AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Edirne'de Açıklaması - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Edirne'de Açıklaması

"İllegal yoldan Avrupa'ya gitmek arzusunda olan insan sayısı yüz binlerden bugün binli rakamlara inmiş vaziyette.

25.10.2014 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "İllegal yoldan Avrupa'ya gitmek arzusunda olan insan sayısı yüz binlerden bugün binli rakamlara inmiş vaziyette. İllegal göçün tamamen ortadan kaldırılması için Türkiye de çok çaba sarf ediyor" dedi.

Bozkır, AK Parti Edirne il teşkilatınca Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "AB yasa dışı göçle ilgili ciddi bir tavır sergilemektedir yıllardır. Suriye'deki iç karışıklığın ardından göçler olmuştur. Yunanistan ve Bulgaristan da AB ülkesi ayrıca Edirne'de bir geçiş noktasıdır. Bu konuda AB'nin Türkiye'ye bir dayatması, sert tutumu söz konusu mudur?" sorusunu Bozkır, şöyle yanıtladı:

"Türkiye'ye AB ülkeleri dahil hiç kimsenin dayatmada bulunma imkanı yoktur. Bir defa onu vurgulamamız lazım. İllegal göç sadece Avrupa'nın değil Türkiye'nin de sıkıntı duyduğu bir konudur. Gerçekten Türkiye'nin illegal göçün kaynağı bir ülke olarak gösterilmesi hem bizi üzmektedir hem de bu son derece yanlış imajdır. Çok büyük çalışmalar yapıldı. Gerçekten yakalanan illegal yoldan Avrupa'ya gitmek arzusunda olan insan sayısı yüz binlerden bugün binli rakamlara inmiş vaziyette. İllegal göçün tamamen ortadan kaldırılması için Türkiye de çok çaba sarf ediyor."

Ceza kanunundaki değişikliklerde sadece illegal göçü yürütenlere değil aynı zamanda teşebbüs edenlere de ceza getiren değişiklikler bulunduğunu belirten Bozkır, Türkiye'nin bu kapsamda geri kabul anlaşmasını imzalamasının önemli bir adım olduğunu söyledi.

"Tabiatıyla bu sadece illegal göç değil aynı zamanda Türk insanına haksız olarak uygulanan vizenin de tamamen kaldırılması için bir bağlantı vardır" diyen Bozkır, şöyle devam etti:

"Geri kabul anlaşması imzaladık. Eğer 3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde geri kabul etme anlaşmasını feshetme hakkımız var. Böyle bir şeyi arzu etmiyoruz ama geri kabul anlaşması ve vize süreci birlikte yürüyor. Bunu da sürekli olarak tekrarlamakta fayda görüyorum. Tabiatıyla Edirne ve Trakya illerimiz bu illegal göçün en azından AB tarafından sorgulandığı illerimiz. Ama burada yaşayan insanlarımız gayet iyi bilir ki, her şey yapılmaktadır. Bunun sadece Avrupa'yı rahatsız eden bir sorun olarak görmeyen bir Türkiye'yi en iyi burada yaşayan insanlar bilmektedir."

-"Artık, Türkiye yeni bir Türkiye'dir"

Bozkır, bir başka gazetecinin, "Vizesiz seyahat hayal olmaktan çıkacak mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Vizesiz seyahat konusunda ben ümitliyim. Çünkü kağıt üzerine dökülmüş bir konu. Yeni AB vize ile ilgili raporu da yayımlandı. Burada bu şekilde olumlu raporlar yayımlandığı takdirde 3 yıl sonra nihai bir rapor yayımlanacak ve 'vize kalkabilir' diyecek. Bu yıl ki raporda yaklaşık 70 gerçekleşmesi gereken kriter var. Bunların içerisinde sadece 9'u gerçekleşmemiş vaziyette. Onun dışındakiler ya tam gerçekleşmiş ya da gerçekleşme yolunda. Bu konuda bizim bir tereddüdümüz yok. Türkiye bunun altından kalkabilecek bir güce sahiptir. Zaten sadece vizenin kalması için değil bütün bu önlemler aslında Türkiye'nin de kendi hudutlarını güvence altına alan, vatandaşlarının bütün yurtdışına gidişlerinde biyometrik pasaportlarla gerçekten önemli adımlar atan, gerçekten bu sayede AB'ye üye olsun olmasın, medeni, batılı bir ülke konumuna getirecek bir uygulamadır."

Vizenin kalkması konusunda bir tereddüdünün olmadığını dile getiren Bozkır, " Vizenin kalkması Türkiye'nin artık gerçekten bugün ulaştığı refah seviyesi ile bugünkü insanların kalitesi ile Avrupa'ya iş yapmaya gidecek hali yok. İş zaten Avrupa'da yok" diye konuştu.

Türkiye'nin eğer bu ekonomik büyüme hızını devam ettirirse kendi insanına çok daha fazla Türkiye'de ihtiyacı olacağını aktaran Bozkır, Türkiye'deki insanın gitmemesini teşvik edeceklerini ve Türkiye'nin bir cazibe merkezi olacağını belirtti.

Bozkır, artık Türkiye'nin yeni bir Türkiye olduğunu ve Türkiye'ye göre hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

- Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Edirne'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement