AB Bakanı Volkan Bozkır ??vizelerin Bu Yıl Ekim veya Kasım Ayında Kalkması İçin Tüm Çalışmalar... - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Volkan Bozkır ??vizelerin Bu Yıl Ekim veya Kasım Ayında Kalkması İçin Tüm Çalışmalar...

AB Bakanı Volkan Bozkır ??vizelerin Bu Yıl Ekim veya Kasım Ayında Kalkması İçin Tüm Çalışmalar...

Dha DIŞ HABER- AB Bakanı Volkan Bozkır "Vizelerin bu yıl Ekim veya Kasım ayında kalkması için tüm çalışmalar hızla sürdürülüyor' -\t'Özellikle bazı illerimizde Türkiye'den parça kopartmak isteyen, demokratik özerklik adı altında 5-6 bölgemizi devletin giremediği bölgeler haline getirmek isteyen PKK'ya karşı verdiğimiz mücadeleyi izah ettim? AB Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır, Fransız Ulusal Meclisi AB Komisyonu Başkanı Danielle Auroi ve Fransa AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir ile görüşmeleri değerlendirdi.

03.02.2016 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER- AB Bakanı Volkan Bozkır "Vizelerin bu yıl Ekim veya Kasım ayında kalkması için tüm çalışmalar hızla sürdürülüyor'

-\t'Özellikle bazı illerimizde Türkiye'den parça kopartmak isteyen, demokratik özerklik adı altında 5-6 bölgemizi devletin giremediği bölgeler haline getirmek isteyen PKK'ya karşı verdiğimiz mücadeleyi izah ettim?

AB Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır, Fransız Ulusal Meclisi AB Komisyonu Başkanı Danielle Auroi ve Fransa AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Harlem Desir ile görüşmeleri değerlendirdi.

'Fransa, Türkiye için önemli bir ülke ihracatımız ve ithalatımız yaklaşık 14,6 milyar dolar. Fransa'nın Türkiye'deki yatırımları ve Türkiye'nin Fransa'daki yatırımlarını düşündüğümüz zaman 20 milyar dolarlık bir karşılıklı bir çıkardan bahsediyoruz. Türkiye 1 milyon Fransız turist geliyor. Ayrıca Fransa ile Türkiye özellikle dış politika konusunda AB süreci bakımından da son dönemde aynı resme bakan, birbirini destekleyen iki ülke konumundalar. 29 Kasım AB-Türkiye zirvesiyle ortaya yeni bir tablo çıktı. AB ile ilişkimizin yeni bir enerji kazandığı, gerçekten paradigmanın değişmesiyle kartların yeniden dağıtıldığı, ilişkin çok daha sağlam temeller üzerine oturtulabilecek bir mekanizmaya kavuştuğu bir dönem yaşıyoruz. Burada üst düzey ekonomik bir işbirliği var. Gümrük birliğinin güncellenerek,150 milyar dolar olan ticaret hacmimizin kamu alımları hizmetler ve tarım sektörünün dahil edilmesiyle 300 milyar dolara çıkması var. Vizelerin kaldırılması var ve tabii ki müzakere sürecinin de hız kazanması var. Fransa son dönemde terörden zarar görmüş bir ülkedir. Çok sayıda Fransız vatandaşı terör saldırıları sonucunda hayatını kaybetmiştir. Türkiye olarak bundan üzüntü duyduk ve Fransız halkının yanında yer aldık. Benzer saldırılar Türkiye'de de vuku buldu. Suruç'ta, Ankara'da ve İstanbul'da en son meydana gelen canlı bomba saldırılarında çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı hayatlarını kaybettiler. Dolayısıyla terör konusunda gerçekten çok yakın işbirliği yapmamız gereken bir dönemdeyiz.' dedi.

Bozkır, terörün Avrupa'nın verdiği ortak mücadele içinde çözülmesi gerektiğini belirterek, 'Türkiye'nin terörle mücadele bakımında DAEŞ, PKK ve DHKP-C terörüyle ortak verdiği mücadelenin mutlaka Avrupa'da ve batı dünyasında desteklenmesi ve bu terör belasının bir insanlık dramı olduğunun iyice anlaşılması lazım.' dedi.

Volkan Bozkır Paris'teki temaslarını değerlendirerek, 'Özellikle bazı illerimizde Türkiye'den parça kopartmak isteyen, demokratik özerklik adı altında 5-6 bölgemizi devletin giremediği bölgeler haline getirmek isteyen PKK'ya karşı verdiğimiz mücadeleyi izah ettim' dedi.

'Türkiye'nin Türk vatandaşları bakımından hiçbir ayrım gözetmediğini ve bütün amacımızın etnik kimliğine bakılmaksızın, dini inancın, yaşam biçimine, kıyafetine bakılmaksızın tüm vatandaşlarımızın ülkemizin birinci sınıf vatandaşları olması, öteki hissetmemeleri, öteki kavramının kalkması olduğunu izah ettik.' diyen AB Bakanı Bozkır sözlerine şöyle devam etti 'Güneydoğuda bazı ilçelerde sürmekte olan operasyonlar hakkında bilgi verdim. Bunun ne kadar ürkütücü bir noktaya geldiğini ama devletin müdahalesiyle çok kısa bir süre sonra teröristlerin barınağı ve cephane yığınağı haline gelmiş bu ilçelerimizin tamamen teröristlerden temizleneceğini, ondan sonra da Cuma günü sayın başbakanımızın açıklayacağı, sosyal ve ekonomik önlemler de içeren paketle birlikte bu bölgelere huzurun tekrar avdet edeceği oradan göç etmek zorunda kalmış vatandaşlarımızın da yuvalarına dönüp huzur içinde yaşamlarına devam edecekleri bir ortamın da sağlanmakta olduğunu da birlikte paylaştık.'

Sığınmacı sorunuyla ilgili olarak konuşan Bakan Bozkır, 'İllegal göçle mücadele konusunda çok önemli çabalarımız var. İllegal göç, sadece Türkiye'nin veya herhangi bir ülkenin halledebileceği ve onun omuzlarına yüklenebilecek bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu bir insaniyet sorunudur.' dedi.

Bozkır, vizelerin Schengen bölgesinde kaldırılmasıyla ilgili olarak ise, 'Vizelerin bu yıl Ekim veya Kasım ayında kalkması için tüm çalışmalar hızla sürdürülüyor. Türkiye'nin üzerine düşen 72 yükümlülüğün tamamını biz inşallah Mart sonuna kadar yerine getireceğiz. Bununla ilgili tüm yasalar ya hazırlandı, ya meclise sevk edildi ya da meclisten geçti. 10 kadar da uluslararası sözleşme var. Bunların dördü geçtiğimiz Cuma günü mecliste onaylandı. İki tanesi dış işleri komisyonunda geri kalanlar da meclise sevk edilmek üzere hazırlanıyor. Sonuçta bu beklentilerin tamamı karşılanmış olacak. Mart ayında komisyon 72 beklentiyle ilgili olarak bir rapor yayınlayacak. Türkiye'nin karşılama düzeyiyle ilgili biz Haziran ayında geri kabul anlaşmasını geçici olarak uygulamaya koyacağız. Ekim-Kasım aylarında da vize kalkmış olacak.' şeklinde konuştu

'Burada Schengen bölgesine Türk vatandaşlarının vizesiz girmesinden bahsediyoruz. Bu 36 yıllık sürecin sona erdiği bir ortamdır' diyen Bozkır, 'Türkiye'nin hak etmediği ve 1980 askeri darbesinin Türk vatandaşlarına bıraktığı kötü miraslardan birisi bu şekilde ortadan kalkmış olacaktır.' ifadelerini kullandı.

Türk vatandaşlarının vizesiz AB bölgesine giriş yapabileceğini kaydeden Bozkır 'Schengen bölgesi derken İngiltere ve İrlanda dışındaki ülkeleri kastediyoruz. Ama Norveç, İsviçre ve Lichtenstein da Schengen bölgesinin içinde olarak addedilecektir. İlerde inşallah Türk vatandaşları yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği'ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır.' dedi.

Bakan Bozkır, Fransız Senatosu'da, Senato AB ile İlişkiler Komisyonu Başkanı Jean Bizet ve heyeti ile bir araya geldi.

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil Büyükelçilik İkametgahıda AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır onuruna Fransız Devlet Bakanı Harlem Désir ve Fransız iş adamlarının da davet edildiği akşam yemeğine katılacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Volkan Bozkır ??vizelerin Bu Yıl Ekim veya Kasım Ayında Kalkması İçin Tüm Çalışmalar... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement