AB Bakanı Bozkır'dan 'Vize' Açıklaması - Son Dakika
Politika

AB Bakanı Bozkır'dan 'Vize' Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “8 aydır kurduğumuz enerji dolu sistemde her iki tarafta yükümlülüklerini yerine getirmiştir.

04.05.2016 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "8 aydır kurduğumuz enerji dolu sistemde her iki tarafta yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Sorumluluklar almıştır, karşılıklı güven oluşmuştur. Bu atmosfer içinde önümüzdeki dönemde de beklentilerin yerine getirileceğini düşünüyoruz" dedi.

Bakan Bozkır, TBMM'de vize muafiyetine ilişkin açıklama yaptı. Bozkır, Avrupa Birliği ülkeleri ile vizenin kaldırılması için önemli bir adım atıldığını belirterek, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye'nin 72 beklentiyi karşıladığını ve bundan sonraki süreç için vizenin kaldırılması için yasal sürecin başlayabileceği konusunda olumlu görüş belirttiğini ifade etti. Bozkır, "Konu Avrupa Parlamentosu'na gidiyor. Orada Genel Kurul'da salt çoğunlukla oylama yapılacak. Avrupa Birliği Konseyi'ne gelecek. Konseyde nitelikli oyla karar verilecek. Burada Schengen'e üye olmayan Avrupa Birliği üyeleri oylamada, konsey kararında yer almayacaklar. Önümüzdeki süreçte tabiatıyla bütün ülkeler bazında, parlamento bazında, konsey ve komisyon yetkilileriyle çok yoğun temas içinde olmamız gerekiyor. Bugüne kadar büyük emeklerle, çabalarla Meclisimizin, bakanlarımızın, bakanlıklarımızın yoğun çabalarıyla getirdiğimiz noktayı sonuçlandırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bozkır, Strazburg'ta çeşitli görüşmeler yapacağını söyleyerek, " Brüksel'de Dışişleri Bakanımızla birlikte Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Mogherini, Genişleme Komiseri Hann 'quartet' dediğimiz siyasi diyalog toplantısını gerçekleştireceğiz. Belçika Dışişleri Bakanı ile görüşeceğim. İnşallah önümüzdeki dönemde 36 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hak etmediği uygulama sona erecek. Pasaport sahibi tüm vatandaşlarımız Avrupa Birliği Schengen bölgesine vizesiz girme imkanına kavuşacaklar" şeklinde konuştu.

Bakan Bozkır, beş kriterin yerine gerilmesinde sürecin nasıl gelişeceğine ilişkin soruya, "Hiç yerine getirilmemiş şartlar değil. Türkiye, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu çıkarttı. Bu yasa kişisel verilerin korunması bakımından hem bağımsızlığa haiz bir kurum hem de bütün gerekli şartları yerine getirmiş durumda. Bununla ilgili olarak görüş teatisini sürdüreceğiz. Uzun zamandır ortak çalışma içindeyiz. Sanıyorum iki tarafın görüşmelerinin meczedilmesi, ortak bir noktada buluşulması önemli, bunu da yapacağız. Diğer bir konu Europol. Bugüne kadar gerçekleşmemiş olması iki tarafında yararına olmayan durumdur. Terörle mücadele ettiğimiz, düzensiz göçle karşı karşıya olduğumuz ortamda Europol ile veri tabanı ilişkisinin çoktan kurulmuş olması gerekiyordu. Bu açıdan sıkıntı görmüyorum. Bunun çerçeve anlaşması mutabakat sağlanarak ilerleyecek. Adil yardımlaşmanın tüm ülkelere yayılması konusunda bir sıkıntı yok, bununla ilgili formüller geliştiriyoruz. Terörle mücadele konusunda getirmek istedikleri, bizim terörle mücadelemizi etkileyecek boyutta değil, vizelerin kalkmasından sonra siyasi iltica talebinde bulunması söz konusu olabilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının böyle bir yola başvurmamasını düşünerek böyle bir teklifte bulundular. Bizde bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda, terörle mücadelede yoğun bir süreçteyken, şehitler vermişken, böyle bir değişikliğin siyaseten, vicdanen mümkün olmadığını uzun süredir ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Timmermans ile görüştüğünü belirten Bozkır, "Konuşarak, fikirlerimizi paylaşarak, görüşleri yaklaştırarak bunları aşabileceğimizi düşünüyoruz. 8 aydır kurduğumuz enerji dolu sistemde her iki tarafta yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Sorumluluklar almıştır, karşılıklı güven oluşmuştur. Bu atmosfer içinde önümüzdeki dönemde de beklentilerin yerine getirileceğini düşünüyoruz" dedi.

Bakan Bozkır, 72 kriterin matematiksel bir süreç olmadığını kaydederek, "Bazı diğer belirtilen hususları yerine getiririz. Türkiye bir mucizeyi yerine getirmiştir. Bu kadar kısa süre içinde 15 kanun, çok sayıda yönetmelik, tüzük değişikliği, operasyonel adımlar. Bütün kurumlarımızı, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başta olmak üzere bütün bakanlarımız, Dışişleri Bakanımız, Meclisimiz bazen sabalara kadar çalışarak yasaları, uluslararası sözleşmeleri zamanında yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AB Bakanı Bozkır'dan 'Vize' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı
    15:35 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2-6 Nisan tarihleri arasında kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. Valilik, ilgili kanun maddelerine dayanarak alınan kararın, tüm açık alan etkinliklerini kapsadığını belirtti.

  • Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı
    15:33 Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı

    Hatay'da gerçekleştirilen operasyonda, yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 25 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda, yabancı uyrukluların ülkeye girişini sağladığı tespit edilen 2 göçmen kaçakçısı da tutuklandı. Yakalanan göçmenler sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı
    15:33 Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı

    Adana'da DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Suriye uyruklu H.E.S. hakkında açılan dava sonucunda, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, sanığın örgüt içinde aktif faaliyet yürüttüğü, toplantılar düzenlediği ve dijital materyallerinde örgüt mensuplarına ait fotoğrafların bulunduğu belirtildi.

  • Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi
    15:33 Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görev yapacak sandık kurulu başkanlarına malzeme torbaları teslim edildi. Malzeme torbalarında oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu, sandık seçmen listesi ve görme engelli oy kullanma şablonu bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde görevli sandık kurulu başkanlarına ise malzeme torbaları oy verme günü saat 05.00'te dağıtılacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi
    15:33 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı Hüseyin Köksal'da şüpheli olarak Savcılıkta ifade verdi.

  • Avcılar Ak Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu: +1 Kat İmar Hakkı ile Mülk Sahipleriyle Uzlaşacağız
    15:25 Avcılar Ak Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu: +1 Kat İmar Hakkı ile Mülk Sahipleriyle Uzlaşacağız

    AK Parti Avcılar Belediye Başkan adayı Abdullah Küçükoğlu, yerel seçimler öncesinde 100 günde 1000'den fazla programa katılarak seçmenlerle buluştu. Küçükoğlu, Avcılar halkının değişim istediğini belirterek, seçimlerde büyük bir farkla kazanacaklarını ifade etti. Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Küçükoğlu, +1 Kat imar hakkı vaadiyle deprem riski taşıyan binaları yenilemek için mülk sahipleriyle uzlaşacaklarını söyledi.

  • CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras Yatağan'da halkla buluştu
    15:24 CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras Yatağan'da halkla buluştu

    CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Yatağan Belediye binası önünde düzenlenen mitingde Yatağanlılarla bir araya geldi. Aras, dar gelirli vatandaşları destekleyecek projeler üreteceklerini söyledi.


Advertisement