AB Komisyonu Üyesi Hahn Şanlıurfa'da - Son Dakika
Güncel

AB Komisyonu Üyesi Hahn Şanlıurfa'da

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Özellikle eğitim alanında Suriyelilerin yerel halkla entegrasyonunun sağlanması konusunda Türkçe öğretiminin artırılması önemli" dedi.

26.04.2016 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Özellikle eğitim alanında Suriyelilerin yerel halkla entegrasyonunun sağlanması konusunda Türkçe öğretiminin artırılması önemli" dedi.

Şanlıurfa'ya gelen Hahn, ilk olarak Vali İzzettin Küçük'ü makamında ziyaret etti. Basın kapalı gerçekleşen görüşmede, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de hazır bulundu.

Buradaki ziyaretin ardından Hahn ve AB heyeti, Harran ilçesinde 13 bin 930 Suriyelinin kaldığı Konteynır Kent Konaklama Tesisi'nde incelemelerde bulundu.

Suriyeli çocukların gösterisini izleyen Hahn, kamptaki marketi ve anaokulunu ziyaret etti, Suriyeli çocukların bağlama eşliğinde söylediği Arapça ve Türkçe türküleri dinledi. Başbakanlık AFAD İl Müdürü Mahmut Sönmez'den kamp hakkında bilgi alan Hahn, kamptaki hizmetlerden etkilendiğini söyledi.

Bölgedeki istikrarın sağlanmasının çok önemli olduğuna işaret eden Hahn, istikrarın barışın, barışın da zenginlik ve refahın tesisi için gerekli olduğunu vurguladı.

Türkiye'ye son beş yıldır Suriyelilere yaptığı yardım için teşekkür eden Hahn, Suriyelilerin büyük imkanlara sahip olması için işbirliği içerisinde olunacağını kaydetti.

Hahn, AB olarak özellikle finans konusunda Türkiye'nin Suriyeliler yönelik çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini anlattı.

"Harran kampı mükemmel bir örnek"

Bu kapsamda gıda, okul ve benzer alanlarda çalışmaların yapılacağını söyleyen Hahn, "Gıda ve sağlık yardımı da çok önemli ama bugün yaptığımız bazı toplantılarda Türkçenin de öğretilmesinin çok önemli olduğunu anladık. Özellikle eğitim alanında Suriyelilerin yerel halkla entegrasyonunun sağlanması konusunda Türkçe öğretiminin artırılması önemli. Suriyelilerin dil konusunda bazı eksikliklerinin olduğunu gördük. Bu konuda finansal destek önem arz ediyor" diye konuştu.

Türk hükümetinin Suriyelilere verdiği çalışma hakkının gerçekten önemli olduğunu dile getiren Hahn, Suriyelilerin çalışma alanlarına katılabilmeleri için Türkçe öğrenimi konusunda çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Türk hükümeti ve AB heyeti arasında yapılan toplantılarda iş imkanlarını da görüştüklerini ifade eden Hahn "Bu çerçevede, bölgede sadece Suriyelilere değil aynı zamanda işini kurmak isteyenlere yönelik olarak mikro kredi sağlanması konusunu ele aldık. Bölgedeki yatırım imkanlarının artırılması da diğer konular arasında. Suriyelilere kendi işlerini yaratma imkanı vermemiz gerekiyor. Bu her iki taraf ve bölge için önemli. Ayrıca ülkelerine geri döndüklerinde de bir ticaret hacmi yaratabilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Harran kampını çok etkileyici bulduğunu söyleyen Hahn, "Harran kampı mükemmel bir örnek. Büyük bir mülteci akışının nasıl yönetilebileceği konusunda önemli bir örnek. Kamptaki çalışmalardan etkilendim." dedi.

Öte yandan, Hahn, kamptaki Suriyeli kadınlar için düzenlenen yöresel yemek yarışmasından dereceye girenlere ödül verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Komisyonu Üyesi Hahn Şanlıurfa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement