AB Komisyonu Türkiye'ye Vizelerin Kaldırılması İçin Tavsiye Kararı Aldı - Son Dakika
Ekonomi

AB Komisyonu Türkiye'ye Vizelerin Kaldırılması İçin Tavsiye Kararı Aldı

AB Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı.

04.05.2016 13:55  Güncelleme: 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması konusunda tavsiye kararı aldı. Açıklanan rapor öncesinde Twitter hesabından açıklama yapan AB Komisyonu yetkilisi Vestager, vize muafiyeti konusunda tavsiye kararı aldıklarını açıkladı.

Raporun olumlu olması, Haziran ayı sonunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere ve İrlanda hariç diğer AB ülkelerine vizesiz seyahatlerinin önünün açılması anlamına geliyor.

72 KRİTERDEN 5'İ KALDI

Açıklamada, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmek için gösterdiği çaba "olağanüstü" olarak nitelendi. Ancak açıklamaya göre 72 kriterden tamamlanmayan 5 kriter kaldı. Bunlar, yolsuzlukla mücadele, Europol ile işbirliği, kişisel verilerin korunması, terör tanımı ve AB ülkeleri ile adli yardımlaşma.

BİYOMETRİK PASAPORT İÇİN YIL SONA KADAR SÜRE

Vizesiz seyahat için parmak izi de içiren biyometrik pasaportların dağıtılması gerekiyor. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi.

AB'DEKİ ONAY SÜRECİ

Buna göre, konu öncelikle Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak. Sonra da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda görüşülecek. Parlamentodaki üyelerin yarısının 'Türkler vizesiz gelsin' demesi yeterli.

Ancak Avrupa Parlamentosu'nda vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını öngören bir düzenleme önerisinin gündeme gelmesi de olasılıklar arasında.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizesiz Avrupa'yı onaylarsa, konu Avrupa Konseyi'nde ele alınacak. Burada da nitelikli çoğunluk gerekiyor. Nitelikli çoğunluk oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55'nin 'evet' demesini gerektiriyor. Bu da AB'ye üye 28 ülkenin 16'sının 'evet' demesi anlamına geliyor. Ayrıca 'evet' diyecek ülkelerin nüfusunun AB toplam nüfusunun yüzde 65'ni temsil etmesi gerekiyor. Yani, 'Vizesiz Avrupa' sürecinde hiç bir ülkenin veto hakkı yok.

AB'nin en etkili ve en kalabalık ülkelerinden Almanya, süreci desteklediği için, Ankara, onay süreci aşamasına gelindiğinde sorun çıkmayacağını düşünüyor.

GEÇ KALMIŞ BİR HAK

AB'ye vizesiz seyahat etme hakkı diğer aday ülkelere vatandaşlarına, adaylık statüsü kazandıklarında tanınan bir hak olarak uygulandı. Ancak Türkiye 1999 yılında AB'ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, Türk vatandaşları için vize serbestisi 2013 yılında gündeme geldi.

16 Aralık 2013'te imzalanan anlaşmayla vize muafiyeti diyaloğu başlatıldı. Bu anlaşma, geri kabul süreciyle vize serbestliğinin paralel yürümesi üzerine kuruldu.
Geri kabul süreci, Avrupa'ya Türkiye üzerinden gittiği ispatlanan ancak iltica talebi kabul görmemiş üçüncü ülke vatandaşlarının kendi ülkelerine geri gönderilmek üzere Türkiye'ye iadesini öngörüyor.

Vizesiz Avrupa sürecinde sorun çıkması durumunda Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını feshetme hakkı da bulunuyor.

SÜREÇ HIZLANDIRILMIŞTI

2013'te başlayan sürecin 201 6 Ekim ayında tamamlanması öngörülüyordu. Süreç başladığında Suriyeli göçmenler sorunu henüz Avrupa'yı rahatsız edecek düzeyde değildi. 2015 yılında yaklaşık bir milyon Suriyeli göçmenin Avrupa'ya geçmesinden sonra AB, Türkiye ile yürüttüğü süreci hızlandırmaya karar verdi ve vize serbestisinin eğer yükümlülükler tamamlanırsa 2016 yaz aylarında uygulamaya konulmasına karar verildi.

Vizesiz seyahat için gerekli 72 kriterin kısa sürede tamamlanması için Ankara fazla mesai yaptı. Raporun açıklanmasına saatler kala bile bu çalışmalar devam etti. TBMM kriterlerden birini daha geçirmek için Salı gecesi yeni bir yasa kabul etti. Yasa, AB'de izinsiz ikamet kişilerin geri kabulünü düzenlemek üzere ortak komite kurulmasını öngörüyor.

KRİTERLER SON ANDA

Vizesiz Avrupa için gerekli olan 72 kriterden biri de kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasıydı. AB, bu konuya özel önem veriyordu.

Konuyla ilgili yasa da AB raporunun açıklanmasına saatler kala TBMM'de kabul edildi ama henüz Cumhurbaşkanı onayını alıp, resmi gazetede yayınlanmadı. AB raporunun bu gibi eksikliklere de dikkat çekeceği beklentiler arasında.

Ayrıca bugün yayınlanacak olan raporda yine kriterlerden biri olan ama dağıtımına başlanmamış olan, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması ve AB vatandaşlarının kimlik bilgilerinin korunması gibi konularda adım atmasının istenmesi gibi başka bazı konuların da altının çizilmesi bekleniyor.

AB, DAVUTOĞLU'NU ARADI

Raporun açıklanmasına saatler kala yaşanan başka bir gelişme de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu aramasıydı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Ege Denizi'nde yasadışı göç rakamlarında kaydedilen ciddi düşüşün yanı sıra vize serbestisi süreçte gelinen aşama da ele alındı.

NERELERE VİZESİZ GİDİLECEK

Eğer vizeler kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize uygulaması sürecek.

AB Komisyonu Türkiye\'ye Vizelerin Kaldırılması İçin Tavsiye Kararı Aldı

Son Dakika Ekonomi AB Komisyonu Türkiye'ye Vizelerin Kaldırılması İçin Tavsiye Kararı Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • BRCli değil CHPli: biz okullarda namaz kılan değil bale yapan çocuklar görmek istiyoruz..( h.z. türkan saylan..) 12 10 Yanıtla
  • AK PARTİLİ GENÇ: HERKESE HAYIRLI OLUR İNŞAALLAH. AVRUPADA YAŞAYAN TÜRKLER TÜRKİYENİN ABYE GİRMESİNİ İSTEMİYORDU YAZIN TATİLE GELİP HAVA ATAMIYACAKLAR YA. 7 9 Yanıtla AK PARTİLİ GENÇ: ACI ÇEKİYOSANIZ TÜRKİYEYE GELİN ZORLA TUTMUYOLAR SİZİ ORDA. 3 3 a: bu ne eziklik ya ? 4 0
  • ALMANCI: HERKES DİYO GARİBANLAR NASIL GİDİCEK ARKADAŞLAR TÜRKİYEDE GARİBAN YOK 3 SENE ÖNCE MİLLET DELİ GİBİ İŞ ARIYODU ŞİMDİ İSE İŞ BULAMIYOMUŞ GİBİ DEVLETTEN İŞSİZLİK MAAŞI ALIYO BUNU KAFANIZA SOKUN TÜRKİYE ARTIK ESKİ TÜRKİYE DEĞİL SAYGILAR. 2 10 Yanıtla umut: Almancı çok sallıyorsunda yemezler burda. Senin gibi alman ekmeği yiyenlere diyozki dönün buraya yok olmaz hanım dönmez çocuk dönmez almanla türkiye bir değil diyorlar. ayrıca aç kalırız diyorlar. Sen salla almancı sen salla. 3 11
  • Asgari Ücretli: Yupii sabah bruksele kavaltıya giderim gari :)) 12 0 Yanıtla ÖMER: ANTALYADA YAŞIYORUM İSVECLI AİLE DOSTLARIMIZ ZİYARETE GELDİ İSVEÇTE KARİKOCA İYİ MEVKİLERDE ÇALIŞAN İNSANLAR ELLERİNDEKİ TELEFON 5 YIL ÖNCEKİ TELEFON SADECE BU DURUM ANLAYANA BİR ÇOK ŞEYİ ÖZETLİYOR 4 1
  • emre: vize kalkinca pkk avrupaya gelip ülke isticekmis :) 6 3 Yanıtla
  • BRCli değil CHPli: yaşasın pyd..yaşasın..putin.. 3 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi
    17:04 Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi

    Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine taşındı. Karıncalar, özel sandıklara konularak yeni yuvalarına yerleştirildi ve beslenmeleri için toz şeker döküldü. Nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı ve Narlısaray İşletme Şefi de katıldı.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:00 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz hazırlıkları sürüyor.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlandı
    16:57 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlandı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Turizm Haftası ilçe protokolünün de katılımıyla kutlandı. Etkinlikte, turizmin önemi vurgulandı ve turizm etkinliklerinin çeşitlendirilmesi gerektiği belirtildi.

  • Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe ikinci sırada
    16:54 Türkiye, küresel müteahhitlik sektöründe ikinci sırada

    Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, "Türkiye, küresel anlamda en çok iş yapan ilk 250 müteahhitlik şirketi sıralamasında 40 firmasıyla Çin'in ardından ikinci sıradadır.

  • Diyarbakır'da Kaçak Balık Avı Denetimi Yapıldı
    16:54 Diyarbakır'da Kaçak Balık Avı Denetimi Yapıldı

    Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, Silvan ilçesinde bulunan Malabadi Baraj Gölü'nde kaçak balık avı denetimi gerçekleştirdi. Yapılan kontrollerde, yaklaşık 5 bin 500 metre kaçak ve hayalet ağ ele geçirildi ve canlı bulunan balıklar suya bırakıldı. Baraj gölünde toplanan ağlar ise ekipler tarafından yakılarak imha edildi.

  • Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları
    16:52 Ayvalık'ta Turizm Haftası Kutlamaları

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinliğine ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmalardan sonra sergi açılışı yapıldı ve çeşitli gösterilerle etkinlik sona erdi.

  • Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi
    16:47 Sivas'ta İnşaat Yapı Malzemeleri Fuarı Düzenlendi

    Sivas İnşaat Müteahhitleri Derneği tarafından düzenlenen SİVYAP 2024 fuarı açıldı. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, vatandaşın barınma hakkını kamunun görevi olarak tanımladı.

  • Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi
    16:46 Denizli Büyükşehir Belediyesi İhtiyaç Fazlası Araçları Sergiledi

    Denizli Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç fazlası olan 45 adet kiralık aracını sergileyerek tasarruf sağlayacaklarını duyurdu. Başkan Çavuşoğlu, araçların geri gönderilmesiyle aylık 1 milyon 214 bin 962 TL tasarruf edileceğini ve belediyenin gereksiz harcamaların yapılmadığı bir kurum olacağını belirtti.

  • Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı
    16:41 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü Türk Heyeti, Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na Katıldı

    Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu'na katıldı. Türk heyeti, etkinlikte iş insanları, politika yapıcılar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu. Forumda döngüsel ekonominin önemi vurgulandı ve sektörün sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak projeler üzerinde çalışmalar yapıldı.

  • Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı
    16:34 Çankırı ve Kastamonu'da Mart ayında 483 adet konut satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Çankırı'da Mart ayında 118 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 37,6 azaldı. Kastamonu'da ise Mart ayında 365 konut satıldı ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 8,1 azaldı.


Advertisement