AB Bakanı Çavuşoğlu - - Son Dakika
Politika

AB Bakanı Çavuşoğlu -

AB Bakanı Çavuşoğlu -

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın başkenti Roma'da "Türkiye 2023'te AB'de Derneği" üyeleriyle bir araya geldi.

22.07.2014 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın başkenti Roma'da "Türkiye 2023'te AB'de Derneği" üyeleriyle bir araya geldi.

Roma'da dün başladığı resmi temaslarına devam eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren AB Dönem Başkanı İtalya'da, dernek kurucuları ile Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde görüştü.

İtalya'nın köklü siyasi partilerinden Radikal Parti ile Türkiye'yi iyi tanıyan İtalyan aydınları, siyasiler ve uzun yıllardır bu ülkede yaşayan Türklerin öncülüğünde kurulan dernek, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılında AB üyesi olmasını desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Çavuşoğlu, derneğin kurucu üyelerine "Sizlerle özellikle görüşmek istedim ve ülkem adına, hükümetim adına sizlere teşekkür etmek istiyorum. Dernek, bizim için çok büyük bir destek, hem de teşvik edici" dedi.

Bugüne kadar İtalya'daki iktidar ve muhalefette olan tüm siyasi partilerin ve İtalyan halkının Türkiye'nin AB sürecine verdiği desteği vurgulayan Çavuşoğlu, "Özellikle AB'nin yaşadığı zor günlerde ve Avrupa'daki problemlerin en üst düzeye çıktığı noktada Türkiye'nin AB'ye yapabileceği katkıları ön plana çıkarmanız, hem AB hem Türkiye açısından hem anlamlıdır hem de önemlidir" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "Biz AB ile müzakereleri hızlandırmak istiyoruz ve teknik konuları müzakere etmekte ya da yükümlülüklerimizi yerine getirmekte hiçbir sıkıntımız yok. En büyük sıkıntımız müzakerelerin önündeki siyasi engeller ve önyargılar. Bu siyasi engelleri de sizlerle beraber kaldırmak için mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

- Sigara sohbeti -

Toplantıya katılan Radikal Parti'nin eski Genel Sekreteri Marco Pannella ise Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine destek verdiklerini söyledi. Pannella, daha sonra önünde duran kül tablası için "Eğer kül tablası olarak kullanılıyorsa kullanmak gerekir" diyerek bir sigara yaktı. Toplantı sırasında yanında sigara içen Pannella'ya cevaben Çavuşoğlu, "Başbakanın sigara konusundaki tutumunu bilse belki 'Türkiye biraz daha beklesin AB için' der" şeklinde konuştu.

İtalya'da çok sigara içenler için söylenen "Türk gibi sigara içiyor" tabirini hatırlatan Çavuşoğlu, "İtalya'ya bu son gelişimde fark ettim ki İtalyanlar, Türkleri biraz geçmiş sigara içme konusunda" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, "Sizden bir ricam var. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de sigara içmesini sever. Hatta bu güne kadar bizim Başbakanımızın ofisinde tek sigara içen siyasetçidir. Juncker ile de birlikte bir sigara içerseniz onu da genişleme ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ikna edebilirsiniz" dedi.

Çavuşoğlu, Temsilciler Meclisi AB Politikaları Komisyonu Başkanı Michele Bordo ve İtalya Parlamentosu Dış Politika Komisyonu Başkanı Pier Ferdinando Casini ile görüştükten sonra İtalya temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AB Bakanı Çavuşoğlu - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement