AB Bakanı Bozkır Bükreş'te - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Bozkır Bükreş'te

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, sığınmacı sorunuyla karşılaşan AB ülkelerinin çoğunun adeta panikatak yaşadığını söyledi.

12.02.2016 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, sığınmacı sorunuyla karşılaşan AB ülkelerinin çoğunun adeta panikatak yaşadığını söyledi.

Bozkır, Bükreş'teki temasları çerçevesinde Romanya Türk İş Adamları Derneğini ziyaret etti.

Bakan Bozkır burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2,6 milyon Suriyeliyi misafir ederek dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Birçok ülkenin bin-iki bin kişiyi almayı tartıştığına dikkati çeken Bozkır, Türkiye'nin tarihinin her döneminde ihtiyacı olanlara açtığı gibi sınırlarını bu kez de Suriyelilere açtığını belirtti.

Suriyelilerin 4 yıldır Türkiye'de yaşadığına işaret eden Bozkır, Suriyeli nüfusunun Türkiye vatandaşının nüfusundan fazla olan ilçeler bulunduğunu kaydetti.

Bozkır, "Bir tek çıt sesi duydunuz mu? Bir tek, 'Ya siz niye geldiniz, benim ekmeğimi, işimi paylaşıyorsun. Bana zorluk yaratıyorsun' diyen bir kişi duydunuz mu? İşte bu, dünyaya verilecek en önemli mesajdır. ve sanıyorum tarih bunu her zaman hatırlayacaktır" dedi.

Türkiye'nin bunu insanlık adına yaptığını ancak bu sorunun artık Türkiye'nin sorunu olmaktan çıktığını ifade eden Bozkır, birkaç ay öncesine kadar Avrupa'nın Türkiye'nin ne dediğini anlamadığını söyledi.

Bozkır, "Bugün sorunla karşılaşınca tabii Avrupa ülkelerinin çoğu adeta bir panikatak yaşıyorlar. Bu nasıl oldu? Nereden geldi? Benim huzurum acaba bozulacak mı, panikatağı içindeler" dedi.

Bakan Bozkır, AB ülkelerinin Türkiye'nin yaptıklarını gördükçe de bu sorunun panikatakla değil insan onuruna yaraşır şekilde davranarak el birliğiyle, hiçbir ülkeyi kınamayarak ve sorumlu tutmayarak çözülebileceği konusunda hemfikir olmaya başladıklarına işaret etti.

Uluslararası yasa dışı örgütlerin zor durumdaki insanların sırtından para kazanmak için muazzam bir örgütlenme içinde olduğuna işaret eden Bozkır, bu sorunun Türkiye ya da Yunanistan'ın sorunu olmaktan çıktığını, insanlığın ortak hareket etmesi gereken bir sorun haline geldiğini kaydetti.

"4 bin 300 insan kaçakçısı tutuklandı"

Türkiye tarafından geçen yıl "146 bin yasa dışı göçmenin yakalandığını" ifade eden Bozkır, "yaklaşık 4 bin 300 insan kaçakçısının tutuklandığını" bildirdi.

Suriyelilere çalışma izni vererek, onların daha iyi şartlara kavuşmasını sağladıklarını vurgulayan Bozkır, 250 bin Suriyeli çocuğa okullarda eğitim verdiklerini anımsattı.

AB ülkelerinin Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 3 milyar avro vereceğini hatırlatan Bozkır, bu parayı Türkiye'nin talep etmediğini dile getirdi.

Bu miktarın Türkiye için önemli bir miktar olmadığına işaret eden Bozkır, Türkiye'nin bütün Türkiye çapına dağılmış Suriyeliler için harcadığı paranın 20 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Bu 3 milyar avroyu Avrupa ülkelerinin vicdanlarını rahatlamak için verdiğini belirten Bozkır, Türkiye'ye gönderilecek bu paranın Suriyeliler için harcanacağını vurguladı.

Bakan Bozkır, Bükreş MÜSİAD temsilciliğini de ziyaret ederek, iş adamlarıyla bir araya geldi.

Bozkır, Romanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri George Ciamba ile de çalışma yemeğinde görüştü. Yemek, görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Bozkır Bükreş'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement