AB'ye Ezidi Göçü Başlıyor - Son Dakika
Güncel

AB'ye Ezidi Göçü Başlıyor

AB\'ye Ezidi Göçü Başlıyor

İki bin Ezidi bugün Diyarbakır'dan yola çıkıyor, AB vizesi alamayan yüzlerce Ezidi'nin de Kapıkule'de eylem yapacakları bildiriliyor.

25.06.2015 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü IŞİD'in geçen yıl Haziran ve Ağustos aylarında Irak'ın Kürt bölgesine yönelik saldırıları sırasında yollara koyulan yüz binlerce Ezidi'den Diyarbakır, Nusaybin, Şırnak, Batman, Mardin ve diğer illerde kalan 2 bin kadarı, bugün AB'nin değişik ülkelerine gitmek üzere yola çıkacakları bildirildi.

Diyarbakır'da Yenişehir Belediyesi ile Bağlar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli kamp ve tesislerinde konaklayan on binlerce Ezidi arasından bin kadarı, bugün diğer illerden gelen ve sayıları bin kadar olan bir başka grup Ezidi ile birlikte, topluca otobüslere binip, AB'nin çeşitli ülkelerine gitmek üzere yola çıkacak.

Bu Ezidilerin, zorunlu göç nedeniyle Türkiye'ye geldikleri günden bu yana AB'nin değişik ülkelerinde bulunan akrabalarının yanına gitmek için vize başvurusunda bulundukları, sonunda başvuranlardan çok az bir kısmına vize çıktığı bildiriliyor. Vizesi olmayan kişiler de vize alanlarla birlikte bugün Diyarbakır'dan yola çıkacak. Vizesi olmaksızın yola çıkmaya hazırlanan ve vize alamasalar bile Kapıluke sınır kapısında eylem yapmaya giden Ezidiler, dün öğleden itibaren Diyarbakır'da Yenişehir Belediyesi'nin Mardin yolu üzerindeki fidanlık tesislerinde bulunan kampın önünde, diğer grupları beklediği belirtildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnaçlar ve Halklar Komusyonu ile BDP'nin Ezidiler ile ilgili olarak görevlendirdiği Belediye Meclis Üyeleri, vizeleri olmadan yola çıkmaya hazırlanan Ezidileri gitmemeleri yönünde ikna etmeye çalıştıkları bildirildi. BDP ve DTK'liler, kendilerinin yola çıkmak isteyen Ezidileri zorla tutmak gibi yetkilerinin olmadığını ancak insani olarak, insan tacirlerinin, kaçakçı simsarlarının eline düşmemeleri, yeni bir göçmen trajedisinin yaşanmaması için onları yola çıkmamaları için ikna etmeye çalıştıklarını bildirdiler.

HDP'nin Ezidi milletvekili Ali Atalan da gidenlerin birçoğunun vizelerinin bulunmadığını, yola çıkacak kişilerin sınır kapısında eylem yapmak ya da yasadışı yollardan gitmeye çalışmak gibi bir amaçlarının olduğunu duyduğunu söyledi. Atalan, yeni bir dram yaşanmaması için yola çıkmamalarını istediklerini kaydetti.

KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel AB'ye Ezidi Göçü Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement