AB Lider Zirvesi - Son Dakika
Güncel

AB Lider Zirvesi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere'nin AB ortak pazarına girmek istediği takdirde gerekli şartlara uyması gerektiğini belirterek "Eğer İngiltere ortak pazara ulaşmak istiyorsa mal, hizmet, sermaye ve insanı ilgilendiren serbest dolaşım şartlarına uyması lazım." dedi.

29.06.2016 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere'nin AB ortak pazarına girmek istediği takdirde gerekli şartlara uyması gerektiğini belirterek "Eğer İngiltere ortak pazara ulaşmak istiyorsa mal, hizmet, sermaye ve insanı ilgilendiren serbest dolaşım şartlarına uyması lazım." dedi.

Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Hollande, İngiltere'nin birlikten çıkış müzakereleri sonrası AB'nin stratejik bir ortağı olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

Hollande, İngiltere'nin birlikten çıkışla ilgili müzakereler sonucunda AB ile ilişkilerde kendine uygun statüyü tercih edeceğini belirtti. İngiltere'nin AB ortak pazarına girmek istediği takdirde 4 şartı eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Hollande, "Eğer İngiltere ortak pazara ulaşmak istiyorsa mal, hizmet, sermaye ve insanı ilgilendiren serbest dolaşım şartlarına uyması lazım. Bu şartların herhangi birisini kaldıramayız. Özellikle de insanların serbest dolaşımı konusunu." diye konuştu.

AB'de İngiltere'den sonra geriye kalan 27 ülkenin birlik içinde hareket etmesinin vazgeçilmez bir prensip olduğunu belirten Hollande, "İngiltere'nin AB'den ayrılmasının olumsuz etkileri minimuma indirilmeli. Avrupa bütün kurumlarıyla mevcut riskleri değerlendirerek hareket etmeli. Her ülkenin merkez bankaları ve ekonomik karar alma mekanizmaları yatırımları teşvik etmelidir." ifadelerini kullandı.

Hollande, AB'nin kendi içinde yükselen eleştiri ve itiraza karşı verecek bir cevabı olması gerektiğini belirterek, "AB'nin birlik içinde kalması için bazı öncelikleri belirlemek gerekiyor. Önceliklerden birisi savunma ve sınır güvenliğinin korunması. Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı Avrupa'nın korunması gerekiyor. Türkiye'de yaşanan terör dramını görüyorsunuz." şeklinde konuştu.

Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına değinen Hollande, "Bilanço henüz kesinleşmedi ama ağır. Şu anda ne yazıkki 41 ölü çıkarıldı. Bu çok ciddi bir rakam. Çok sayıda da yaralı var. Ayrıca 2 Fransızın ağır yaralı olduğunu teyit ettik." ifadelerini kullandı.

Hollande terörist saldırının failleri hakkında da kesin bilgilere ulaşılamadığını belirterek, terörle mücadelede işbirliği kapsamında faillerin bulunması için Türk yetkililerle bilgi paylaşımında bulunacaklarını kaydetti.

Saldırının Türkiye'yi zayıflatmaya yönelik olduğuna işaret eden Hollande, "İstanbul her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği bir şehir. Mısır, Tunus gibi diğer yerlerde yapılan saldırılarda da amaç hedef ülkeyi zayıflatmak." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Lider Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement