AB Komiseri Hahn, Gürcistan'da - Son Dakika
Güncel

AB Komiseri Hahn, Gürcistan'da

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Johannes Hahn, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile bir araya geldi.

15.01.2015 23:20  Güncelleme: 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Johannes Hahn, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile bir araya geldi.

Gürcistan'a ziyarette bulunan Hahn ile Garibaşvili, toplantı sırasında, 3 yıllık bir uygulama olması planlanan "Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Bölgesi" (DCFTA) programına destek vermek amacıyla 40,5 milyon avroluk anlaşma imzaladı.

Garibaşvili ile Hahn, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Garibaşvili, burada yaptığı konuşmada, AB üyelerine Gürcistan'a sağladığı yardım için teşekkür ederek, AB ile ortak çalışmalarının ülkesi için büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Gürcistan hükümetinin Mayıs ayında düzenlenecek RİGA Doğu Ortaklık Zirvesi için ciddi bir şekilde hazırlandığını belirten Garibaşvili, "Amacımız oraya net sonuçlarla gitmek. Gürcistan'ın, AB'ye göre uyguladığı projelerle başarılı olduğunu, Gürcistan'ın AB yolunda kararlı olmasını, ülkemizin Avrupa için güvenli ve sağlam bir ortak olduğunu herkese göstermek istiyoruz. Bu konu üzerinde sayın Hahn'la da görüştük" diye konuştu.

Garibaşvili, AB ile ticaret anlamında geçen yıldan bu yana AB pazarında Gürcistan'da üretilen şarap ve maden suyu ihracatının arttığını kaydederek, AB ile Gürcistan arasında uygulanan ortak projelerin yanı sıra ekomominin de geliştiğini belirtti.

AB ile Gürcistan arasındaki vize uygulaması konusuna değinen Garibaşvili, "Umarız, Riga zirvesinde AB Komisyonu tarafından Gürcistan'ın, AB ülkelerine vizelerin kaldırılması meselesine onay verilecektir ama bu konu üzerinde fazla konuşmak istemiyorum. Bu sonuçta, zaman alıcı ve çaba gösterilmesi gereken bir prosedürdür. Eminim ki bu çabalar ve süreç neticesinde Gürcü halk refaha kavuşacaktır. Avrupa ile yaşamak halkımızın seçimidir" ifadelerini kullandı.

İrakli Garibaşvili, AB tarafından Gürcistan'daki çeşitli sektörlerde Avrupa standartlarının uygulanması ve özel sektöre yardım edilmesi amacıyla  2014-2017 arasında toplam 410 milyon avroluk yardım sağlanacağından söz ederek, gelecekte de AB'den daha fazla maddi ve siyasi desteğin beklendiğini kaydetti.

Rusya ile Abahzya'nın ayrılıkçı hükümeti arasında imzalanan ittifak anlaşmasına değinen Garibaşvili, "Maalesef bizim yapıcı adımlarımıza karşı Rusya'dan yetersiz adımlar atılıyor" dedi.

Hahn ise Gürcistan'a, ülkenin AB ile entegrasyon sürecine destek vermek için geldiğini ifade ederek, Garibaşvili ile imzaladıkları anlaşmaya ilişkin, "Bu belge, Gürcistan'a AB ile entegrasyon anlaşmasıyla derin ve kapsamlı Serbest Ticaret Bölgesi konularının uygulaması ve geliştirilmesi olduğunun açık bir göstergesidir. Bu anlaşmayla, Gürcistan'a DCFTA programının çeşitli maddelerinin geliştirilmesi için yardımın 3 yıllık programı başlıyor" dedi.

Hahn ayrıca, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'da küçük ve orta ölçekli işletmecilere yardım sağlamak amacıyla Avrupa Yatırım Bankası'nın 1 milyar 500 milyon avroluk hibe girişimi olduğunu belirtti.

Hahn, daha sonra Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruçaşvili ile de bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamada bulunan Hahn, Gürcistan tarafından vize liberalizasyonu açısından atılan adımlar ve tüm çabaları takdir etmek için Gürcistan'da bulunduğunu kaydederek, "Umarım ikinci aşama da başarılı bir şekilde tamamlanacak" diye konuştu.

Hahn, yarın Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Gürcistan Parlamentosu Başkanı Davit Usupaşvili tarafından kabul edilecek.

Hahn, Cumartesi günü Gürcistan'dan ayrılacak. - Tiflis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Komiseri Hahn, Gürcistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement