AB Bakanı Bozkır: İfade Özgürlüğü Paketi Ocak Ayında İstanbul'da Açıklanacak - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Bozkır: İfade Özgürlüğü Paketi Ocak Ayında İstanbul'da Açıklanacak

AB Bakanı Bozkır: İfade Özgürlüğü Paketi Ocak Ayında İstanbul\'da Açıklanacak

* AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "10 senedir görev yapan 'reform izleme grubu' olarak adlandırdığımız Adalet, İçişleri, Dışişleri ve AB Bakanlığı'ndan oluşan bu grubu bundan sonra siyasi reform sürecinin temel unsuru haline getirdik ve adını da 'reform eylem grubu' olarak değiştirdik.

26.11.2014 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır,

"10 senedir görev yapan 'reform izleme grubu' olarak adlandırdığımız Adalet, İçişleri, Dışişleri ve AB Bakanlığı'ndan oluşan bu grubu bundan sonra siyasi reform sürecinin temel unsuru haline getirdik ve adını da 'reform eylem grubu' olarak değiştirdik. Ocak ayında bu reform eylem grubu, bir ifade özgürlüğü paketini, İstanbul'da Başbakanımızın başkanlığında yapılacak ikinci toplantısında açıklayacak"

Haber: Ümit TÜRK Kamera: Yaşar KAÇMAZ İSTANBUL/ DHA

Şişli'de Grand Cevahir Otel'de düzenlenen " Türkiye'nin Yeni AB İletişim Stratejisi ve Üyelik Müzakere Süreci" konulu toplantıda

konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeni Türkiye'deki ekonomik hedeflerin; kişi başına 25 bin dolar milli gelir, 2 trilyon dolarlık milli gelir ve 500 milyar dolar ihracatı olan bir Türkiye olduğunu anlatan Bozkır, "10 sene öncesine baktığımızda dudaklarda beliren gülümsemeleri de hatırlıyoruz. Ama şuan Türkiye 820 milyar dolarlık milli gelire sahipse, kişi başına 10 bin 500 dolarlık bir milli gelire sahipse, ihracatı 160 milyar doları geçtiyse, 186 üniversitesi varsa tüm bunlar kıvanç duyduğumuz rakamlardır" diye konuştu.

"İSTANBUL'DA BAŞBAKANIMIZ AÇIKLAYACAK"

Meselenin sadece ekonomik olmadığına da vurgu yapan Bakan Bozkır, siyasi reformlarla da 2023 yılına kadar; insan haklarına saygıda, temel hak ve özgürlüklerde, çevre konusunda, herkesin kendini huzur içinde hissedeceği bir Türkiye hedeflediklerini ifade etti.

Bu hedeflere ulaşmak için AB sürecinin en önemli süreçlerden biri olduğuna dikkat çeken Bozkır, bu süreçle ilgili AB Bakanlığı olarak çıkardıkları kitapçıkla Yeni Avrupa Birliği Stratejisi'ni açıkladıklarını söyledi. Kitapçığı, Yeni Türkiye ile AB arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir anayasa olarak tanımlayan Bozkır, AB stratejisinde temel unsurun siyasi reformlar olduğunu söyledi. Siyasi reformları ön planda tutuklarını belirten Bozkır, "Bu anlamda 10 senedir görev yapan 'reform izleme grubu' olarak adlandırdığımız, Adalet, İçişleri, Dışişleri ve AB Bakanlığı'nda oluşan bu grubu bundan sonra siyasi reform sürecinin temel unsuru haline getirdik ve adını da 'reform eylem grubu' haline getirdik. Ocak ayında bu reform eylem grubu, bir ifade özgürlüğü paketini, İstanbul'da Başbakanımızın başkanlığında yapılacak ikinci toplantısında açıklayacak" dedi.

"İKİNCİ TEMEL UNSUR AB MÜKTESEBATINA UYUM"

Müktesebata uyumlu olarak kimin ne yapabileceğini ortaya koymak için iki ulusal plan açıkladıklarını anlatan Bozkır, birinin 2015'in ortasına kadar, ikincisinin ise 2015-2019 yıllarını kapsadığını ve Pazartesi günü açıklayacaklarını söyledi.

Bozkır, Başbakanlık tarafından yayınlanan ve bütün kurumlara gönderilen bir genelgeyle, bundan sonra çıkacak bütün yasaların taslaklarının ilk önce AB Bakanlığı'na sorulacağını ve AB müktesebatına uyumluğunun araştırılması için talimat verildiğini de açıkladı.

"ÜÇÜNCÜ TEMEL UNSUR İLETİŞİM STRATEJİSİ"

İletişim stratejisinin AB sürecinin üç ayağı içerisinde en önemli yere sahip olduğunu anlatan Bakan Bozkır, burada da iki temel unsurun ön plana çıktığını söyledi. AB'den bakıldığında Türkiye'nin imajında son derece büyük hasarların olduğunu, bunun da çoğu zaman olgularla örtüşmeyen algılardan kaynaklandığını dile getiren Bozkır, Türkiye'den AB'ye bakışta da hasarların olduğunu söyledi. İki tarafın da doğru resme bakması için uygun ortamın yaratılması için çalıştıklarını ifade eden Bozkır, bu toplantıyı da bu amaçla yaptıklarını söyledi. Bu konuda STK'ların önemli yere sahip olduğuna dikkat çeken Bozkır, AB fonlarından da yararlanacaklarını belirtti. STK'ların kullanabilmesi için ellerinde 11 milyon euro'luk bir kaynağın olduğunu kaydeden Bozkır, 2020 yılına kadar 20 milyon euro'luk bir kaynağın da buralarda kullanılacağını açıkladı.

Şimdiye kadar, kurulan Ulusal Kalkınma Ajansı'na 26 bini kabul gören 100 bin projenin sunulduğunu belirten Bozkır, bu projelerden 400 bin kişinin yaralandığını, bunun da 600 milyon euro'luk bir kaynak olduğunu söyledi. 300 bin kişinin bu kapsamda yurtdışında eğitim imkanına kavuştuğunu söyleyen Bozkır, önümüzdeki dönemde harcanan 600 milyon euro'ya ilaveten 800 milyon euro'luk bir imkana sahip olduklarını, 2020 yılına kadar ki dönemde 500 bin gencin bu çerçevede yurtdışına gönderilerek eğitileceğini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Bozkır: İfade Özgürlüğü Paketi Ocak Ayında İstanbul'da Açıklanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement