AB Bakanı Bozkır Bükreş'te - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Bozkır Bükreş'te

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Rusya ve Suriye rejiminin Halep'teki bombardımanları nedeniyle Türkiye sınırına 50 bin Suriyeli geldi.

11.02.2016 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Rusya ve Suriye rejiminin Halep'teki bombardımanları nedeniyle Türkiye sınırına 50 bin Suriyeli geldi. Bölgede de 500 bin potansiyel sığınmacı var. Bu yeni sığınmacılar için Suriye içinde kamplar kuruyoruz. Onlara yiyecek ve insani yardım desteği sağlıyoruz" dedi.

Romanya temasları kapsamında Bozkır, Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile Dışişleri Bakanlığı binasında bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bozkır, Türkiye ve Romanya'nın hiçbir zaman ilişkilerinde sorun yaşamadığını, her zaman vizyonlarıyla birbirlerini desteklediklerini belirterek, iki ülkenin dünyanın diğer bölgeleri için de iyi bir örnek oluşturduğunu söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün iki ülke için önemine işaret eden Bozkır, bu çerçevedeki ilişkiler ile ikili ilişkilerin gelişmekte olduğunu kaydetti.

Sığınmacı akını

Bir basın mensubunun, "Suriyeli sığınmacıların Türkiye sınırına gelmeye devam etmesiyle Türkiye'nin bu konudaki pozisyonunda değişikliğe gidip gitmeyeceğine" yönelik sorusu üzerine Bozkır, bunun sadece Türkiye ve sınırındaki ülkelerin değil, insanlığın problemi olduğunu dile getirdi.

Bozkır, bu noktada konunun doğru çerçevede tartışılması gerektiğini ifade ederek, "sorunun kaynağına inilmezse önümüzdeki dönemde daha kötü günlerin geleceğini" belirtti.

Türkiye'de 2 milyon 600 bin Suriyeli misafir bulunduğuna işaret eden Bozkır, Türkiye'nin onlar için güvenli bir yer olmasından dolayı da mutluluk duyduklarını kaydetti.

Bozkır, Türkiye'nin benzer yardımları tarih boyunca defalarca yaptığını örneklerle anlatarak, Suriyelilere yardımlar hakkında da bilgi verdi.

Bu yükün Türkiye'nin veya herhangi bir ülkenin omzuna tek başına yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Bozkır, bu göç akınının Avrupa'ya yasa dışı göçe yönelmesinin doğal olduğunu söyledi.

"Çözemezsek, daha kötü bir durumla karşı karşıya kalacağız"

Bozkır, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yapılan işbirliğiyle, Avrupa'ya geçmeye çalışan insan sayısının günde 2 binlerden 300'lere düştüğünü fakat daha çok önlem alınması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vermesinin göçü önlemede büyük etki yaratacağına işaret eden Bozkır, Türkiye'de Suriyeliler için okullaşma sağlanmasının da bu çerçevede önemli olduğunu kaydetti.

Bozkır, Suriyelilerin evlerini terk ederek çaresizlikten Türkiye'ye sığındıklarına dikkati çekerek, "Eğer Suriye'deki sorunu çözemezsek, daha kötü bir durumla karşı karşıya kalacağız. Son günlerde Rusya ve Suriye rejiminin Halep'teki bombardımanları nedeniyle Türkiye sınırına 50 bin Suriyeli geldi. Bölgede 500 bin potansiyel sığınmacı var. Bu yeni sığınmacılar için Suriye içinde kamplar kuruyoruz. Onlara yiyecek ve insani yardım desteği sağlıyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve AB arasında varılan anlaşmaya da değinen Bozkır, "AB tarafından verilecek 3 milyar avro Türkiye tarafından talep edilmedi" ifadesini kullandı.

Bozkır, Türkiye'nin sadece kamplar için 8 milyar dolar harcadığını vurgulayarak, AB'nin sağlayacağı bu paranın Suriyeliler için harcanacağını anımsattı.

AB ve Birleşmiş Milletler'in (BM) sığınmacı sorununun çözümü için çabalarının yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Bozkır, Frontex ve Europol gibi AB kurumlarının Türkiye ile işbirliği yapması gerektiğini ancak bu şekilde birlikte doğru bilgi üzerinde çalışılarak sorunun çözülebileceğini dile getirdi.

İfade özgürlüğü

Bozkır, bir soru üzerine, Türkiye'de ifade özgürlüğü bulunmadığını söylemenin adil olmayacağını kaydetti.

Türkiye'de iletişim kanallarının ve sosyal medyanın kullanılmasından örnekler veren Bozkır, ancak hiç kimsenin kimliği sayesinde işlediği suçtan dolayı cezalandırılmaktan muaf kalamayacağını bildirdi.

Bozkır, hapisteki gazetecilerin de işledikleri belirtilen suçlardan yargılandıklarını belirtti.

Bakan Comanescu da NATO ve AB kapsamı da dahil iki ülkenin pek çok konuda işbirliği yaptığına işaret ederek, Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini söyledi.

İki ülke arasındaki ticari işbirliğinin iyi düzeyde olduğunu ancak daha da geliştirilebileceğini ifade eden Comanescu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne de özel önem verdiklerini dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Bozkır Bükreş'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement