AB Konseyi Genişleme Grubu Üyeleri Adana'da - Son Dakika
Yerel

AB Konseyi Genişleme Grubu Üyeleri Adana'da

Adana Valisi Mustafa Büyük, kentte 120 bin civarında Suriyeli sığınmacının bulunduğunu ifade etti.

11.09.2015 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Valisi Mustafa Büyük, kentte 120 bin civarında Suriyeli sığınmacının bulunduğunu ifade etti.

Suriyeli sığınmacıların yaşadığı sorunları yerinde tespit etmek amacıyla Mersin ve Adana'da çalışma yapacak Avrupa Birliği (AB) Konseyi Genişleme Grubu (COELA) üyeleri, Adana Valisi Mustafa Büyük'ü makamında ziyaret etti.

Büyük, AB'yle ilişkilerin geliştirilmesi açısından bu tür ziyaretlerin önemli olduğunu söyledi. Suriyeli sığınmacıların kentteki durumu hakkında bilgi veren Büyük, şunları söyledi:

"Adana'da 120 bin civarında Suriyeli sığınmacı var. Sarıçam Konaklama Tesisleri'nde 12 bin civarında Suriyeli misafir ediliyor. Diğerleri de gerek kendi kurdukları çadırlarda gerekse kiraladıkları evlerde ikamet ediyor. Bu insanlar ilk önce kayıt altına alındı ardından geçici kimlikler verildi. Konaklama tesislerindeki sığınmacıların her türlü ihtiyaçları karşılanırken diğerlerinin sadece zorunlu sağlık harcamaları ve eğitim hizmetleri hükumetimiz tarafından karşılanıyor. Şehirde yaşayanlar başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere toplumun önemli kesiminin desteğiyle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor."

Büyük, sığınmacıların izinleri olmadığı için çalışamadıklarını fakat tarım alanında günübirlik işlerde para kazanma fırsatı bulduklarını belirtti.

Adana gibi bir kente ilave 120 bin nüfusun eklenmesinin önemli sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Büyük, "Başta yerel yönetimler olmak üzere sivil toplum kuruluşları hayırsever girişimciler Suriyeli sığınmacıların sorunlarının giderilmesi ve hayatta kalabilmeleri için çok önemli destek veriyor" dedi.

Büyük, Suriye'de iç savaşın çıktığı ilk dönemde Türkiye'ye gelen sığınmacıların başta memleketlerine dönme ümidi taşıdıklarını fakat sorunun 5 yıla yakın bir süredir devam etmesi üzerine bir kısımının batı ülkelerine göç etme yoluna gittiğini ifade etti.

Sığınmacıların ülkelerine dönmesi için şartların tekrar oluşmasını umduklarını dile getiren Vali Büyük, bunların sağlanması için uluslararası camianın daha büyük fedakarlıklar yapması gerektiğini vurguladı.

Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius da Türk yetkililerinin sığınmacılar konusundaki gayretlerini takdirle karşıladıklarını söyledi.

AB üye ülkelerinin göç bakanlarının önümüzdeki hafta Pazartesi günü bir araya geleceklerini ve sığınmacılarla ilgili sorumluluk alma konusunu değerlendireceklerini belirten Conzemius, "Her şey daha fazla işbirliği yapmakla çözülebilir. Uluslararası camia bu konuda daha fazla işbirliği sağlamalı" diye konuştu.

Heyet, Valilik ziyaretinin ardından Sarıçam ilçesindeki Suriyelilerin kaldığı konaklama tesislerini ziyaret edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel AB Konseyi Genişleme Grubu Üyeleri Adana'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement