AB'nin Yunanistan'a Süre Tanıması - Son Dakika
Güncel

AB'nin Yunanistan'a Süre Tanıması

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a Brüksel'deki Avro Bölgesi liderleri zirvesinde ülkeye uygulanabilir bir anlaşma getirebilmesi için destek veren Yunan muhalefet partileri zirveden gelecek haberleri bekledi.

08.07.2015 03:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a Brüksel'deki Avro Bölgesi liderleri zirvesinde ülkeye uygulanabilir bir anlaşma getirebilmesi için destek veren Yunan muhalefet partileri zirveden gelecek haberleri bekledi.

Dün yapılan zirvenin gece geç saatlerde sona ermesi, Yunan muhalefet partilerinin zirveden çıkan kararlara tepkilerini bugüne bırakmasına sebep oldu. Liderlerin zirve hakkındaki düşüncelerini bu sabah yapması bekleniyor.

Muhalefet partileri, parti yönetimi içinde ülkenin kreditörleri yapılan görüşmelerini masaya yatırmaya devam ediyor.

Anamuhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) lideri Andonis Samaras, referandumun ardından parti başkanlığı görevinden istifa etmesinden sonra ND, geçici lideri Vangelis Meimarakis başkanlığında ilk konsey toplantısını yaptı.

Yunanistan'ın kreditörlerle devam eden görüşmelerini masaya yatıran ND'den, yapılan açıklamada, bir an önce kreditörlerle anlaşma imzalanması, bankaların açılması ve depozitoların güvence altına alınması çağrısında bulunuldu.

Hafta başında gerçekleşen Yunan siyasi liderler zirvesinde ortak açıklamayı imzalayan Potami (Nehir) Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis da Brüksel'de devam eden görüşmeler sırasında sessiz kaldı ve zirve sonrası hiçbir açıklamada bulunmadı. Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalatos, Avro Grubuna herhangi bir teklif sunmamasının Potami Partisi tarafından sürprizle karşılanmadığı belirtildi.

Theodorakis'in, Başbakan Çipras'a, Avro Bölgesi liderlerine Yunan hükümetinin avroda kalmaya devam edeceğinin kararlılığını göstermesini tavsiye ettiği öğrenildi.

Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) Başkanı Fofi Gennimata da salı günü Brüksel'de Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) ile bir toplantıya katıldı.

-Yunan halkı karara odaklanmıştı-

Zirveden çıkacak sonuçlara odaklanan Yunan halkı pazar gününü bekleyecek. Halk, zirveden anlaşma çıkmasını ve bankaların açılması kararını umut ediyordu. Bu durum gece yarısından sonra otomatik para çekme makineleri önünde kuyruklar oluşmasına neden oldu.

-Brüksel'den perşembeye kadar süre-

Bu arada, Avro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için perşembe gününe kadar süre vererek, ülkenin durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı aldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın en geç perşembe gününe kadar Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) resmi başvurusunu yapacağını ve bu talebi acil olarak değerlendireceklerini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB'nin Yunanistan'a Süre Tanıması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement