AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında - Son Dakika
Güncel

AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında

Anadolu Ajansı'nın, 100. yıl vizyonu kapsamında 1 Eylül 2013'de yayına başlattığı Kürtçe Haberler Servisi, birinci yılını geride bıraktı.

01.09.2014 12:17  Güncelleme: 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kürtçe'nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde yayına başlayan AA, kısa zamanda Kürt medyasının en önemli haber kaynakları arasına girdi ve abone sayısını 21'e çıkardı. Bölgedeki ve dünyadaki önemli gelişmeleri, "güvenilir", "tarafsız" "etik", "hızlı" ilkeleri temelinde haber, fotoğraf ve görüntü desteğiyle abonelerine sunan AA, Kürtçe yayınıyla demokratikleşme sürecine de önemli katkılarda bulundu. Ankara ve Erbil ayağında yapılan haberler, Irak ve Türkiye halkı arasında barış köprülerinin kurulmasını sağladı. Kürtçe yayınla, Kürtçe haber dilinin gelişmesi yolunda önemli bir süreç başlatılmış oldu.

- AA'yı tercih ettiler

Kürtçe yayınla birlikte bölge medyasının tercihi AA oldu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Erbil, Duhok ve Süleymaniye kentiyle, Kerkük'ün önde gelen medya kuruluşları AA'ya abone oldu.

Televizyon kanalları KNN, NRT, Kerkük TV, Türkmeneli, Zagros, Payam, Geli Kurdistan, Waar ve Kurdistan TV; gazeteler Kurdistana Nwe, Hawlati, Xebat, Basnews ve Destur; Civil dergisi, Halk Radyosu ve Kurdiu isimli internet sitesi olmak üzere 17 kurum AA ile abonelik sözleşmesi imzaladı. Türkiye'de ise TRT Şeş, Xeber.com.tr, Haberdiyarbakır.com ve Tigris Haber gazetesi AA'nın abonesi oldu. Böylelikle Kürtçe yayın abonesi 21'e yükseldi.

- İlk çalışmalar

Kürtçe yayın için ilk çalışmalar, 2013 Nisan'ında başladı. Hem Türkiye hem de Erbil ayağında güçlü bir ekibin oluşturulması için genç gazetecilerle mülakatlar yapıldı. Kadro oluşturulurken özellikle alanda uzmanlaşmış, Kürtçe kitap yazmış, makaleler çevirmiş, dil üzerinde araştırmalar yapmış uzman kişiler tercih edildi.

Belirlenen ekip, daha sonra AA Haber Akademisi'nde kurum kültürü ve haberciliğin temel kuralları konusunda mesleğin önde gelen gazetecileri ve üniversite hocalarından dersler aldı. Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından haziran ayı itibariyle deneme yayınlarına geçildi. Kürtçe yayın, 1 Eylül 2013'te resmen başlatıldı.

- Geniş yankı uyandırdı

Ankara'da genel müdürlük binasında Kurmanci lehçesinde; Erbil, Kerkük ve Süleymaniye'de açılan ofislerde ise Arapça alfabenin kullanıldığı Sorani lehçesiyle yayın yapıldı. Sorani ve Kurmanci servislerince günlük ortalama 70 haber servis edildi. AA'nın Kürtçe yayına başlaması, geniş yankı uyandırdı. Medya kuruluşlarından üniversitelere, siyasetçisinden vatandaşına kadar her kesimden olumlu tepkiler aldı.

- "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"

Bölgenin güçlü haber kaynağı olma yolunda ilerleyen Anadolu Ajansı , Kürtçe haberciliğin gelişmesi için önemli çalışmalara öncülük etti. AA'nın ev sahipliğinde 29 Mayıs'ta düzenlenen "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" ile konunun uzmanı akademisyenler, araştırmacılar ve gazeteciler, uzun yılların tecrübeleri ışığında oluşan tespit ve önerileri tartışarak, kamuoyuna aktarma fırsatı buldu. Çalıştay aynı zamanda Türkiye'deki demokratikleşme sürecine de önemli katkılarda bulundu.

- Haber dilinin kullanılması

Kürtçe habercilikte dilin kullanılması konusunda yaşanan sorunları gidermek için Artuklu ve Muş Alparslan Üniversitesiyle ortak çalışmalar başlatıldı. Hali hazırda AA'nın, Kürtçe-Türkçe sözlük hazırlama çalışması devam ediyor. Anadolu Ajansı ayrıca medya dili ve medya kavramlarının içerisinde yer alacağı bir kitap çalışması üzerinde çalışıyor.

- Tarihi Diyarbakır ziyaretini AA'dan takip ettiler

Kürtçe yayına birlikte Türkiye ve Irak'taki gelişmeler, Anadolu Ajansı'ndan takip edildi. Kürt medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin tarihi Diyarbakır buluşmasını, AA'dan takip etti.

- Türkmen ve Yezidi dramını dünyaya duyurdu

Telafer'deki Türkmenlerin dramı, Sincar'daki (Şengal) Yezidilerin kaçışı, savaş mağduru diğer etnik ve dini unsurların yaşadıklarıyla, Irak ordusu ve Peşmerge ile IŞİD arasındaki çatışmalarla ilgili sahadaki AA muhabirlerinin geçtiği haber, fotoğraf ve görüntüler, dünya ve Kürt medyasında geniş yer buldu.

Anadolu Ajansı hali hazırda kuruluşunun 100. yılı vizyonu çerçevesinde Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe ve Fransızca olmak üzere 7 dilde yayın yapıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel AA'nın Kürtçe Yayını Bir Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı
    21:43 Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı

    Batman'da H.Y. isimli şahıs, iftar saatinde gittiği husumetlisi R. A'nın cep telefonu dükkanına silahla ateş etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken iş yerinde hasar meydana geldi. Şüpheli H.Y. polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Solingen'de Türk Asıllı Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:43 Solingen'de Türk Asıllı Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde kundaklama sonucu çıkan yangında hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.


Advertisement