AB Heyeti Osmaniye'deki Suriyeli Sığınmacıların Kaldığı Kampı Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

AB Heyeti Osmaniye'deki Suriyeli Sığınmacıların Kaldığı Kampı Ziyaret Etti

AB Heyeti Osmaniye\'deki Suriyeli Sığınmacıların Kaldığı Kampı Ziyaret Etti

Avrupa Birliği (AB) Delegasyon yetkililerinden oluşan bir heyet, Türkmen kökenli Suriyeli sığınmacıların kaldığı Osmaniye Konaklama Tesislerini ziyaret etti.

15.12.2015 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Delegasyon yetkililerinden oluşan bir heyet, Türkmen kökenli Suriyeli sığınmacıların kaldığı Osmaniye Konaklama Tesislerini ziyaret etti. Ziyarete katılanlara konaklama tesisleri ile ilgili bilgiler verildi ve yerinde tanıtım yapıldı.

Osmaniye'nin Cevdetiye beldesinde bulunan ve 10 bin civarından Suriyeli Türkmen'in kaldığı konaklama tesisleri, Lüksemburg Büyükelçisi Ariette Conzemius, AB Delegasyonu Bakan Danışmanı Simona Gatti, UNİCEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamalle, WFP Türkiye Temsilcisi Jean Yves Lequime, AB Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, EUTF Başkanı Nadim Karkutli, Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Kadir Bulut tarafından ziyaret edildi.

Ziyarete gelen heyet çiçeklerle karşılandı ve kampta kalan Suriyeli çocukların oluşturduğu folklor ekibi de gösteri sundu. Ayrıca Osmaniyeli bir gazetecinin kampta çektiği fotoğraflar ile ilgili sergi gezildi.

Ziyarette ilk olarak katılımcılara Vali Yardımcısı ve Merkez Yöneticisi Muammer Balcı tarafından kamp ile ilgili brifing verildi. Brifingin ardından konuklara tesislerin önemli bölümleri gezdirildi.

Bu arada, Vali Yardımcısı Balcı'nın sığınmacılar ile ilgili olarak 'Misafirlerimiz' terimini kullanması konukların dikkatini çekti. Tercüman aracılığı ile bunu soran ziyaretçilere Muammer Balcı, "Bizim dini inanışımız ve töremiz gereği bu insanlar bizim misafirimizdir. Bizler de misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalışırız" diye cevap verdi.

İlk olarak kamp içerisinde yer alan marketi ziyaret eden konuklar, burada Suriyeli sığınmacılar ile de görüştü. Ayrıca sığınmacılara tahsisi edilen ve her bir şahıs için 85 TL'lik alışveriş hakkı tanıyan Kızılaykart'ın da tanıtımı yapıldı. Avrupa Birliği Güven Fonu yerel sorumlusu yaptığı açıklamada, "Eylül 2015'te Avrupa Birliği Güven Fonu'nun (WFP) Türkiye'ye verdiği 5 milyon avro ile kamplarda yaşayan yaklaşık 41 bin Suriyeli sığınmacı, 6 ay boyunca e-gıda kartı ile gıda yardımı alıyor. E-gıda kartına aylık kişi başı 50 TL yükleniyor. Yardım Harran (Şanlıurfa), Cevdetiye (Osmaniye) ve Kahramanmaraş kamplarında yaşayan Suriyeli sığınmacıları kapsıyor. Karta ayrıca Kızılay tarafından da 35 TL ek katkı sağlanıyor ve 85 TL aylık kişi başına gıda harcaması yapılabiliyor" dedi.

Ziyaretle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Vali Yardımcısı ve Merkez Yöneticisi Muammer Balcı, "Ziyaretin asıl amacı; Suriye'den gelen misafirlerimize katkı sunan kuruluşların yerelde yaşananları yerinde görmek için gelmesidir. Bir de burada açtığımız halı sahada iki ayrı ilden gelecek çocuklar arasındaki maçı izlemekti asıl amaç ama diğer ilden gelecek olan takım gelmedi. Gelenler arasında AB ve BM'nin çeşitli kuruluşlarından UNICEF ve Dünya Gıda Programı gibi çeşitli kuruluşlar var. İki tane büyükelçimiz var" diye konuştu.

Bir basın mensubunun ziyaret izlenimi ile ilgili sorusunu cevaplandıran Balcı, "Yüzlerindeki işaretlere bakılırsa memnun olduklarını düşünüyorum. Sahip olduğumuz dini inanç ve toplumsal değerler, bize yardım için gelen, bize sığınan insanlara uluslararası literatürde karşılığı mülteci olmasına rağmen, biz gelenlerimize misafir deriz. Onlar bizim misafirlerimizdir. Misafir diyerek ifade etmemizden de gelenler hoşnut oldular" şeklinde konuştu. - OSMANİYE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel AB Heyeti Osmaniye'deki Suriyeli Sığınmacıların Kaldığı Kampı Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement