AB Bakanı Bozkır: AB, Paralel Yapıyla Mücadeleyi Anlamayabilir - Son Dakika
Politika

AB Bakanı Bozkır: AB, Paralel Yapıyla Mücadeleyi Anlamayabilir

AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin bir vesayet rejiminden kurtulduktan sonra başka tehditlerin gölgesinde geleceğini planlayamayacağını söyledi.

11.09.2014 19:39  Güncelleme: 20:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin bir vesayet rejiminden kurtulduktan sonra başka tehditlerin gölgesinde geleceğini planlayamayacağını belirtti.

Üst düzey temaslar için bulunduğu Lizbon'da basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bozkır, "AB'nin paralel yapıyla mücadeleyi anlamakta zorlanabileceğini" söyledi.

Bozkır, "Türkiye'de gerçek demokrasiye doğru çok önemli adımlar atılmış olması, milletin ülkeye sahip çıkması, millet faktörünün bu şekilde kullanılacağının bu algı yönetiminde ve Türkiye'deki bu sıkıntıların arkasında olanların aklına gelmemiş olması, bu oyunu Türk milletinin ve Türkiye'nin demokrasisinin kazanmasına yol açtı. Bunun tekrarlanması artık eskisi kadar kolay değildir. Ama Türkiye'deki sıkıntıyı yaratan, kargaşaların arkasında olan mekanizmaların da ıslah edilmesi mecburiyeti vardır" şeklinde konuştu.

"Türkiye bir vesayet rejiminden kurtulduktan sonra başka bir tehdit unsurunun gölgesinde geleceğini planlayamaz" diyen Bozkır, "yargının özgür, milletin iradesine saygılı, kuvvetler ayrılığına gerçekten bağlı olmasının önemini" vurguladı.

Bozkır, "Taraf tutan tarafsız olmaz. Bir takımın formasıyla maça çıkmış hakem olmaz. Kuvvetler ayrı olmalıdır ama anayasada öngörülmüş bütün özelliklere sahip olmalıdır. Türkiye'de yapılan değişiklikler, çabalar bunun sağlanmasına yöneliktir. AB belki bunu kolay anlayamaz. Çünkü böyle bir sıkıntıyla karşılaşmamış ülkelerin bunu anlaması mümkün değildir. Anlatmaya çalışacağız. Belki anlayabildikleri kadar bunu değerlendireceklerdir. Ama AB'nin anlaması ya da anlayamaması halinde Türkiye'nin bunu gerçekleştirme mecburiyeti vardır" dedi.

- AB ilerleme raporu

Sonbaharda yayımlanacak AB ilerleme raporunda Türkiye'ye yönelik bazı eleştiriler olabileceğini fakat AB'nin üslubuna azami dikkat etmesi, tenkit yapacaksa bunların yapıcı olmasına özen göstermesi gerektiğini kaydeden Bozkır, aksi halde raporun arzu edilen neticeyi sağlamayacağı uyarısında bulundu.

Volkan Bozkır, Türkiye'nin 2014'ü AB yılı ilan ederek ve yeni hükümet programında AB üyeliğine bağlılığını güçlü bir şekilde teyit ederek attığı adımlara AB tarafından karşılık beklediklerini, gelecek müspet mesajların Türkiye kamuoyunda yüzde 55'ler düzeyinde bulunan üyeliğe desteği daha da artıracağını ve yeni refromlar için uygun bir atmosfer yaratacağını ifade etti.

Bozkır, AB tarafının çıkardığı siyasi engeller nedeniyle katılım müzakerelerinin istenilen hızda ilerlemese de Türkiye'nin üyeliğe hazırlanmaya devam ettiğini ve siyasi engellerin kalkması halinde kısa süre içinde, halen 14 olan açılan fasıl sayısının 27-28'e ve halen 1 olan kapanan fasıl sayısının 13-14'e yükseleceğini belirtti.

- "Uyum çabaları sürecek"

Türkiye'nin AB müktesebatına uyum çabalarını sürdüreceğini ve 2016 ortalarında mevzuat ve uygulama olarak üyeliğe hazır olacağını kaydeden Bozkır, AB tarafı gereken siyasi iradeyi gösterdiğinde Türkiye'nin üyeliğe hazırlık için vakte ihtiyaç duymaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Bozkır, AB'den vize muafiyeti sürecinde de olumlu sinyaller beklediklerini ve geri kabul anlaşmasının uygulamaya girmesinin ardından 6 ay içinde vizelerin kaldırılmaması halinde anlaşmanın askıya alınacağını ifade etti.

Bozkır, AB ile temasların yoğunlaştırılmasının, karşılıklı irade beyanlarının ortaya konulması ve AB zirvelerine Türkiye ve diğer aday ülkelerin davet edilmesi için çaba göstereceğini dile getirdi.

Volkan Bozkır, AB temaslarına uzun bir müzakere süreci geçirdiği için Türkiye'yi en iyi anlayabilecek ülke ve en batıdaki AB üyesi olan Portekiz'den başladığını dile getirdi.

Bakan Bozkır, Portekiz temasları kapsamında, Başbakan Pedro Coelho, Başbakan Yardımcısı Paulo Portas, Parlamento Başkan Vekili Guilherme Silva ve Dışişleri Bakanı Rui Machete ile görüşecek.

AB Bakanı Bozkır: AB, Paralel Yapıyla Mücadeleyi Anlamayabilir
Kaynak: AA

Son Dakika Politika AB Bakanı Bozkır: AB, Paralel Yapıyla Mücadeleyi Anlamayabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement