayan ABD, kendi ülkesindeki gösterileri polisin sert müdahalesiyle bastırıyor. Taksim'de neredeyse 24 saat canlı yayın yapan CNN ve BBC nerede? Niye Amerika'daki polis müdahalesini 'polis şiddeti' ve 'hükümetin halka baskısı' diye haber yapmıyorlar? Peki Amerika'nın Missouri Valisi'nin ABD'de gösteri yapanları 'çapulcu' olarak tanımlamasına ne diyeceksiniz? Türkiye'de yağma yapanlara 'çapulcu' denmesine tepki veren ABD, şimdi kendi ülkesinde polise direnenlere 'çapulcu' diyor. Türkiye'de Gezi olaylarına katılıp da Amerika'nın verdiği desteği öve öve bitiremeyenler görmeli ki ABD'deki bir kısım çevreler için Gezi olayları Türkiye'ye karşı kullanılan bir kozdu. Aslında Gezi olaylarına katılan vatandaşlarımız, ABD'deki bu çevrelerin umurunda bile değildi. Onlar için Gezi Parkı, Türkiye'ye karşı kullanılacak bir malzemeden ibaretti."

Burhan, "Onun içindir ki her türlü sorunumuzu sokaklarda şiddet ile değil, meşru yollarla, kendi içimizde ve demokratik zeminde konuşarak halletmeliyiz. Dış güçlerin ülkemizi dizayn çabalarına fırsat vermemeliyiz" görüşünü dile getirdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Muhabirinin Ferguson'da Gözaltına Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement