AB Bakanı Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Manservisi'yi Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Manservisi'yi Kabul Etti

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği ve Avrupa kıtasının yaşadığı sorunları, önündeki fırsatları değerlendirme ve sorunlarla mücadele konusunda kapsamlı bir politika izlemek lazım. Sorunların bazılarını 5 yıl dondurup sonra geri gelelim anlayışı gerçekçi değil” dedi.

24.07.2014 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği ve Avrupa kıtasının yaşadığı sorunları, önündeki fırsatları değerlendirme ve sorunlarla mücadele konusunda kapsamlı bir politika izlemek lazım. Sorunların bazılarını 5 yıl dondurup sonra geri gelelim anlayışı gerçekçi değil" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi ile makamında görüştü. Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Komisyonu Başkanlığı'na seçilen Juncker'in 'AB'ye 5 yıl boyunca yeni üye alınmayacak' sözlerini ile ilgili, "Bu Juncker'in kendi söylemi diye düşünmüyorum. Lüksembung başından beri Türkiye'nin AB için önemini en açık şekilde vurgulayan ülkelerden biri. Bunun öncülüğünü Juncker yapmıştı. Juncker'in açıklaması Türkiye'ye yönelik bir açıklama değil" değerlendirmesini yaptı.

Juncker'in açıklamasının 'AB içinde sorunlar, genişlemeyi bırakalım' anlayışıyla yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bu yaklaşım gerçekçi bir yaklaşım değil. Avrupa Birliği ve Avrupa kıtasının yaşadığı sorunları, önündeki fırsatları değerlendirme ve sorunlarla mücadele konusunda kapsamlı bir politika izlemek lazım. Sorunların bazılarını 5 yıl dondurup sonra geri gelelim anlayışı gerçekçi değil" diye konuştu.

İtalya'nın yaklaşımını doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Genişlemenin öncelikler içerisinde yer alması, Türkiye ile sürecin tekrar gözden geçirilerek yeni bir ivme kazandırılması ve batı Balkanları yine Avrupa Birliği'ne, Avrupa Atlantik entegrasyonu verdiği destek anlamlıdır. 5 yıl genişlemeyi bir kenara bırakacaksınız, Balkan ülkelerini bir kenarda tutacaksınız, 5 yıl sonra bu ülkelere acaba aynı yerde bulabilecek misiniz? İtalya dönem başkanlığında güveniyoruz, İtalya dönem başkanlığında bazı fasılların açılmasını istiyoruz."

Manservisi ise, Juncker'in 3 konuya atıf yaptığını hatırlatarak, "Avrupa Birliği hala son genişleme sürecini özümsemeye çalışıyor. Herkesin gördüğü gibi Avrupa Birliği'nde değişimler ağır gelişiyor. İkincisi, müzakereler sürüyor ve çalışmalar devam edecek. Üçüncüsü ise 'Avrupa Birliği'nde gelecek 5 yılda genişleme olmayacak' demek, 'Avrupa Birliği'ne yeni üye alınmayacak' demektir. Bu siyasi bir açıklamadır. Bunun Komisyon ile uygulanabilirliği görüşülebilir. İtalyan Bakanların aldığı konum gereği Avrupa yenileme sürecinde Türkiye önemli bir rol oynayabilir" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Manservisi'yi Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement