AB Komisyonu'ndan Vizesiz Seyahat İçin Tavsiye Kararı - Son Dakika
Güncel

AB Komisyonu'ndan Vizesiz Seyahat İçin Tavsiye Kararı

Alman hükümeti, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önermesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

04.05.2016 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alman hükümeti, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önermesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Almanya ve Avrupa'nın tutumu her zaman tüm kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği yönünde olmuştur. AB Komisyonu'nun vize serbestisi konusunda bugün açıkladığı üçüncü rapor da tam bu yönde hazırlanmıştır. Alman hükümeti, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesi önerisini memnuniyetle karşıladı. Türkiye, vize serbestisi için istenen kriterlerde büyük ilerleme kaydetti" dedi.

AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin daha yerine getirmesi gerektiği kriterlere de işaret ettiğini belirten Seibert, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AB Komisyonu, kalan kriterlerin de hızlı bir şekilde tamamlanacağı beklentisiyle Türkiye için vize özgürlüğünün getirilmesini önermektedir. Burada önemli bir husus da gerektiği takdirde acil durum mekanizmasının devreye girecek olması. Bu, sadece Türkiye değil, tüm ülkeler için geçerli olan bir mekanizma. Alman hükümeti olarak, bu konuda Fransa ile yaptığımız ortak önerinin AB Komisyonu tarafından kabul edilmiş olmasından da memnuniyet duyuyoruz. AB Komisyonu raporu şimdi üye ülkeler tarafından incelenecek. Daha sonra Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi gerekli yasal süreci başlatacak."

Seibert, bunun yeni bir süreç olmadığına da dikkati çekerek "Bu süreç yıllar önce başladı. Bu yeni bir proje değil. Türkiye için vize serbestisi bir süredir ajandada bulunuyor. Türkiye bunu uzun zamandır istiyor. Bunun karşılığında Türkiye de AB ile geri kabul anlaşmasını imzaladı. 2013 yılı Aralık ayında bu süreç başlatıldı. AB ile Türkiye 2015 yılı Kasım ayında, bu sürecin bu yılın ekim ayına kadar sonlandırılması kararı almıştı. Bu yılın mart ayında da Türkiye için vize serbestisinin bir an önce getirilebilmesi için sürecin hızlandırılması yönünde karar alınmıştı. Tabii tüm hususların yerine getirilmiş olması şartıyla" diye konuştu.

Sürecin hızlandırılmasının nedeninin Türkiye ile AB arasında Suriyeli sığınmacılar konusunda varılan mutabakat olup olmadığının sorulması üzerine Seibert, Türkiye ile vize serbestisi konusundaki sürecin çok daha önce başlatıldığına dikkati çekti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarın Roma'ya yapacağı ziyaret sırasında İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile de ağırlıklı olarak sığınmacılar konusunu görüşeceğini belirterek "Türkiye ile çok iyi işleyen bir anlaşmanın benzerini diğer bazı ülkelerle de yapmak istiyoruz" dedi.

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcülerinden Tobias Plate de AB Komisyonu'nun Türkiye'ye ilişkin raporunun AB ülkeleri ulusal meclisleri tarafından görüşülüp görüşülmeyeceği sorusu üzerine, gerekli mevzuatın AB yasalarında yer aldığını, ulusal meclislerin onayının gerekli olmayacağını ifade etti.

Alman hükümetinin, Türkiye'den en fazla hangi kriterleri yerine getirmesini beklediği sorusuna Plate, bunun önemli olmadığı çünkü Türkiye'nin zaten tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiği yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Komisyonu'ndan Vizesiz Seyahat İçin Tavsiye Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement