ABD, 11 bin 100 Km'den IŞİD'i Vurdu - Son Dakika
Güncel

ABD, 11 bin 100 Km'den IŞİD'i Vurdu

Türkiye'den kalkan ve ilk kez Suriye'de IŞİD hedeflerini vuran Predatör de vuruş komutunu İncirlik'e 11 bin 100 km ötedeki Nevada'dan aldı. Bu olay adeta bilgisayar oyunlarını andırıyor.

07.08.2015 08:32  Güncelleme: 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İncirlik Üssü'ndeki ABD'ye ait İHA'lar ABD'nin Nevada'daki askeri üssünden idare ediliyor. Salı akşamı Türkiye'den kalkan ve ilk kez Suriye'de IŞİD hedeflerini vuran Predatör de vuruş komutunu İncirlik'e 11 bin 100 km ötedeki Nevada'dan aldı.

ABD adeta, IŞİD mevzilerini Predatör'le bilgisayar oyunlarına benzer şekilde vuruyor.

KOMUT NEVADA'DAN

Geçen salı akşamı İncirlik'ten havalanan silahlı Predatör, IŞİD'in Suriye'deki kalbi konumundaki Rakka'da kritik hedefleri, Türkiye'den yaklaşık 11 bin 100 km'den fazla uzaklıkta Nevada'daki üsten komuta edilerek vurdu.

BİLGİSAYARLA İŞİ ÇÖZÜYOR

ABD Hava Kuvvetleri 1995'den beri kullandığı Predatörleri Nevada'daki Creech Hava Üssü veya New Mexico'daki Holloman Hava Üssü'nden yönetiyor. İncirlik'e konuşlu silahlı iki Predatör'ün Nevada'daki üsten yönetildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye ile ABD arasında varılan İncirlik mutabakatı sonrası IŞİD'e buradan yapılan ilk silahlı hava operasyonu şöyle gerçekleşti:

ABD, Genelkurmay Karargâhı, Hava Kuvvetleri ve İncirlik Üs Komutanlığı'na bölgeden gelen istihbaratlar doğrultusunda Rakka'da IŞİD'in üst düzey komutanlarının bir araya geleceği ve bir saldırı planı hazırlığı içinde olduğunu bildirerek, bunun için Predatör'le keşif uçuşu yapılıp, hedeflerin imha edileceğini bildirdi.

YER PİLOTU KALDIRDI, VURDU

Kanatlarının altındaki "Hellfire (Cehennem Ateşi)" füzeleri bulunan Predatör'ü Nevada'daki üste bulunan yer pilotu özel komuta kumanda ile havalandırdı. Predatör, casus uydular aracılığıyla IŞİD hedeflerini buldu. Predatör'ün elde ettiği bilgiler "Cehennem ateşi"ne yüklendi. Predatör, Suriye içindeyken Nevada'daki yer pilotu bir kez daha özel komuta kumandasındaki ilgili butona basarak güdümlü iki füzeyi fırlattı. ABD füze fırlatma işlemenin yapıldığı ve Predatör'ün yeniden İncirlik'e dönüşünü de Türkiye'ye anlık bildirimle iletti.

HER KOŞULDA GÖRÜYOR

İncirlik'teki iki silahlı Predatör MQ-1 modeli. Füze ve kameralarla modifiye edilmiş durumdalar. 740 kilometre yol katedebiliyor ve 16 saat havada kalabiliyor. Hellfire füzelerinin dışında, havadan havaya AIM-92 Stinger ve havadan karaya 6 Griffin füze daha taşıyabilir. AN/AAS-52 Hedefleme Sistemi'nin kullanıldığı Predatör'lerde yer alan kızılötesi kameralar ışığa göre kendini ayarlıyor. Duman, sis ve bulutların arasından görüntü alabiliyor. Lazer ışınları ile hedefi gösterebiliyor. Bir Predatör'ün değeri yaklaşık 4.5 milyon dolar.


ABD, 11 bin 100 Km\'den IŞİD\'i Vurdu

Son Dakika Güncel ABD, 11 bin 100 Km'den IŞİD'i Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • Keko: EVET, DEMEKKİ ABD İSTESE PKK CANİLERİNİ DE OTURDUĞU YERDE HALLEDER.İNŞAALLAH ONLARADA SIRA GELİR 27 3 Yanıtla
  • oksijen: savaş adil olmalı,,bu kahpece bir yöntem...vur-kaç ta kahpece buda,,yiğit olan cıksın meydana..görelim kimin bileğinin hakkı.. 7 13 Yanıtla
  • Amed: İç savaş yaklasiyor 6 13 Yanıtla
  • Pir: Matematiğin eseri siyerin fıkıhın kelamın boş beleş şeylerin eseri değil 6 11 Yanıtla
  • Oku: Tak agzi acik izliyor, hani bir turk dunyaya bedeldi? Oyle gariban cocuklarini askere toplayip, vatan millet edebiyati yapip olume gondermekle olmuyor 14 2 Yanıtla
  • 666: Benim illahım ABD... 3 12 Yanıtla
  • Türkiyeli: Demekki devir toprak değil insan kazanma devri.bizim Müslümanlarda birbirini kesmeye devam etsin bu şekilde ilerleriz belki 13 0 Yanıtla
  • hakkikat söz: ABD hiçtir.ama müslamların liderleri köleliği seviyor.abd ilah kabul ediyor. 6 4 Yanıtla
  • tax: Türkiyeaynisini pekiki eteklilerine yapsin. 7 2 Yanıtla
  • 666: Dediğin illah hep müslümana rakip 2 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement